Læsetid: 2 min.

Forsvarer: Politiet tog del i hærværk

10. oktober 1997

På sidstedagen i Ri-Bus-sagen fastholdt Thomas Kjærs forsvarer, at hendes klient var ulovlig civilagent i politiets tjeneste

Politiet i Esbjerg tog aktivt del i, at det meget omtalte hærværk på Rømø blev gennemført under Ri-Bus-konflikten i august 1995. Det er tvivlsomt, om aktionen overhovedet ville være blevet til noget, hvis ikke politiet - i skikkelse af politiassistent Søren B. Thomsen - havde presset på.
Det konkluderede advokat Helle Lokdam, da hun igår gav sit syn på beviserne i sagen mod hendes klient Thomas Kjær ved retten i Esbjerg.
"Efter min mening deltog politiet i en grad, så der har været tale om ulovlig brug af en civilagent," sagde Helle Lokdam.
"Anklageren har et alvorligt problem. Han har ikke gjort noget for at bevise, at hærværket havde fundet sted, hvis ikke Søren B. Thomsen havde vejledt min klient," sagde Helle Lokdam.
Ifølge forsvareren indebar politiets rolle i aktionen i det mindste en fortsættelse af en kriminel handling, hvilket er ulovligt.
Den natlige Rømø-aktion for to år siden gik ud over en bil tilhørende en "skruebrækker"-chauffør og havde som direkte konsekvens, at Thomas Kjærs tre medtiltalte samme nat blev anholdt og sigtet for at være bagmænd bag hærværksaktioner med tilknytning til den forbitrede arbejdskamp.

Politi-rådgivning
Anholdelserne af Peter Kleist, John Andersen og Bjørn Marcher var planlagt inden, selve aktionen fandt sted. Det faktum understøtter ifølge Lokdam, at Thomas Kjær skulle bruges til at fremprovokere en situation, hvor man kunne sandsynliggøre, at trekløveret stod bag hærværk.
Thomas Kjær underrettede på dette tidspunkt under konflikten politiet om, hvad Ri-Bus-aktivisterne foretog sig og mødtes jævnligt med politiassistent Søren B. Thomsen, hvem han opfattede som sin ven og hjælper.
Samme dag, som Rømø-aktionen fandt sted, mødtes parret på deres faste mødested i Esbjerg, og her instruerede politiassistenten Thomas Kjær i, hvordan han skulle agere under aktionen.
"De råd og den vejledning, som Søren B. Thomsen gav min klient ligger langt ud over, hvad loven tillader," sagde Helle Lokdam.
Anklager Karsten Laub replicerede, at der er fortiltælde fra narkotika-sager, hvor landsretten har konkluderet, at man ikke nødvendigvis har status som agent, selv om man deltager i et kriminelt forløb.
Den langstrakte retssag, som har inkluderet over 100 vidner og varet ni uger, blev endelig afsluttet igår.
Samtlige forsvarere krævede frifindelse af deres klienter, mens anklageren har krævet ubetingede fængselsstraffe mellem to og ni måneders længde. Dommer Peder Christensen turde ikke sætte et tidspunkt for, hvornår retten vil have nået sin afgørelse.
Sagens hovedtiltalte, Peter Kleist, tog imod tilbuddet om at få det sidste ord i sagen.
Han holdt en kort fagpolitisk tale, hvori han fastslog, at hvis ikke politiet havde blandet sig i konflikten, så ville den være forløbet uden problemer:
"Jeg har virket som en rød klud på det politi, der blev en part i sagen," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her