Læsetid: 3 min.

Hong Kongkrise breder sig til Europa

24. oktober 1997

Aktiefaldet vil smitte af på Europa, hvis krisen trækker ud i Hong Kong, men situationen er ikke så alvorlig som den 'sorte mandag' i 1987

Chokbølgerne fra det drastiske fald på aktiemarkedet i Hong Kong bredte sig i går til de europæiske markeder. Hong Kongs aktiemarked har i de sidste tre dage oplevet det største fald i børsens historie på knapt 25 procent.
I går styrtdykkede Hang Seng-indekset med 10,41 procent, og senere på dagen faldt aktierne i Storbritannien, Tyskland og Frankrig med 2-3 procent. Også i USA kunne krisen mærkes, her faldt Dow Jones-indekset med 2,1 procent.
Et fald, som finanskredse betegner som foreløbige "sympatibevægelser", men hvis Hong Kong-krisen trækker ud, vil det uundgåeligt få alvorligere konsekvenser for Europa, siger finanseksperter til Information.
"Det er svært at vurdere i øjeblikket, men jeg vil tro, at krisen i Hong Kong vil blive af længere varighed, og så vil det klart smitte af på Europa," siger aktiechef i Den Danske Bank, Flemming Barleth.
I første omgang vil Danmark ikke blive berørt, men hvis aktieuroen for alvor breder sig til Europa, vil Danmark indirekte blive revet med, siger Flemming Barleth.

Værre i 1987
Faldet på børsen i Hong Kong omtales allerede som "sorte torsdag" i medierne og sammenlignes med børskrakket og panikken på "sorte mandag" i oktober 1987, da New Yorks børs krakkede og satte en international kædereaktion i gang.
Flemming Barleth mener dog, at sammenligningen er overdrevet:
"Jeg vil ikke kalde det, der er sket i Hong Kong for et decideret krak, og forskellen på 1987 og nu er stor. Dengang var det verdens største aktiemarked, der faldt, og det var mere alvorligt, end det vi ser i dag i Østasien. Hong Kongs krise vil ikke få så stor effekt som New Yorks," siger han.
Hong Kong har indtil denne uge stået som en fast klippe i det oprørte hav i Sydøstasien, hvor en finansiel krise siden begyndelsen af juli har ført til devalueringer på 20-40 procent i lande som Thailand, Indonesien og Malaysia. Hong Kong fastholder i øjeblikket som den sidste i området sin valuta bundet til den amerikanske dollar.
Det er dette bånd og frygten for, at Hong Kong-dollaren vil blive devalueret, der har ført til det drastiske aktiefald i de seneste dage, fordi Hong Kongs myndigheder har forhøjet renten og lovet kamp til det sidste i forsvaret af Hong Kong-dollaren.

Sund økonomi
Økonom Y. P. Ho ved Chinese University of Hong Kong siger til Information, at Hong Kongs økonomi er "grundlæggende sund", og han har derfor tiltro til, at myndighederne vil være i stand til at forsvare valutaen med succes.
"Men alt afhænger af, at der fortsat er tillid til Hong Kong-dollaren lokalt. Hvis lokale handlere mister tilliden til vores valuta og vælger at opkøbe amerikanske dollar, vil der opstå store problemer. Tung Chee-hwas administration vil være magtesløs, hvis den lokale tillid forsvinder," siger Y.P. Ho med henvisning til skibsrederen, der blev Hong Kongs øverste leder, da området pr. 1. juli overgik til kinesisk overherredømme.
Hong Kong-dollarens bånd til den amerikanske dollar har været en af hjørnestenene for den ny ledelse, fordi den skulle være et tegn på fortsat stabilitet, når Hong Kong gik fra britisk til kinesisk styre.
Hong Kongs finansminister Donald Tsang gentog i går, at myndighederne er parate til at tage alle nødvendige midler i brug for at forsvare båndet.
Hong Kong har verdens fjerdestørste valutareserve på 88,1 milliarder dollar, mens Kina har over 130 milliarder i kassen. De kinesiske ledere har flere gange lovet at træde hjælpende til, hvis Hong Kong-dollaren kom under pres.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her