Læsetid: 2 min.

Frygt for nyt våben-kapløb

4. oktober 1997

Formålet med USA's nye laserkanon er at bevare det militære overherredømme
i rummet

BOSTON
Informations korrespondent
I et forsøg på at bevare sin militære dominans i rummet vil USA i denne weekend nedskyde en satellit med et jordbaseret laservåben. Afprøvningen kan ifølge kritiske røster i Kongressen føre til et nyt våbenkapløb i rummet, hvor andre magter føler sig tvunget til at følge i USA's fodspor.
Amerikanske eksperter formoder, at Rusland er i besiddelse af ligeså stærke laservåben, der vil kunne ødelægge spionsatelitter.
Beslutningen blev taget torsdag af forsvarsminister William Cohen og godkendt af Det hvide Hus efter en bølge af kritik fra demokratiske medlemmer i Kongressen.
Løfter til kritikere
Informations kilder siger, at det amerikanske forsvarsministerium overbeviste skeptikerne med en række løfter. Det ene går ud på, at afprøvningen kun tjener defensive formål. Det understregede Pentagons talsmand da også i går.
"Vi har kun i sinde at indsamle data til at forbedre edb-modeller, der skal anvendes fremover til at beskytte amerikanske satelitter," sagde oberstløjtnant Bob Potter.
Det andet løfte er, at laservåbnet Miracl baseret i White Sands, New Mexico, kun skal ødelægge satellittens kommunikationssystem, ikke ødelægge den helt.
Det tredje løfte skulle være, at forsvaret afholder sig fra at udføre lignende eksperimenter i fremtiden. men det kunne Information ikke få bekræftet fra Pentagons talsmand i går.
Som begrundelse for eksperimentet fremhæver det amerikanske forsvarer, at udenlandske magter allerede fra næste år vil kunne hyre civile satelliter, udstyret med spionøjne. Det ville give fjendtlige nationer som Irak, Libyen og Iran kapacitet til at få indsigt i USA's og NATO's militære planer i en krigssituation. Derfor bør USA i fremtiden kunne skyde sådanne satelliter ned.
Men det paradoksale er, at USA selv har skabt problemet. I 1994 gav Clinton-regeringen amerikansk rumindustri lov til at sælge hemmelig teknologi, anvendt i spionsatelliter, til private producenter i ind- og udland. Det skete for at hjælpe industrien, som på det tidspunkt befandt sig i en økonomisk krise. .
Udviklingen af laservåben til nedskydning af satelitter er ikke i strid med international lov. USA arbejder med andre lignende laserprojekter, som har til formål at nedskyde fjendlige missiler. Nogle af dem vil overtræde den Anti-ballistiske Missil Traktat indgået med Sovjetunionen i 1970'erne, fordi laservåbnet affyres fra landjorden.
Derfor har Clinton-regeringen også finansieret og iværksat et større projekt, der vil placere laservåben på toppen af et Boeing 747 fly og herfra kunne ramme bl.a. kortrækkende Scud-raketter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her