Læsetid: 4 min.

Fortidsøgler var solidariske

3. oktober 1997

Sympatisk, socialrealistisk øgleudstilling i Eksperimentarium

BYENS LYS
Der går en øgle gennem verden. Opfølgeren til dino-gyseren Jurassic Park, The Lost World, har premiere, McDonalds kaster plasticøgler i grams, aviser udgiver øgletillæg og i dag åbner særudstillingen Dinosaurer, æg og unger på Eksperimentariet i Hellerup.
Moderne børn forlanger øgler, og forældre vil i store tal blive trukket rundt i den kommercielle øglemanege. Er der i øvrigt noget, vi kan eller skal lære af de gumpetunge kæmpekyllinger fra ursumpens frostbokse?
Eksperimentariets udstilling, der er i to dele, rummer i det mindste et tilløb til et svar. På den første og mest spektakulære del kan man se mekaniske modeller af fortidsøglerne. De livagtige robotter løfter deres kolossale hoveder og nidstirrer besøgende med naturtro, bevægelige krybdyrøjne. Man hører kæmpeøglernes brøl og ser røgen fra dem i Mars-lignende fortidscenarier (var øgler forsynet med udstødningsrør?) Allerede i forhallen møder man Tyrannosaurus Rex, der i bedste Jurassic Park-ånd er placeret på taget af en kvadret jeep. Men man skal ikke mange meter ind i den imponerende virtuelle zoo, som er udlånt af the Natural History Museum i London, før man møder mere jordnære og humane øglekarakterer.
Den sympatiske Maiasaurus (der betyder god-moder-firben) er i stand til at udvikle sig fra 35 cm til chokerende 8 meter på bare fem år, men for resten regnes den for at have været jordnær og omsorgsfuld. Den er forsynet med et andenæb, eller måske snarere en art hornet mule, der gør den særlig egnet til på social vis at puffe de nyudklækkede, ællingestore maiasaurer rundt i den hyggelige rede. Vi møder også apatosaurusser, der tilhører de gemytlige, planteædende sauropoder, der også gik højt op i ungerne og det huslige.
Det er faktisk udstillingens budskab, at dinosaurerne - foruden at være de skrækkelige rovdyr, vi møder i filmene - tillige oftere end man tror var sociale dyr. Skønt deres hjerner var så små (den næsehornstore Stegosaurus havde f.eks. en hjerne, der var mindre end en valnød) at seriøse forskere har hævdet, at dinosaurerne uddøde på grund af dumhed, så ved vi nu, at øglerne trods alt brugte deres få brikker rimeligt fornuftigt, nemlig til at pusle om de nære værdier og skabe tryghed for kommende generationer. Visse øgler levede i flokke og hjalp hinanden.

Ægte fossiler
Udstillingens anden del byder på ægte fossile dinosaur- skeletter, bl.a. fra den store udgravning i Gobi-ørknen i Mongoliet, hvor forskerne i disse år gør det ene sensationelle fossilfund efter det andet. Man kan se en velholdt rede med æg; de dramatiske arme fra Therizinosaurus, knoglerne af den fuglelignende Gallimimus samt - hele udstillingens kronjuvel - det ekstremt sjældne foster fra en Oviraptor, fundet inde i et æg.
Da Hans Excellence Jagvaralyn Hanibal, Mongoliets ambassadør i Danmark i går havde forestået den officielle åbning af udstillingen, bad Information lederen af det palæontologiske Center ved Videnskabernes Akademi i Mongoliet, Dr. Rinchen Barsbold, om et palæontologisk bud på, hvorfor fortidsøglerne er så populære i dag, ca. 65.001.997 år efter de sidste af dem uddøde.
"Når vi kigger på fortidens tabte verden, kan vi se, at den var besynderlig og fremmed, men trods alt repræsenterer den en tabt natur, som er urørt af kultur og civilisation og derved repræsenterer en oprindelighed, som vi har et stærkt ønske om at genskabe. Ikke mindst fordi vi frygter vores egen fremtid og de ting, vi er i stand til at udrette med moderne teknologi."
"Drømmen om at vende tilbage til, eller genskabe naturen, bor dybt i os. Dinosaurfascinationen, som den kommer til udtryk i filmene, indeholder også drømmen om at genskabe naturen ved hjælp af teknologien, og teoretisk er det faktisk sandsynligt, at vi en dag vil kunne genskabe en dinosaur ved hjælp af genteknologi og molekylær biologi."
- Hjælper det forskningen, at der er så stor medieinteresse om et bestemt område?
"Absolut. Vi fornemmer en stor interesse fra unge, og det positivt at et fredsommeligt fag som palæontologi på den måde får mulighed for at kaste et forsonende skær over en moderne videnskab, der i øvrigt ofte sættes i forbindelse med destruktion."
- Er den genskabte fortidsjungle med øglerobotterne, som vi nu kan se på Eksperimentariet, ikke bare et moderne, mekanisk freak-show?
"Det mener jeg ikke. De bevægelige dinosaurer, Kokoro har skabt, giver os mulighed for at forestille os dinosaurerne som de virkelig var. Jeg er meget glad for og tilfreds med, at vores originale materiale bliver vist sammen med den mekaniske del af udstillingen," siger Dr. Barsbold, der tilbringer det meste af sin tid med udgravninger i Gobi ørkenen.
Barsbold fremhæver oviraptoren som sin egen, personlige dinosaurusfavorit. Oviraptor betyder æggetyv, og navnet kommer af, at man fandt de første oviraptorer i nærheden af æg, som man troede, den havde stjålet. Da man mange år senere scannede et af æggene, viste det sig, at der var en oviraptor indeni. Oviraptoren var altså ikke tyvagtig, men omsorgsfuld:
"Oviraptor var ikke så stor som T. Rex, men den er til gengæld mere intelligent. Den har sandsynligvis været varmblodet, for vi har fundet den liggende oven på sine æg. Det varme blod, og måske det varme hjerte, repræsenterer de mongoliske dinosaurer. Og det er de bedste."
På udstillingen, der vises frem til 13. april næste år, kan man lære, at Tyrannosaurus Rex ikke er den største af fortidsøglerne. Den overgås i størrelse af Ultrasaurus, som man dog endnu ikke har fundet et komplet skelet af.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu