Læsetid: 2 min.

Gratis fodbold til folket

9. oktober 1997

Regeringens kulturudspil kan være i et meget tyndt te-brev

KOMMENTAR
KULTURENS VINGESUS udeblev aldeles i Statsministerens tale ved Folketingets åbning. Dermed levede Poul Nyrup Rasmussen aldeles op til sit image som pragmatisk administrator af folkets surt tjente håndører.
Man kunne tage den trykte version af hans tale bagefter, ryste den grundigt, og ikke et ord om kultur ville falde ud. Talen afspejlede slet ikke den store plads, kulturen efterhånden har fået i danskernes fritidsliv og hjerter.
Dronningen har mere øje for kulturens betydning, når hun holder sine korte, men fyndige nytårstaler.
Man måtte ned i det omfattende lovkatalog for at finde noget om kulturen, og det, man så fandt, kunne være i et endog meget tyndt brev. Noget af det, kulturminister Ebbe Lundgaard, åbenbart vil profilere sig på - og det er uden tvivl populært - er en ændring af radio-tv-loven, således at størsteparten af befolkningen får fri og gratis adgang til at se de største sportsarrangementer i tv. En eftervirkning af den chokbølge, der gik gennem sportsseermassen, da den almindelige bokseentusiast måtte til tegnebogen for at se en kodet kamp med Brian Nielsen.

Tænk om den trafik skulle brede sig til også at omfatte nationalhelligdommene, damelandsholdets kampe i håndbold og herrelandsholdets kampe i fodbold! Da ville der blive gråd og tænders gnidsel.
Derfor fremstår kulturministeren nu som en sand folkets helt. Sådanne begivenheder kategoriseres nu omtrent som en public service, en demokratisk rettighed. Brød og sport hedder det nu med en omskrivning af de gamle ord, brød og skuespil.
Men kulturpolitikken?
Den magre sandhed er, at end ikke konturerne af en sammenhængende kulturpolitik med ide lod sig ane.
Lutter gentagelser af de få punktnedslag, som ministeren allerede luftede på sit partis landsmøde for nylig, bl.a. det kontroversielle indslag om at fjerne den automatiske statsstøtte fra teaterbilletterne.
I lovkataloget hedder det, at Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab vil få sit lovgrundlag revideret. Og det kan jo dække over så meget - eller lidt.
Biblioteksskolen skal undervise mere bredt i informationsvidenskab end hidtil. Regionale kulturforsøg videreføres, kunstfonden får ny stipendieordning for yngre kunstnere, og kulturfonden får nyt navn, Kulturministeriets Udviklingsfond, og koncentrerer sit virke om "færre, men banebrydende projekter".
Det var suppen. Nu venter vi på bollerne fra kulturministeren, der åbenbart holdes i kort snor af sin statsminister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her