Læsetid: 3 min.

Forlig i Nyrups fravær

11. oktober 1997

Med statsministeren i Strasbourg fik Jelved og Lykketoft i går en stor politisk gevinst.
V og K måtte acceptere indgreb på fire milliarder mod lille privat opsparing

Alle parter strålede stolt, da regeringen, Venstre og de konservative i går indgik et forlig om et indgreb mod det private forbrug, og skød et folketingsvalg mindst en måned ud i tiden.
Alle lønmodtagere bliver næste år trukket med en ekstra procent i bruttoskat. Indgrebet begrænser forbruget med fire milliarder kroner.
Som pris for at indgå i forliget om indgrebet, fik de to borgerlige partier indført en skattefri boligopsparing og en udvidet børneopsparing. Opsparingen koster staten 45 millioner.
"Det er så V og K's provision", klukkede en svært tilfreds Mogens Lykketoft, da han skulle præsentere forliget. Forliget kom på plads som finalen på et mættet politisk døgn.
24 timer før forliget afviste V og K nogen form for indgreb mod det private forbrug. "Vi vil gerne forhandle om modeller, der kan øge den reelle opsparingslyst gennem præmiering af privat opsparing. Derimod siger vi nej til forhøjelsen af bruttoskatten og tvangsopsparingen i ATP," sagde Anders Fogh Rasmussen i sin ordførertale under folketingets åbningsdebat.
"Det har været stærkt ønske fra os, at man kunne flytte pengene hen i sin egen pensionskasse," sagde Uffe Ellemann-Jensen.
"Nu vil regeringen slå til mod privatforbruget. Nu skal væksten dæmpes. Nu skal vi for anden gang i år have et traditionelt socialdemokratisk kriseindgreb, som lister pengene op af borgernes lommer. Men lad os se nøgternt på, hvor stor en skurk det private forbrug er," sagde Per Stig Møller i sin åbningstale. Og mente ikke, at der skulle gribes ind over for det private forbrug.
Men de borgerlige partier opgav modstanden under forhandlingerne i går. Et døgn efter at have afvist ideen meget firkantet.
Finansminister Mogens Lykketoft gav Nyrups manøvrer i Folketinget i forgårs æren for, at forliget blev nået: "At afbryde Folketingets forhandlinger for at forhandle direkte med partierne var måden at sparke sig igennem til en afklaring. Hvis ikke statsministeren havde taget dette træk, tror jeg ikke problemet var blevet afklaret."
Der er da heller ikke nogen tvivl om at Venstre og de konservative i går indkasserede et større nederlag i kølvandet på de to partiers ulyst til et valg. For Nyrups manøvre i forgårs gik alene på at få et folketingsvalg i hus, og Venstres og de konservatives tilsagn om at stramme økonomien kom for at undgå det samme valg. I situationen er både V og K tabere, fordi de måtte lave et totaludsalg af deres økonomiske politik, og Poul Nyrup Rasmussen er en foreløbig taber, fordi han ikke fik sit valg i denne omgang. Men valget spøger stadig.
Vinderne er, mener iagttagere, CD, de radikale, og til dels Mogens Lykketoft, men økonomiminister Marianne Jelved betragtes som den måske største vinder. Intet valg i første omgang, og et økonomisk indgreb, var hendes belønning for en, ifølge rygterne, meget hård kamp mod statsministeren torsdag.
I går benægtede Jelved, at hun var blevet kontaktet diskret af Per Stig Møllers konservative allerede tirsdag, og at det var måden, aftalen var kommet i stand på. Hun nægtede også, at forhandlingerne torsdag nat førte til en situation, hvor de radikale næsten forlod regeringen.

45 mio. kr. til V og K
Venstre og de konservative forsøgte at virke tilfredse med dét forlig der blev indgået. Den største indrømmelse til V og K er, at indbetalingerne af den ekstra procents bruttoskat til ATP ikke udbetales som resten af ATPs penge. Derimod får hver indbetaler sine egne penge igen, når pensionen skal nydes.
Den præmierede opsparing består i, at der ikke bliver opkrævet skat af renterne af de penge, man næste år kan indbetale på en boligopsparingskonto. Hver indbetaler må højst indbetale 12.000 kroner. På børneopsparings-siden bliver grænsen for skattefri børneopsparing hævet fra 24.000 til 30.000 kroner.
Finansministeriet skønner, at godt 100.000 mennesker vil benytte hver af de to ordninger. Det koster staten 45 millioner i tabte renteindtægter.
Ellemann beskrev det som en sejr, at Nyrup Rasmussen ikke udskrev et valg i forgårs. Den ellers så sejrssikre Venstre-leder har lidt af manglende opbakning i meningsmålingerne. Til gengæld glæder han sig over, at der nu bliver tid til at diskutere rets- og udlændingepolitik, emner som Venstre-lederen vil bruge i den kommende valgkamp - men helst ikke lige nu.
Imidlertid er valget ikke nødvendigvis rykket længere frem end den kommende finanslov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her