Læsetid: 2 min.

Fanget i et helvede af ild og røg

6. oktober 1997

Organgutangerne er nogle af de oversete ofre for skovbrandene i Indonesien og Malaysia

Mens der nu begynder at dukke satellit-fotos op, som utvetydigt beviser, at skovbrandene i Indonesien er påsat af bl.a. plantageejere, så er det ved at gå op for den internationale offentlighed, at det ikke kun er den sydøstasiatiske befolkning, der lider under ilden og røgen.
Uden at der endnu foreligger nogen form for overblik, står det klart, at også det værdifulde dyreliv i de indonesiske og malaysiske regnskove er ramt af en katastrofe.
Indonesien og Malaysia er f.eks. hjemsted for den i forvejen stærkt truede bestand af organgutanger. Tømmerhugsten og skovrydningen til plantagedrift har inden for de seneste 20 år fjernet 80 procent af de skovarealer, organgutangerne - navnet betyder "skovmenneske" - er helt afhængige af, og med brandene skrumper arealerne nu yderligere, samtidig med at de store menneskeaber formentlig kvæles eller tager varig skade af røgen, der dækker skovene.
Det ironiske er, at et af de områder, der i øjeblik er hårdest ramt - det nordlige Kalimantan på Borneo, som tilhører Indonesien, samt det tilstødende Sarawak, som er malaysisk - hidtil har formået at sikre fristeder for de udryddelsestruede organutanger.
I nationalparken Batang Ai på den malaysiske side af grænsen har stedets oprindelige befolkning således altid betragtet det som helligbrøde at jage de store aber og har dermed sikret en stor lokal population.
Lederen af World Wide Fund for Nature i Malaysia, Dató Mikaail Kavanagh, fortæller i det seneste nummer af tidsskriftet World Watch, hvordan lokalbefolkningen ifølge traditionen mener, at deres døde tager skikkelse af organutanger og således reelt lever videre. Derfor er det helt afgørende, at de respekteres og beskyttes, og derfor kan man se organgutangerne bygge deres reder i træerne i umiddelbar nærhed af de lokales langhuse.
Et sådant forhold til dyrelivet har de malaysiske, indonesiske og kinesiske plantageejere og tømmerfirmaer i området ikke. Indtil for få år siden var der f.eks. en livlig, illegal eksport af indfangne orangutang-unger fra området og til Taiwan, hvor en tv-serie i 1980'erne gjorde orangutanger til et efterspurgt kæledyr. Op mod 1.000 individer af den truede art skønnes at være blevet fanget og udsmuglet til Taiwan, hvor de nu henslæber tilværelsen i fangenskab.
En fattig trøst er det, at de formentlig overlever.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu