Læsetid: 3 min.

Hele svineriet

18. oktober 1997

RADIO OG TV
Dansk Folkeparti stormer frem i meningsmålingerne og hugger stemmer fra alle politiske partier. Færrest fra Enhedslisten og de radikale. TV 2's ugentlige debatprogram, Rigets Tilstand, havde meget naturligt bedt Pia Kjærsgaard møde op og præsentere sine synspunkter. Som opponent havde man - formodentlig efter svære overvejelser i den socialdemokratiske top - udpeget en af partiets sværvægtere, Ole Stavad, der må føle, tiden er inde til et afgørende comeback efter postyret om sparekassesammenlægninger og misforståede løfter om skattefradrag.
Ordstyrer var Reimer Bo Christensen, der havde en relativ let aften. Det gik helt af sig selv for de to kombattanter at afbryde og tale i munden på hinanden. Resultatet var, at fluevægteren Pia Kjærsgaard vandt en tårnhøj pointsejr over den socialdemokratiske sværvægter, der flere gange var på knockoutens rand. Også selv om han fik hjælp af EU-parlamentarikeren, Freddy Blak, der fra et studie i Bruxelles spillede rollen som djærv arbejder. Lige meget hjalp det. Lille Pia har en egen evne til at glide af på det hele. Som forhenværende social- og sundhedsarbejder vil hun og folket, siger hun, ikke finde sig i at blive talt ned til af hovne, mandschauvinistiske svin. Og det virker. De socialdemokratiske stemmer fossede ud af partikassen de tre kvarter, programmet varede.

Og apropos svin. I de sene nyheder torsdag på den skjulte kanal, DR2, optrådte en herre, der udtrykte bekymring over forureningen i Danmark. Helt præcist var hans ærinde landbrugets brug af vækstfremmere for at pumpe svin op. Nu manede han til besindelse. Det lød rimeligt nok. Indtil det af det ledsagende skilt fremgik, at han var formand for landsudvalget for svin.
Det er bizart, at der eksisterer et sådant udvalg. Men det viste sig at være nøglen til en forståelse af, hvem der skal besinde sig. Det skal forbrugerne. Det er alt sammen ikke så farligt. Udvalget arbejder målrettet for at nedsætte forbruget af medicintilskud. Dog uden de store resultater.
Enhver, der har prøvet at indtage en dansk flæskesteg med hele svineriet, ved, at det som oftest ender med, at man får ondt i maven, sved på panden og i visse tilfælde begynder at se dobbelt. Det skyldes ikke nødvendigvis vækstfremmerne. Det kan også skyldes, at dansk svinekød helt generelt er en usund spise. Men her når man ud til kanten af nationens fatteevne. For hvem ved ikke, at danske svin er et produkt i særklasse, en kulinarisk delikatesse, resten af verden misunder os? Ligesom man misunder danskerne deres rene miljø og den blanding af oplyst vilje og økologisk fornuft, der gør, at man f.eks. har et landsudvalg for svin og præcise målinger af drikkevandets forurening.
I den sammenhæng er det naturligvis uforståeligt, at EU-Kommissionen ifølge pressen i denne uge vil anlægge sag mod Danmark for ikke at overholde unionens minimumskrav til miljøbestemmelser på tre områder. Det er faktisk så ubegribeligt, at radio og tv helt måtte afstå fra at gøre rede for substansen i de tre sagsanlæg. Det er for indviklet i en nyhedsudsendelse at begynde at fortælle folk, at de er nogle svin.

Hvis man rejser til Cuba og har nogle æbler med i håndbagagen, bliver de konfiskeret i tolden. Cubanerne har ikke godt af at se rigtige æbler. Med lidt held og stor tålmodighed kan en cubaner måske få fat i nogle få hundrede gram svinekød i løbet af en måned. I hvor høj grad det er systemets skyld, og i hvor høj grad miseren skyldes den amerikanske handelsblokade, hørte man intet om i Stig Hartkopfs dokumentarfilm, Cuba på cykel, som TV 3 sendte onsdag aften. Til gengæld fik man et levende indtryk af livet på landet i Cuba. Filmen er en lille perle. Ikke mindst i kraft af den afvæbnende naivitet, projektet er ført ud i livet med. Det er ubegribeligt, at både DR og TV 2 har sagt nej til at vise filmen. Til gengæld er det prisværdigt, at TV 3 viste den i deres bedste sendetid.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu