Læsetid: 5 min.

Film

23. oktober 1997

*Joe Dante har gennem hele sin karriere lavet film i den fantastiske genre. Senest John Goodman-filmen Matinée, der var et humoristisk og kærligt portræt af filmgimmickmesteren William Castle. Men Dantes to største succeser er formodentlig de Steven Spielberg-producerede Gremlins-film, som trods tilstedeværelsen af Spielbergs navn er Dantes egne film. I Gremlins mødte vi første gang det lille nuttede væsen Mogwai'en, der formerede sig, hvis man spildte vand på den. Og som blev ond, hvis man fodrede dem efter midnat. Således satte de små gremlins - drillenisser - en lille by på den anden ende, før de blev besejret af Zach Galligan og Phoebe Cates. I Gremlins 2 slipper de onde gremlins løs i New York, og endnu en gang må den oprindelige mogwai, hans ejer Galligan og kæresten Cates arbejde hårdt for at få bugt med de små skadedyr. Joe Dantes film er sædvanligvis en fornøjelse at se, og alle instruktørens referencer til andre film og et væld af kendte skuespillere og andre instruktører i cameos gør filmene velegnede til enhver filmfreaks fødselsdag. Gremlins 2 er ingen undtagelse, og så er den oven i købet bedre og sjovere end 1'eren.
Gremlins 2 - det nye kuld/ Gremlins 2 - The new Batch. TV 2, lørdag 11.55-13.45

*Susanne Bier har senest haft succes med thrilleren Sekten, men vil man se de bedste af hendes film, skal man bevæge sig bagud i hendes karriere og over i en noget anden genre. Freud flytter hjemmefra er et humoristisk familiedrama af den slags, hvor alle har noget imod alle, og alle lider under et eller andet. Freud har boet hjemme hos sin dominerende mor og underkuede far i mange år - hendes søskende er for længst flyttet hjemmefra - men da moderen en dag får konstateret kræft, beslutter Freud sig for at forlade hjemmet. Hele familien er hjemme for at fejre moderens fødselsdag, og inden længe er alle neuroserne og frustrationerne fremme i lyset, og bølgerne går højt. En overbevisende Ghita Nørby spiller den ubehagelige mor i Freud flytter hjemmefra, der ligesom Biers øvrige film, Det bli'r i familien og Pensionat Oscar, har et kraftigt svensk islæt.
Freud flytter hjemmefra/Freud flyttar hemifrån. TV 2, lørdag 21.00-22.50

*Philip Noyce er et godt eksempel på en instruktør, som efter at have forladt sit hjemland og have slået sig ned i Hollywood, forvandler sig fra at være en nogenlunde interessant og personlig til at være endnu en forvalter af amerikansk metervare - måske endda bedre end amerikanerne selv. Fra bl.a. at have lavet den stilfulde thriller Døden ombord i sit fædrene Australien gik han i Hollywood med til at lave anden del i filmsagaen med Tom Clancys romanhelt, CIA-agenten Jack Ryan. Patrioternes spil er dog ikke nogen dårlig film, men man kan ikke frigøre sig fra dens noget rutineprægede og uopfindsomme natur. Harrison Ford er virkelig god som kontor-agenten Ryan, mens Sean Bean er perfekt som den desperado-agtige IRA-mand, der vil hævne sin brors død på Ryan og hans familie. Det rigtigt interessante ved Patrioternes spil og efterfølgeren Dødens karteller, også instrueret af Philip Noyce, er, at de begge synes så ærkeamerikanske og patriotiske, at det som dansker er svært at forholde sig seriøst til dem. Måske amerikanerne har nemmere ved at sluge det - under alle omstændigheder er det bemærkelsesværdigt, at en australier som Noyce kan mønstre en så gennemført patriotisme, der ikke udelukkende kan henføres til Tom Clancys militaristiske forlæg.
Patrioternes spil/Patriot's Game. DR1, lørdag 21.00-22.55

*Bette Midler har efterhånden haft en del gode roller, som har passet perfekt til hendes overvældende og komiske væsen. Men hun kan da også spille i mere alvorlige film, og rollen som sangerinden Janis Joplin i Mark Rydells biografifilm The Rose må være en af hendes mest bevægende og dybfølte. Historien om Joplin er lige del succes og tragedie - som så mange andre sangere, der slog igennem i 60'erne - og følger hendes vej til toppen og hendes alt for tidlige død af en heroin-overdosis. Alan Bates, Harry Dean Stanton og Frederic Forrst spiller mændene i Joplins liv, men det er Bette Midler, selv en dygtig sangerinde, der giver filmen den troværdighed, som giver en klump i halsen under nogle af de stærkeste scener.
The Rose. TV 2, lørdag 23.20-01.30

*Peter Chelsom spillefilmsdebuterede i 1991 med Hør min sang, der handler om en betrængt engelsk natklubejers forsøg på at finde en berømt irsk tenor, som måske kan redde hans klub med en optræden. Adrian Dunbar, der sammen med Chelsom har skrevet manuskriptet, spiller natklubejeren, mens Ned Beatty lægger krop og stemme til tenoren. Efter sigende skulle det være en charmerende film, der især takket være Beattys overbevisende tenor lykkes hele vejen igennem. Chelsom har siden lavet Funny Bones, der handler om sønnen af en berømt amerikansk komiker. Fordi han ikke selv er morsom, tager sønnen tilbage til det Irland, hvor faderen trådte sine professionelle barnesko, for at finde ind til komikkens inderste væsen - funny bones - men finder i stedet ud af, at faderen egentlig er en bedrager. Også den film viser Chelsoms evne til at finde de rigtige skuespillere til sine film - Oliver Platt spiller komiker-sønnen, mens Jerry Lewis er hans far, hvilket viser sig at være en rigtig god konstellation.
Hør min sang/ Hear My Song. DR2, mandag 20.10-21.50

*Marilyn Monroe er vel nok bedst kendt for de film, hvori hun spiller en kælen sexkilling, f.eks. Den søde kløe og Ingen er fuldkommen, og sin sødmefyldte skønsang, der påstås at være blevet til gennem teknisk manipulation af Marilyns stemme, som angiveligt ikke var så god. Men faktisk havde Marilyn gennem sin karriere flere dramatiske roller, der viste, at hun faktisk godt kunne andet og mere end komedierne. Angiveligt var det også fastholdelsen af de 'useriøse' roller, der sammen med stofferne og stjernelivet fik hende ned med nakken. En af de mere dramatiske film, der udnyttede Marilyns evne til at spille dum blondine til andet end komisk effekt, er Henry Hathaways filmnoir Niagara fra 1953. Filmen, der er lavet før de fleste af Marylins store komediesucceser, fik sin danske premiere for et par år siden, da den blev vist på NatFilm Festivalen, og nu er det altså muligt at se den på tv. Joseph Cotton og Marilyn Monroe spiller et nygift par, som er på bryllupsejse ved Niagara-vandfaldene. Hun bedrager ham åbenlyst, men han accepterer det, uvidende om, at hun faktisk også planlægger at få ham dræbt. Leonard Maltins filmleksikon giver filmen tre stjerner ud af fire mulige - Hathaway, som stod bag en god del af 30'ernes og 40'ernes bedste westerns og senere bevægede sig over til krimien og spionfilmen, plejer da også at have styr på sine virkemidler.
Niagara. TV 2, mandag 00.10-01.40

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her