Læsetid: 4 min.

Feriefnis

11. oktober 1997

Efterårsferien er kroppens og drømmenes tid. Ikke mindst for Shirley Temple fra Skyttegade...

"Venstre numse på gulvet", bliver der råbt, og børnene fniser, mens de forsøger at dreje hurtigt rundt på balderne. For 4. klasse på Hellig Kors Skole har dans som særligt projekt i denne uge, og de 32 børn knokler rundt i gymnastiksalen, mens de tre lærere og to dansepædagoger forsøger at styrre energien hos de hurtigtspænende.
"Husk at vise respekt for hinandens kroppe - lad være med at røre ved hinanden!", lyder det nu, og ungerne kaster sig hen over gulvet, tre og tre, og forsøger at hoppe op over en imaginær mur - uden at tonse ind i hinanden. Men det er tydeligvis svært at styre retningen, når benene også har fart på. Bedre går det, da de skal lære en serie bevægelser til noget trendy orientalsk musik, også selv om det langt fra er alle, der lader til at være født med rytme i kroppen. Eller balance. Alligevel hviner de allesammen af fryd over at få lov til at lave øvelserne med 'poterne' - en øvelse, hvor fem sammen kun må støtte på fire kropsdele. Her er drengene de mest fantasifulde poteopfindere - den ene stiller sig simpelt på hovedet...
Men alle synes, det er sjovt - og her efter fire dages projektundervisning erklærer flere stolt, at 'nu har vi jo lært at danse'. Sådan. Og glæden er tilsyneladende lige stor hos klassens tykke dreng med de rytmiske fødder og den lille spirrevippige, der i forvejen kunne stå på hænder op ad en ribbe.

Besvimetalent
Dansen kombineres med øvelser i drama, og denne dags opgave består i at spille et eventyr - uden at bruge ord. Børnene bliver delt op i grupper, der hver har en erklæret 'god læser', der læser eventyret om prinsen og prinsessen og den trehovede drage op for de andre. Og så tager de fat. De mindste hopper op på ryggen af de største, og så vrimler det pludselig med kareter og ridende prinser med sværd. Pigerne holder sig for det meste til at være træer i en uhyggelig skov - og så selvfølgelig til at spille prinsessen. "Du var godt til at besvime!", sukker den ene pige beundrende til den pige, der har scoret den eftertragtede rolle. "Var jeg...?", svarer hun drømmende - og er allerede på vej til Hollywood, sådan i tankerne. Shirley Temple fra Skyttegade...

Knæskrammer
Projektet er endnu kun et pilotprojekt, men Københavns Kommune håber, at det kan blive en permanent ordning for byens folkeskoler, der ikke mindst er præget af et stort antal børn med fremmed kulturbaggrund. Målet er at give eleverne 'en ny og anderledes oplevelse, hvor fantasien, evnen til at udtrykke sig på forskellige måder, verbalt som kropsligt, bliver styrket' - og at give både lærere og elever muligheden for at lære 'praktiske færdigheder inden for krops-, danse- og dramateknik'.
Projektet ledes af Cher Geurtze og Sheila de Val fra Uppercut Danseteater, der er blevet bedt af Københavns Kommunes Skolevæsen om at undervise i dans i ugeprojekter for 4-8. klasser rundt om på kommunens skoler. Projektet er en udløber af Uppercuts Strejfer-projekt sidste sæson, der inkludererede fem københavnerskoler.
Danseundervisningen præker ikke en bestemt slags moderne dans, men byder simpelthen på en kropsudfoldelse, der tager udgangspunkt i hverdagsbevægelser, kædet sammen til musik. Men for ikke at isolere projektet er dansen blevet flettet ind i det øvrige skema, og i august måned deltog alle de udvalgte klassers klasselærere konkret i en uges forberedende kropskursus. Undervejs i projektet indgår klasselærerne desuden aktivt i undervisningen, hvor de viser sig at være fuldstændigt uundværlige. Under torsdagens tre timers undervisning blev der i hvert fald nurset og trøstet efter alle kunstens regler - både drengen, der havde slået knæet i det almindelige kropsvirvar, og pigen, der kom til at græde, fordi hendes kat var død i går. Derudover vil klasselærerne senere få mulighed for at fortsætte og udbygge kropsundervisningen, og nogle steder bliver projekterne ikke mindst til opvisninger og udvidede skolekomedier.

Når drenge danser
Men det er ikke kun Københavns Kommunes elever, der kan prøve kræfter med dansen. I efterårsferien er Dansescenen på Øster Fælled Torv overladt til børn og teenagere, der kan prøve kræfter med dansen. Under mottoet SALTO! tilbyder Dansescenen dels workshops for de 5-7-årige, hvor det også vil være Cher Geurtze og Sheila de Val, der puffer til den kropslige fantasi. Men også en kreativ workshop for de 8-12-årige med koreografen og pædagogen Susanne Frederiksen og slagtøjsspilleren Gert Østergaard - og ikke mindst en hip hop-workshop for de 12-16-årige, men altså kun for drenge...
Desuden vises de svenske forestillinger I Simarillas Land for de 6-9-årige og Mens vi venter på B for de 9-12-årige. Fra Århus kommer MBT Danseteaters Juniorensemble med danseforestillingen Oliver over Charles Dickens roman for de 8-14-årige.
Og ellers kan man som sædvanlig drage til Det Kongelige Teater, hvor balletskolens børn danser en genopsætning af Lise la Cour, Bjørn Wiinblad og Bent Fabricius-Bjerres fortolkning af Den Grimme Ælling for de 4-10-årige.

Græsløse eventyr
Men som sagt - eventyr kan ungerne også prøve at danse selv. Uden smålig hensyntagen til fastlagte dansestilarter, strakte fødder eller normtyngede gestus. Det er bare om at kaste kroppen ud i det. Og kroppen kan jo også bruges uden for fine, kommunale projekter. Som Cher Geurtze udtrykte det: "Øvelserne og legene kan I også sagtens lave selv, uden for på græsset."
Men da svarede en af de kvikke Nørrebro-unger selvfølgelig straks: "Jamen, vi har ikke noget græs!"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her