Læsetid: 3 min.

Indvandreropgør rykkede ind i Landsretten

15. oktober 1997

Dramatisk retsmøde i drabssag endte med to anholdelser og konfiskation af en gaspistol,
en kniv og indtil flere slagvåben

En gruppe på 18-20 bringebrede mænd gik i går til angreb på en håndfuld statsløse palæstinensere i Århus under retssagen om drabet på den tidligere mesterbokser Racheed Lawal.
Den tiltalte for drabet er en 23-årig mand med palæstinensisk baggrund, og siden sagens begyndelse mandag har den store gruppe mænd fyldt godt på tilhørerpladserne.
Gruppen er undervejs kommet med tilråb og latterudbrud under afhøringerne af den stribe af vidner, der ikke længere husker tidligere forklaringer, der belaster den drabstiltalte.
Og landsretdommer Bent Thrane truede tidligt under gårdagens retsmøde med at lade retssagen fortsætte for lukkede døre, hvis ikke der blev ro og orden i salen.

Slagsmål i retten
Da retssagen var blevet afbrudt til frokostpausen, kogte gemytterne imidlertid over.
I første omgang forlod "boksergruppen" - bestående af blandt andet bekendte af Racheed Lawal - retsbygningen og forsamledes på et lille gårdareal, hvor nogle af dem fordrev tiden med at ryge lidt hash.
Men pludselig vendte gruppen om, løb tilbage op ad trapperne og gik til angreb på de seks-syv palæstinensere, der var blevet stående i forværelset i Landsrettens lokaler på 3. sal i bygningen.
Betjentene i retten befandt sig i et tilstødende lokale, men før de nåede at gribe ind, havde situationen udviklet sig til slagsmål med sparkeri og kast med askebægre og stole. Slagsmålet fortsatte videre ind i selve retssalen, inden politiet fik sat en stopper for optøjerne.

Masser af våben
En af betjentene pågreb ifølge vicestatsadvokat Peter H. Adamsen en af angriberne. "Men den øvrige gruppe stillede sig derpå rundt om betjenten og fortalte ham, at han ikke skulle tilbageholde deres kammerat. Betjenten så ingen anden udvej end at lade ham gå," sagde Peter H. Adamsen.
Inden "boksergruppen" forlod retsbygningen, indvilligede den i at aflevere de våben, som var medbragt til retsmødet. Det drejede sig om to cirka en halv meter lange t-formede slagvåben af jern.
Politiet valgte også at visitere "palæstinenser-gruppen", og her viste det sig, at en 23-årig mand, der netop var blevet afhørt som vidne i sagen, var i besiddelse af en gaspistol og fire patroner, mens en 20-årig ven af vidnet fra Odense bar en foldekniv med et 9,5 cm langt blad.
De to mænd blev anholdt og er nu sigtet for ulovlig våbenbesiddelse. Begge var i går eftermiddag atter på fri fod.

Tilhørere smidt ud
Politiet havde i går ikke noget bud på, hvem de 18-20 mand i "Boksergruppen" repræsenterer, men Jens Iversen, formand for FAK, den århusianske bokseklub, som Lawal havde tilknytning til, understregede, at han ikke havde kendte nogen fra gruppen fra træningslokalerne.
Gruppen vendte ikke tilbage efter frokostpausen, og da sagen blev genoptaget, besluttede retten at lukke dørene for alle tilhørere undtagen pressen.
Under selve retssagen stod det fortsat skralt til for de afhørte vidner med at huske tidligere forklaringer over for ret og politi.
Samtlige fire passagerer, der kørte sammen med den drabstiltalte fra Odense til Århus om aftenen den 23. november sidste år for at gå på diskotek, er fragået tidligere forklaringer, der belaster den 23-årige.
Anklageren, Peter H. Adamsen, siger, at det "ikke er utænkeligt", at der vil blive rejst tiltale for falsk vidneforklaring mod et eller flere af vidnerne på et senere tidspunkt.
Anklageren har flere gange under retssagen antydet, at det er frygt for repressalier fra den tiltaltes familie, der har gjort, at de fire vidner i dag ikke vil stå ved, hvad de har sagt tidligere, hvor de alle har udpeget den 23-årige som drabsmanden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu