Læsetid: 2 min.

Forskningsmillioner snart klar

2. oktober 1997

Forskningsminister Jytte Hilden afviser kritik fra studerende

Den gruppe ph.d-studerende ved de højere læreanstalter, der i medierne har besværet sig over at komme i klemme i den omstrukturering af forskningsrådssystemet, som forskningsminister Jytte Hilden (S) har gennemført, bør ifølge ministeren tage det roligt.
Der er nemlig netop onsdag afleveret knap en milliard kr. til det nyudnævnte, stærkt omdiskuterede Forskningsforum.
"Det første møde i Forskningsforum holdes i løbet af 14 dage, og så vil de seks forskningsråd gå i fuld omdrejning og fordele pengene i de seks skatkamre", siger Jytte Hilden til Information.
Forskningsdirektør Ove Poulsen, Forskningsministeriet, skyder over for Information på, at der højst vil blive tale om en forsinkelse på seks uger. En forsinkelse både han og Hilden i øvrigt beklager.
I en stort opsat artikel i dagbladet Politiken tirsdag anklager fem ph.d.-studerende Forskningsministeriet for manglende professionalisme og seriøsitet. Fordi ministeriet - samtidig med at Danmarks Grundforskningsfond har prioriteret netop den bioteknologiske forskning - har tvunget Statens Jordsbrugs- og Veterinærvidenskabelige Forskningsråd til at udskyde ansøgningsfristen på stipendier på ubestemt tid.

Frygter konkurrence
Hertil kommer - skriver de ph.d-studerende i avisen - at Statens Naturvidenskabelige Forskningsråd på grund af den økonomiske situation i 1998 må opgive at støtte bl.a. ph.d.-studerendes ophold i udenlandske laboratorier.
De vrede forskere forudser på den baggrund at blive udkonkurreret af bedre kvalificerede udenlandske kolleger.
"Men det sker så på baggrund af helt groteske politisk bestemte bevillingsmæssige årsager," som de skriver.

Politisk prioritering
Forskningsminister Jytte Hilden gør på sin side ikke det ringeste forsøg på at agere mindre politisk, end hun er valgt til. På et møde tirsdag i Gammel Dok i København lovede hun bl.a. medlemmerne af de seks forskningsråd og det nyudnævnte Forskningsforum, at forskningsmidlerne fremover i højere grad vil blive politisk prioriteret.
I mødet, der følger i kølvandet på den yderst turbulen-
te omstruktureringsperiode, deltog også medlemmer af Folketingets forskningsudvalg, Danmarks Grundforskningsfond og Danmarks Forskningsråd. Jytte Hilden har netop fået Folketingets opbakning til ikke bare en ny lov om forskningsråd, men til at insistere på en kønsblandet sammensætning af det ny, nu nedsatte Forskningsforum. Den ny konstruktion skal prioritere de større strategiske indsatser på forskningsområdet inden for områder som IT, miljø, trafik og bioteknologi.
Forskningsministeren opfordrede på mødet tirsdag forskerne til at åbne døren til samfundet og gav udtryk for at være gedigent træt af dansk forsknings evige beklagelser og "jammer." Især på baggrund af en forøgelse af de offentlige forskningsmidler på 40 pct. siden regeringen tiltrådte i 1993. De nye penge skal bruges til at sy haute couture, som hun sagde. Oversat betyder det slagkraftige engangsinvesteringer og "lysende fyrtårne" i det danske forskningslandskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her