Læsetid: 2 min.

Hukommelsestab i Vestre Landsret

14. oktober 1997

Den tiltalte og et hovedvidne, en 16-årig dreng, husker ikke forklaringer til politi og ret i sag om drab på mesterbokser

Fem unge indvandreres diskotekstur til Århus endte i vinteren sidste år med, at den ene af de fem stak og dræbte den tidligere mesterbokser Racheed Lawal med et knivstik i hjertet.
Anklagemyndigheden er overbevist om, at det var en 23-årig mand med palæstinensisk baggrund, der dræbte mesterbokseren, som arbejdede som dørmand på diskotek Davy Crockett i Århus.
Men den drabstiltalte skød i går ved Vestre Landsret i Århus skylden på en af de andre fire, der sad med i den sorte BMW, der satte kursen fra Odense til Århus i november sidste år.
Den 23-årige AC har siden sin anholdelse i Odense dagen efter drabet nægtet sig skyldig og hævder, at han var på vej ud af gården foran diskotek Davy Crockett, da der opstod tumult, og folk begyndte at løbe fra stedet.
Foran nævningedomstolen igår havde AC dog svært ved forklare, hvorfor blod fra den dræbte bokser havde plettet hans bukser.
"Jeg kan ikke forklare det, men måske har jeg fået det på mig, mens vi løb," sagde den 23-årige i tolkens oversættelse.
Selve drabsvåbenet har den 23-årige genkendt som en kniv, han tidligere har set hos den af sine kammerater, som han peger på som drabsmand. Til gengæld huskede han ikke, at han tidligere - da han fik vist et billede af kniven - har forklaret politiet, at han aldrig havde set kniven før.

Skænderi om sko
De fem indvandrere, der alle bor i Odense, blev ved indgangen til diskoteket afvist af Racheed Lawal, fordi to af dem var iført kondisko og fritidstøj, hvilket diskotekets påklædningsreglement ikke tillader.
Et efterfølgende skænderi førte til, at den 30-årige tidligere professionelle bokser angiveligt slog en af de fem med knytnæve. Herefter blev Racheed Lawal stukket ned.
Et af sagens hovedvidner, en 16-årig dreng ligeledes med palæstinensisk baggrund, huskede ved retten i går ikke længere dele af udførlige forklaringer, som han tidligere har givet politi og ret om drabet, og som belastede den 23-årige drabstiltalte.
At han tidligere lige ud har udpeget AC som drabsmanden, har den 16-årige i dag trukket tilbage.

For at undgå fængsel
"Det var noget, jeg bare slyngede ud for at slippe for at komme i fængsel. Jeg kunne lige så godt have nævnt en af de andres navne," sagde den 16-årige.
Han var selv en af de fem, der var med på diskoteket i Århus, og han har tidligere været sigtet i sagen.
På anklagerens spørgsmål bekræftede den 16-årige, at han efter sin løsladelse har besøgt den tiltaltes familie, men afviste, at det besøg hænger sammen med hans glemte eller ændrede forklaringer i sagen.
"Jeg har slet ikke talt med dem om sagen," sagde den 16-årige, hvilket fik anklageren, vicestatsadvokat Peter H. Adamsen, til ironisk at hvisle: "Det ville da også have været ganske unaturligt."
Sagen fortsætter i dag med afhøringer af blandt andet de tre andre, der var med i Århus den famøse nat.
Der ventes dom i sagen fredag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her