Læsetid: 5 min.

FILM

16. oktober 1997

*Yul Brynner der med sin skaldede isse og sit let bistre ansigt altid har virket en smule uhyggelig, sang sig vej gennem Kongen og jeg, der er en flot og overdådigt opsat filmatisering af en Rodgers og Hammerstein-musical. At Brynner, der i filmen gentager sin Broadway-rolle, synger, kan sammenlignes med, at gangsterfilmens hårde hund, James Cagney, også gjorde sig med både sang og dans i 30'erne og 40'ernes amerikanske musicals. Den russiskfødte Brynner startede som cirkusartist, nyhedsoplæser under Anden Verdenskrig og optrådte med sang og skuespil med en omrejsende, engelsk teatertrup, før han fandt til Broadway og senere Hollywood. Kongen og jeg er historien om en lærerinde (spillet af Deborah Kerr), der rejser til Siam for at undervise kongens børn, og som efterhånden forelsker sig i kongen selv. Filmen er instrueret af Walter Lang, som har lavet over 40 film i forskellige genrer i Hollywood, og Kongen og jeg hører til blandt instruktørens allerbedste.
Kongen og jeg/ The King and I. TV2, torsdag 13.40-15.55

*Fritz Lang var allerede en betydelig instruktør, med bl.a. Metropolis og M bag sig, da han i skyggen af Hitler og nazisterne forlod Tyskland for at gøre karriere i Hollywood. Og i slutningen af 30'erne og op gennem 40'erne og 50'erne gjorde han sig bemærket med en lang række gode film, selvom hovedparten ikke nåede hans ekspressionistiske mesterværker fra Tyskland til sokkeholderne. Hans første amerikanske film var Fury, en anti-lynchnings-film med en ung Spencer Tracy i hovedrollen. Filmen vakte opsigt på grund af sit kontroversielle emne. En anden af hans gode Hollywood-film er Frank James vender tilbage fra 1940, i hvilken Henry Fonda spiller den lovløse Jesse James' bror, der, før han slår sig ned som lovlydig borger, må hævne sin brors død. Filmen er en efterfølger til Jesse James fra 1939.
Frank James vender tilbage/ The Return of Frank James. TV2, fredag 14.15-15.55

*Morten Arnfred, der i dag som instruktør-assistent på Riget II til dels må finde sig i at stå i skyggen af Lars von Trier, kan også finde ud af at lave sine egne film, og snart er der premiere på hans seneste projekt, Subway Kids. Tidligere har Arnfred lavet bl.a. Den russiske sangerinde, men klarest lyser ungdomsfilmen Mig og Charly, der for 20 år siden gav Allan Olsen en skuespildebut. Filmen handler om Charly (Olsen) og Steffen, der trods store temperamentsforskelle bliver venner, da Charly tilbringer en tid på en opdragelsesanstalt ved Silkeborg, hvor Steffen bor. Steffen er den fornuftige og lidt kedelige, som trækkes med af den vilde Charly, mens Charly til gengæld lærer en smule mådehold og balance af Steffen. Den bør ses eller genses af det meste af familien.
Mig og Charly. DR1, lørdag 21.00-22.45

*Neil Jordan chokerede verden med Crying Games' hun-er-en-mand-slutning, og senest har han givet IRA's stifter Michael Collins oprejsning i filmen, der bærer frihedskæmperens navn. Nej, det går ikke stille for sig, når der er premiere på en ny Neil Jordan-film. Hans filmatisering af første del af Anne Rices overmåde populære vampyr-krønike, En vampyrs bekendelser blev således mødt af både forventninger og antipatier. Furoren gik på alt lige fra Tom Cruises medvirken som hovedvampyren Lestat til den debuterende Kirsten Dunsts rolle som purung blodsuger. Anne Rice selv pustede til ilden, da hun offentligt lyste filmen i band på grund af Tom Cruise, en kritik hun trak i land efter at have set filmen. Og En vampyrs bekendelser er da også en meget trofast og velspillet filmatisering af historien om den unge levemand Louis (Brad Pitt), som lokkes til at blive vampyr af Lestat og senere fortæller sine gruopvækkende erindringer til en journalist (Christian Slater).
En vampyrs bekendelser/ Interview With the Vampire. TV2, lørdag 21.05-23.05

*Steve Martin er uden tvivl en af sin generations største komiske begavelser, der efter læretiden på komedie-tv-showet Saturday Night Live, især har moret og henrykket på film. Desværre har hans filmvalg de seneste ti år været af en så sørgeligt dårlig kvalitet, at yngre generationer biografgængere ikke har haft en chance for at opleve ham i topform. Men nu er der mulighed for på tv at se ham i en af sine bedste roller. I Min bedre halvdel spiller Martin overfor Lily Tomlin, der er en rig kvinde, hvis sjæl ved en okkult seance (og en fejltagelse) overtager halvdelen af hans krop. Og hun er en rigtig bitch, hvilket resulterer i mange groteske situationer, som f.eks. da Martin, efter at have tisset i en dertil indrettet kumme, skal ryste sin tissemand og have den på plads i bukserne, og således må guide Tomlins del af sin krop igennem seancen. Sammen med Fjolset og En hjerne for meget hører Min bedre halvdel til blandt Martins sjoveste og en af 80'ernes bedste komedier i det hele taget.
Min bedre halvdel/ All of Me. TV2, søndag 16.25-18.00

*Jeff Goldblum, der startede sin skuespilkarriere med en slags akavede karakterroller i mange mindre film i 70'erne og 80'erne, har her i 90'erne oplevet at have medvirket i tre af de største filmhits nogensinde, Jurassic Park, Independence Day og senest Lost World. Og det i nogle roller, som ligger langt fra hans fremtrædende og anderledes præstationer i David Cronenbergs Fluen og John Landis' Ud i natten. Nu er der som et led i en kavalkade af Steven Spielberg-film mulighed for at se Jurassic Park, der langt overgår sin efterfølger Lost World i spænding og eventyr. Goldblum, med det meget distinkte og lidt besynderlige udseende, spiller kaosteoretikeren Ian Malcolm, der sammen med en gruppe forskere sendes til en ø i Stillehavet for at vurdere bæredygtigheden i og risikoen ved milliardæren John Hammonds dyrepark med ægte, levende og genetisk genskabte dinosaurer. Og det går selvfølgelig galt. Goldblums sarkastiske videnskabsmand er den eneste person i Jurassic Park, som er interessant i en film, der bruger computereffekter med et utroligt overbevisende og bjergtagende resultat.
Jurassic Park. TV2, søndag 20.00-22.15

*Steve McQueen har hovedrollen i De tre fra Mississippi fra 1969, der er baseret på en bog af William Faulkner og handler om en ung dreng, som drager på eventyr i en stjålen bil sammen med en fandenivoldsk gårdmedhjælper og sin neger-ven. I handling minder De tre fra Mississippi om Mark Twains Tom Sawyer - de foregår også i omtrent samme miljø og på samme tid - og ifølge Leonard Maltins filmleksikon er det en malerisk film, der et et stykke "amerikana, fyldt med farverige episoder og ligeså farverige personer". Steve McQueen, der har medvirket i klassikere som The Getaway, Bullitt, The Magnificent Seven og The Thomas Crown Affair, er i hvert fald aldrig kedelig at se på, og eventyrfilm af den gode, gamle amerikanske slags plejer at være excellent underholdning. Mark Rydell, som vi også kender fra Bette Midler-filmen For the Boys og Mellem to kvinder med Richard Gere, har instrueret løjerne.
De tre fra Mississippi/ The Reivers. DR2, mandag 20.10-22.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her