Læsetid: 2 min.

Italiens økonomi får ros fra Bruxelles

15. oktober 1997

To successer på samme dag for Italien, der får sin regering tilbage og for første gang ligner en sikker euro-deltager

Der var dobbelt glæde i Italien i går. Mens nye økonomiske beregninger fra Bruxelles for første gang placerer Italien som den ene af 13 næsten sikre deltagere i den fælles mønt, blev den kuldsejlede centrum-venstre-regering gendannet efter fem dages krise.
Prodi-regeringen, der i sidste uge blev tvunget til at gå af, fik håndslag fra det kommunistiske støtteparti Rifondazione Comuninista på, at den alligevel kan regne med kommunisternes støtte til finansloven for 1998. Dermed er den seneste regeringskrise definitivt drevet over. For denne gang.
Den politiske sårheling kommer samme dag, som EU for første gang forudser, at Italiens økonomi vil leve op til et af Maastricht-traktatens nøglekrav til deltagerne i den fælles mønt. EU-kommissionens økonomiske vejrudsigt for de 15 medlemslande, der udsendes to gange om året, viser, at Italien i år vil få et underskud på statsbudgettet på tre procent af bruttonationalproduktet, nøjagtigt svarende til kravet i Maastricht-traktaten. I den seneste beregning i foråret forudså EU's økonomer, at Italien ville lande på 3,2 procent.
Beregningerne viser også, hvor afgørende gårsdagens politiske forsoning i Rom er for Italiens Ømu-medlemskab. Hvis Italien ikke får finansloven for 1998 igennem, vil underskuddet på statsbudgettet svulme op til 3,7 procent af BNP og 3,6 året efter.

Ros fra EU-kommissær
EU-kommissæren for økonomiske og finansielle anliggender, franskmanden Yves-Thibault de Silguy roser samtidig de italienske anstrengelser for at sanere statsbudgettet.
"I 1997 er Italien formentlig det EU-land, der har gjort størst fremskridt," sagde de Silguy og påpegede, at underskuddet i 1996 var så stort som 6,8 procent af BNP.
"Jeg håber, at en hurtig afslutning på den politiske krise vil tillade Italien at fortsætte det fortræffelige stykke arbejde, landet har gjort," sagde kommissæren.
Selv om kommissionen forudser, at Italiens statsgæld forbliver over 120 procent af BNP eller dobbelt så meget som krævet i Maastricht-traktaten, så er det mindre end Belgien, hvis medlemskab af den fælles mønt aldrig har været draget i tvivl.
Genfødslen af Prodi-regeringen blev i går indgået på betingelse af, at kommunisterne accepterer finansloven, som den er fremsat af regeringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her