Læsetid: 3 min.

Israel løslader stifteren af Hamas

2. oktober 1997

En lang række spekulationer følger i kølvandet på løsladelsen af den 61-årige invalide Sheikh Ahmed Yassin

Han er lam i arme og ben, er lænket til en kørestol, musklerne svigter, han trækker vejret med besvær, har en række indre infektioner og kan næsten ikke høre.
Den helbredsmæssige beskrivelse passer dårligt til den ubestridte åndelige leder af en af verdens mest rabiate fundamentalistiske bevægelser, den Islamiske Modstandsbevægelse kaldet Hamas.
Ikke desto mindre var den 61-årige Sheikh Ahmed Yassin i den forfatning, da han i går uden forvarsel blev løsladt fra det israelske fængsel, hvor han har afsonet en livstidsdom, han blev idømt i 1989, blandt andet for at have stiftet Hamas.
Yassin, der har været invalid, siden han som 16-årig var ude for en sportsulykke, blev fløjet til Jordan, hvor Kong Hussein tog imod ham, efter for få dage siden at have appelleret til Israel om at frigive fangen.
Yassin stiftede Hamas den 14. december 1987 i begyndelsen af det palæstinensiske oprør, intifadaen. Bevægelsen modarbejder den israelske stat og PLO-lederen Yasser Arafats forsoningspolitik med Israel med alle midler. Dens mål er at dræbe alle jøder og skabe en palæstinensisk stat fra Middelhavet til Jordanfloden. Hamas står bag den lange række af selvmordsbomber og andre attentater, der har kostet hundredevis af israelere livet.

Vil afværge martyr-status
En lang række spekulationer følger i kølvandet på den uventede løsladelse. En teori går på, at Yassin er blevet udleveret til Jordan, fordi de jordanske myndigheder har taget to canadiske statsborgere til fange efter et mislykket mordforsøg på Hamas' politiske leder Khaled Meshal i sidste uge. De to mænd mistænkes for at være agenter for den israelske efterretningstjeneste Mossad, og deres fængsling kunne udvikle sig til en pinlig affære for Israel.
Både Israel og Jordan afviser dog, at der er tale om udveksling af fanger.
Ifølge en anden tolkning skal Yassins løsladelse ses som Israels forsøg på at afværge, at Yassin dør i fængslet og dermed ophøjes til martyr for palæstinenserne. Israelsk radio siger, at israelske sikkerhedsfolk igennem længere tid har anbefalet Yassins løsladelse af samme grund.
Både Hamas og PLO reagerede umiddelbart med bestyrtelse over, at Yassin var blevet fløjet til Jordan, hvilket de opfattede som en landsforvisning.
I senere udtalelser anerkendte de dog, at Hamas-lederen var blevet fløjet ud af landet for at få lægebehandling, hvorefter de regnede med, at han fik lov at vende hjem til sin familie i Gaza. De israelske myndigheder sagde ikke, om de ville tillade dette.

Intelligent mand
Yassin blev født i en arabisk fiskerby nær Ashkelon og studerede engelsk litteratur ved universitetet i Kairo i et år, før han løb tør for penge og vendte hjem til Gaza. Her underviste han børn i religion og arabisk og blev prædikant for Det Muslimske Broderskab, en ikke-militant, islamisk bevægelse.
Det var med inspiration fra denne, at Yassin i 1987 dannede Hamas sammen med seks andre ledere fra bevægelsen. Yassin betegnes af sine nærmeste medarbejdere som en meget intelligent mand.
"Han er utroligt tålmodig og har en stærk hukommelse. Har han set et menneske bare en gang i sit liv, glemmer han det aldrig," siger Abdelaziz Rantisi, en topleder og medstifter af Hamas, til nyhedsbureauet Reuter.
En meningsmåling viste i juli i år, at 11 procent af den palæstinensiske befolkning i Gaza og på Vestbredden støtter Hamas.
Det er uvist, om PLO-leder Arafat har den fornødne politiske styrke til at arrestere de tusinder af militante Hamas-tilhængere, der står parat til at udføre selvmordsattentater mod israelere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her