Læsetid: 1 min.

Filosof: Ingen omsorg i ældrepleje

23. oktober 1997

Filosoffen Peter Kemp angriber i anledning af Plejebo-sagen hele filosofien bag ældreplejen - Politikere kritiserer politiet for dårligt arbejde

Dagen efter det retsmøde, der endte med løsladelsen af en 32-årig plejehjemsassistent, som er sigtet for at have ombragt 22 beboere på plejecenret Plejebo på Vesterbro i København, samler kommunalpolitikernes kritik sig nu om politiets arbejde.
Formanden for sundhedsudvalget i København, Heinrich Metz (SF), siger, at der må være tale om "utroligt dårligt politiarbejde", når det ikke lykkedes anklageren at få den sigtede 32-årige plejehjemsassistent fængslet i grundlovsforhøret tirsdag.
Også cand. jur. Lise Helweg, medlem af sundhedsudvalget for Venstre, er dybt forundret over, at politiet efter et halvt års arbejde og med en så alvorlig anklage ikke havde tungtvejende materiale nok til at få den sigtede fænglet: "Det er noget af en nedtur og med til at gøre såvel plejehjemsbeboere som hjemmeboende under Hjemmeplejen og deres pårørende ekstra urolige," siger Lise Helweg.
Filosoffen Peter Kemp retter overfor Information kritikken mod et langt bredere område - "baggrundsmentaliteten".
Peter Kemp kritiserer hele den holdning, der, ifølge ham, hersker inden for sundhedsvæsen og administration for at være kold og teknisk og for at se bort fra omsorgen og de elementære medmenneskelige hensyn. Selv en gal kvindes handlinger afspejler holdningerne blandt de normale, mener Peter Kemp.
"Det at kvinden finder på det, hvis hun er gal, og hvis hun har fundet på det, hænger sammen med det, de ikke-gale siger. Galskab er ikke uafhængig af kultur og miljø. Det er de normales problemstillinger, argumenter og holdninger, der former galskaben", understreger han.
"Det står værre til, end jeg troede, da jeg i 80'erne begyndte at studere medicinsk etik. Jo mere indblik jeg får i området, jo større viser krisen sig at være for omsorgsbegrebet. Vi trænger til en debat om omsorgsetik," siger Peter Kemp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her