Læsetid: 2 min.

Fængsling i plejehjemssag

25. oktober 1997

Østre Landsret fulgte i går politiets ønske om varetægtsfængsling af 32-årige kvinde, der er sigtet for mord på 22 beboere på plejehjem på Vesterbro

Østre Landsret besluttede i går efter næsten tre timers votering at varetægtsfængsle den 32-årige mordsigtede i sagen om massemordet på et plejehjem på Vesterbro i København. Dermed underkendte retten tirsdagens kendelse fra Københavns Byret - her mente dommer John Mosegaard, at nok var der begrundet mistanke om drab, men ikke særlig begrundet mistanke, som skal til for at varetægtsfængsle af hensyn til retshåndhævelsen.
I landsretten havde politiet valgt en anden strategi. Her blev den 32-årige kvindelige tidligere plejehjemsassistent krævet varetægtsfængslet af hensyn til sagens videre opklaring. Men det havde politiet ikke behøvet. Landsretsdommerne Niels Larsen, Leif Aamand og Birgitte Andersen besluttede, at der i hvert fald i seks af de 22 sager, hvor kvinden er sigtet for mord, er en særlig bestyrket mistanke om manddrab, og at kvinden derfor skal varetægtsfængsles.
De tre dommere afsagde deres kendelse efter et mere end fem timer langt retsmøde. Mindre end tre timer foregik for åbne døre, idet anklager Michael Jørgensen kort efter frokostpausen krævede dørene lukket af hensyn til sagens videre opklaring.

13 sygehistorier
Også den sigtede var til stede i retslokalet, siddende umælende og ubevægelig skråt bag sin forsvarer, Mette Lauritzen, medens anklageren gennemgik 13 af de 22 forhold, hvor politiet har sigtet den 32-årige kvinde for drab. Nemlig de 13 sager, hvori byretten tirsdag medgav, at der er begrundet mistanke om drab.
Alle 22 sager er undersøgt af stadslægen, som har konkluderet, at der er tale om aktiv dødshjælp, i nogle tilfælde endda særdeles aktiv dødshjælp fra den sigtedes side. Beboerne er ifølge stadslægen og politiet døde, fordi den sigtede standsede den almindelige medicinering og i stedet gav smertestillende medicin i form af Ketogan-stikpiller. Dette skete nogle gange efter aftale med en tilsynsførende læge, som også er sigtet i sagen - andre gange ikke.
At standse den almindelige medicinering kaldes seponering. Dette og andre ord fra plejehjemsterminologien indgik i anklagerens ordforråd, da han fremlagde de 13 sager. Og det indgik flittigt i de journaler og cardex, som anklageren oplæste fra.
Heri har den tidligere plejehjemsassistent nemlig i adskillige tilfælde noteret, at beboerne "har mistet livsmodet", og at deres "ønske om at dø skal respekteres".
Herefter er der givet Ketogan-stikpiller i stedet for den almindelige medicin.
"Jeg kan oplyse, at Ketogan - det er alene et smertestillende middel," sagde anklager Michael Jørgensen, efter at han havde gennemgået et eksempel med en beboer, som havde haft lungebetændelse, men kun i ét døgn havde fået pencillin. Herefter Ketogan.
Forsvareren for den mordsigtede valgte fredag at overgive opgaven til advokat Thomas Rørdam. Han vil i løbet af weekenden drøfte sagen med sin nye klient og afgøre, om man skal søge Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe fængslingskendelsen for Højesteret.
"Det er en nærliggende tanke," siger han til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her