Læsetid: 2 min.

Flygtningehjælp mister hovedopgave

24. oktober 1997

Folketingsflertal for at kommunerne overtager integration af flygtninge - Dansk Flygtningehjælp advarer mod forskelsbehandling

Der er stort flertal i Folketinget for at lade kommunerne klare integrationen af nye flygtninge. Hidtil har dén side af sagen været klaret af Dansk Flygtningehjælp.
V og K's fælles flygtningeudspil udlægger flygtninghjælpens primære opgave til de enkelte kommuner. Argumentationen er blandt andet, at kommunerne sidder inde med specialviden om nærsamfundet, som flygtningehjælpen aldrig kan få.
Forslaget om kommunernes integration af flygtningene får opbakning i både regeringen og i SF, og er formentlig at finde i den integrationslov, regeringen fremlægger inden jul.

Politiske mindstekrav
Flygtningehjælpens informationschef, Klaus Rothstein, er ikke utilfreds med forslaget.
"Vi leverer 18 måneders integrationsprogrammer. Det er selvfølgelig ikke nok, og flygtningen skal fortsætte i kommunalt regi. Mange kommuner er rustet til at overtage arbejdet og gøre det lige så godt, eller bedre. Kommunerne kan tænke i både boligspredning og i jobaktivering", siger han til Information.
Det eneste flygtningehjælpen efterlyser i den forbindelse, er politisk fastsatte mindstekrav for, hvad den enkelte flygtning modtager af integrationsydelser. Ellers risikerer man at forskelsbehandle flygtningene.
Også den radikale flygtningeordfører, Henrik Svane, ser med positivt på ideen: "Integration skal overgå til kommunerne. Det er vi positive overfor, fordi vi tror på, at det der foretages lokalt vil give vind i sejlet til at inddrage civilsamfundet, og dermed de frivillige, der godt vil påtage sig at lære flygtningene om danske standarder og vejen til ismejeriet," siger Svane, der selv har ledet flygtningehjælpens arbejde i Nordjylland.

Højere ledighed
Også i Socialdemokratiet ser man nogenlunde positivt på tanken om at lade kommunerne komme til: "Principielt mener jeg også, at integrationen skal ligge i kommunerne", siger den tidligere amtsborgmester, Per Kaalund, i dag folketingsmedlem.
"Kommunerne må være de bedste til det. Dog skal man undersøge hvad der sker, når integrationsperioden er overstået. For tal blandt andet fra SiD viser, at flygtninge har en højere ledighedsprocent end andre grupper. Der kan også være nogle særlige forhold omkring små landkommuner, og Københavns omegnskommuner," understreger Kaalund.
Socialistisk Folkeparti vil også gerne drøfte en ny placering af integrationsarbejdet.
"Hvis dette var blevet foreslået for 16 år siden, før Dansk Flygtningehjælp fik opgaven med integrationen, ville jeg sige det var en god ide. Og selv i dag er det bestemt ikke noget jeg vil afvise," siger SF's ordfører på området, Anne Baastrup.
Dog mener Baastrup også at der skal tages hensyn til de små kommuner, og at Dansk Flygtningehjælps ekspertise ikke skal forklejnes.
Flygtningehjælpen forestiller sig da også, at det primært bliver de store kommuner der overtager integrationsjobbet.
"I de små kommuner med få flygtninge kan det ikke betale sig at have en integrationsenhed. Dér vil vores opgave som underentreprenør, der kommer ind og udfører en opgave, komme til sin ret," siger Klaus Rothstein.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her