Læsetid: 3 min.

Havneudvidelse tæt på udsættelse

8. oktober 1997

Havneprojekt i Århus er tæt på udsættelse efter debatmøde med valgundertoner

Planerne for udvidelsen af Århus Havn når efter alt at dømme ikke at blive vedtaget af de århusianske amts- og byråd i år.
Både venstrefløjen og de borgerlige i byrådssalen hælder til, at den planlagte fordobling af Århus Havns kapacitet og arealer rummer så mange ubesvarede spørgsmål - især omkring de trafikale forhold til og fra havnen - at facit på det politiske regnestykke ligner en udsættelse af projektet.
"Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke tror på, at vi kan nå det," sagde Venstres kandidat til borgmesterposten, Hans Schiøtt under et debatmøde mandag aften på rådhuset i Århus og høstede stort bifald fra størstedelen af de 400-500 fremmødte borgere.
Hans Schiøtt sagde, at tiden kan vise sig for knap til, at byrådets trafikudvalg når at løse problemet med trafikken til og fra havnen inden jul.
"Jeg skal ikke forsinke forløbet, men alle problemer skal være løst, inden vi tager beslutningen," lovede Schiøtt.
Planerne for udvidelsen af Århus Havn er lagt frem for offentligheden indtil udgangen af oktober, og det betyder, at forvaltningen derefter har fem-seks uger til at udarbejde en konkret trafikplan og finde pengene til den, inden det siddende byråds sidste møde en uge inden jul.

Politisk slagsmål
På debatmødet blev fronterne omkring havneplanerne trukket tydeligt op. Erhvervsfolk med interesse i udvidelsen truede med økonomisk tilbagegang og krisetider for havnen ved en udsættelse, mens grundejerforeninger og arkitekter omtalte planerne som ufærdige "jappeløsninger," der vil skade byen trafikalt og visuelt.
Midt imellem befandt en stribe valgbare og allerede valgte amts- og byrådspolitikere, der havde behov for at markere sig. Det gav i perioder mødet karakter af vælgermøde og skyggede for debatten om havnen.
Og med Hans Schiøtts udtalelser er havneplanerne under alle omstændigheder for alvor blevet en bestanddel i den århusianske valgkamp op til kommunalvalget i næste måned.
Thorkild Simonsen (S), der trækker sig tilbage som borgmester ved årsskiftet, siger, at han er meget forbavset over Hans Schiøtts løfter.
"Men partiet er jo kendt for en erhvervsvenlig profil, så lad os nu se om ikke Venstre besinder sig og bløder op inden jul," siger Simonsen.
Flemming Knudsen (S), som er udset som Simonsens efterfølger, siger, at konkurrenten Hans Schiøtt blot er ude efter billige valgpoints.
"Hvis ikke havneudvidelsen bliver vedtaget i år, er det ikke mindst, fordi Hans Schiøtt har sovet i timen. Han har haft fire år til at finde en løsning på trafikproblemerne," siger Flemming Knudsen med henvisning til, at Hans Schiøtt som rådmand for kommunens tekniske afdeling har ansvaret for trafikplanlægningen i byen.

Personligt nederlag
For Thorkild Simonsen vil en udsættelse af havneprojektet imidlertid være et stort personligt nederlag.
Den ellers så populære Århus-borgmester har lagt ryg til mange tæsk i offentligheden for sin åbenlyse kamp for, at havneplanerne vedtages nu.
Selv langt ind i egne rækker i byrådsgruppen og i partiet mener man, at Thorkild Simonsen er gået for langt i bestræbelserne for at få sin vilje.
Thorkild Simonsen siger dog, at hans sidste handling som byens borgmester ikke bliver at tromle havnens ekspansionsplaner igennem med et snævert flertal. Han vil som minimum have de borgerlige med til beslutningen - og også gerne SF.
Men han lægger ikke skjul på, at han mener, at en forsinkelse af havneudvidelsen vil koste byen dyrt - havnen vil miste kunder og dermed arbejdspladser, siger Thorkild Simonsen.
I fornærmet tonefald sagde borgmesteren under mandagens debatmøde - med adresse til den folkelige modstand af havneplanerne - at hvis man vil hjælpe til at "afskrive et så væsentlig dynamisk aktiv for byen og forringe kommunens skattegrundlag, så gør det bare".
"Jeg er vidende om, at Hamburg Havn vil udbygge i Sydslesvig, og de vil sikkert gerne overtage vores havns rolle," sagde Thorkild Simonsen.
Borgmesteren var også utilfreds med, at havnekritiske debatindlæg blev mødt med energiske klapsalver.
"Jeg kan høre på klappet, at folk gerne vil have sat udviklingen i stå. Men havnen har altid været vores livsnerve, og får den ikke lov til at udvikle sig, er det hele Århus by, der går i stå," sagde Thorkild Simonsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her