Læsetid: 2 min.

Forbud mod medicin-kyllinger på vej

18. oktober 1997

Fjærkræbranchen er på vej med et frivilligt forbud mod vækstfremmere

Centralt placerede kilder i fjerkræbranchen vurderer, at branchen i den kommende uge vil følge samme kurs som svineavlerne, der netop har besluttet at udfase anvendelsen af de såkaldte vækstfremmere i deres foder.
Brugen af vækstfremmere i dyrefoder øger, ifølge forskeren, risikoen for resistens over for bakterier, der kan overføres til mennesker - og dermed også resistens over for behandling med antibiotika.
"Vi har forskellige aktiviteter i gang, og vi regner med at finde vores ben i næste uge", siger en højtstående kilde i fjerkræbranchen. Han understreger, at formålet med det kommende forbud er at imødekomme kritikken efter det er kommet frem, at der er fundet flere resistente bakterier i fjerkræ end i svin.

Hatten af
I går tog landbrugsminister Henrik Dam Kristensen sin mentale hat af for svineavlerne, fordi de har besluttet at udfase antibiotika-baserede vækstfremmere i foderet til slagtesvin. Samtidig opfordrer fødevareministeren fjerkræbranchen til at følge trop.
Hidtil har den officielle linie i fjerkræbranchen været, at man opererer i et åbent marked, hvor de samme regler må gælde for alle.
Og er der problemer med vækstfremmere, må de dokumenteres, og EU's veterinærvidenskabelige komité må derefter anbefale et europæisk forbud mod de antibiotiske vækstfremmere.
Samtidig støtter fjerkræbranchen sig til, at den veterinærvidenskabelige komité aldrig har fundet problemer ved brugen af vækstfremmere i kyllingefoderet.

Gratis point
Peter Nedergård fra Forbrugerrådet er ikke umiddelbart imponeret, hverken over svineavlerne eller over fjerkræbranchens tilsyneladende velvilje.
"Svinebranchen har sat ind hvor det er gratis, når de forbyder brug af vækstfremmere til slagtesvin. De dyreetiske og velfærdsmæssige problemer ligger hos smågrisene, som ikke er berørt af det frivillige forbud", siger Nedergård.
Helst ville Nedergård have et samlet forbrugermærke, der fortæller at et givent stykke kød kommer fra et dyr, der både har haft et godt liv, ikke har fået vækstfremmere, og har spist økologisk foder.
I mellemtiden besluttede Folketingets Europaudvalg i går, at Danmark i EU-regi skal stemme imod den fortsatte brug af vækstfremmeren zinkbacitracin, der gives til slagtekyllinger. Europa-Kommissionen har foreslået, at tilladelsen til at give zinkbacitracin til kyllinger forlænges med et år.
Hvis Danmark nedstemmes i EU's foderstofkommission, der skal behandle sagen tirsdag, kan Danmark dog stadigvæk forbyde stoffet på egen hånd. Og derfor kan fjerkræbranchens udspil blive være sidste chance for at undgå et regulært forbud.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu