Læsetid: 3 min.

HK vil have ny barselsorlov

2. oktober 1997

Klippekort-system skal gøre det lettere at kombinere børn og arbejde

Fædre skal fremover have tolv ugers yderligere børnepasningsorlov. Det er hovedtanken i et nyt forslag fra HK, der går ud på at skabe en mere fleksibel ramme om børnefamiliernes hverdag.
Opskriften er at slå den nuværende barselsorlov sammen med børnepasningsorloven.
Ved barnets fødsel skal forældrene så have tildelt et "klippekort," der giver ret til at holde fri på tidspunkter, der passer familien bedst.
Om man foretrækker en samlet fuldtidsorlov, en orlov på deltid eller en orlov i bestemte perioder af barnets liv er op til den enkelte familie.
HK foreslår, at orloven også fremover skal være på ialt 134 uger, den samme som i dag.
"Det syntes vi egentlig er meget godt. Vi har bare byttet om på klodserne," siger Vibeke Abel, leder af HK's politisk-økonomiske sekretariat, til Information.
"Vi har sagt 14 ugers barselsorlov til moderen - sådan skal det være. Derefter regner vi med, at de ti ugers forældreorlov, der i dag kan vælges af enten faderen eller moderen, går til moderen", siger hun.
Det er en illusion at tro, at fædrene kan få fodfæste i den periode," siger Vibeke Abel.

Tager fra kvinderne
Til gengæld er der i HK's nye lovforslag placeret tolv uger til udelukkende fædrene på fuld dagpengesats i umiddelbar forlængelse af de ti uger.
- Har man så taget fra kvinderne for at kunne give mændene de tolv uger?
"Ja - ikke fra kvindernes barselsorlov, men vi har taget seks uger fra kvindernes børnepasningsorlov og seks uger fra mændenes børnepasningsorlov. Vi ofrer altså seks uger af kvindernes børnepasningsorlov til en 12 ugers orlov til mædene," siger Vibeke Abel.
- Med hvilken begrundelse gør et kvindeforbund det?
"I retfærdighedens navn. Og så har kvinder jo en interesse i, at mændene kommer på banen i forhold til børnene. Men også i forhold til kvinders muligheder på arbejdsmarkedet, har vi brug for at dele omsorgsdynen med mændene," siger Vibeke Abel.

Flexibilitet
Hun understreger, at den større fleksibilitet i lovforslaget efter forslagstillernes opfattelse opvejer kvindeofret. Forslaget giver således eksempelvis mulighed for, at de 20 uger, der i dag er mulighed for at tage i form af børnepasningsorlov til kun 60 pct. af dagpengene kan konverteres til tolv uger på fuld dagpengesats. Det betyder, at kvinderne i realiteten har mulighed for at tage i alt 36 (14 plus 12) uger på fuld dagpengesats.
Men forældrene kan altså også vælge at tage 46 orlovsuger på skift - og splitte dem op på deltid eller enkelt-dage - alt efter hvad man kan forhandle sig frem til med sin arbejdsgiver. Orloven skal afvikles inden barnet er otte år.
Ønsket om fleksibilitet er navnlig kommet fra fædreside. At mænd i ringe grad har følt sig tiltrukket af orlov på fuld tid ses af, at mændene kun udgør 8-10 pct. af dem, der har holdt børnepasningsorlov.

Pris knap to millioner
Regningen lyder ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på 1,9 mio. kr.
En udgift, der især skyldes, at flere forventes at benytte ordningen. Hvis der sættes vikarer ind i stedet for dem, der tager orlov, er udgiften nede på 300 mio. kr.
Vibeke Abel: "Hvis gode konjunkturer opsluger de arbejdsløse, bliver forslaget selvfølgelig dyrere, men så er der til gengæld også flere penge at betale med."
Forslaget er sendt til LO og arbejdsminister Jytte Andersen (K), som HK allerede er i dialog med omkring forslaget.
Vibeke Abel: Vi har ingen forestilling om, at den ny lov realiseres i morgen, og på baggrund af den aktuelle debat om finanserne bliver det nok heller ikke i overmorgen.
Men nogen af ideerne kan vi godt tage hul på. Nu har vi i hvert fald foræret politikerne resultatet af et grundigt og tilmed meget sjovt tænkearbejde."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her