Læsetid: 3 min.

Jelved løfter pegefingeren

9. oktober 1997

Økonomiministeren insisterer på mindre forbrug. Kommunerne må også holde igen

"Vi er nødt til at dæmpe det private forbrug. Derom hersker ingen tvivl", sagde økonomiminister Marianne Jelved på gårsdagens pressemøde, hvor regeringens seneste økonomiske oversigt blev fremlagt. Den indeholder prognoser for udviklingen i danske økonomi i 1997 og 1998
Samtidig understregede hun endnu en gang nødvendigheden af, at væksten i det offentlige forbrug dæmpes.
Så sent som i forbindelse med fremlæggelsen af forslag til finanslov i august afviste finansminister Mogens Lykketoft og økonomiminister Marianne Jelved, at der var behov for yderligere stramninger over for det offentlige og private forbrug.
Men udviklingen af betalingsbalancen, har i løbet af få måneder ændret regeringens opfattelse af behovet for stramninger i finanspolitikken.
I tirsdags varslede regeringen et indgreb, som skal begrænse forbruget og begrænse flaskehalsene på arbejdsmarkedet. Virkningerne af dette udspil er indarbejdet i den nye prognose for den økonomiske udvikling.

Faresignaler
Fire forhold har fået faresignalerne til at glimte:
*For det første er overskuddet på betalingsbalancen ved at fordufte. I den nye prognose anslås overskuddet i 1997 til at lande på 5,8 milliarder kroner. Det er 3,5 milliarder kroner mindre, end anslået i august. Og et stort solidt overskud på den balance er forudsætningen for, at regeringen kan få opfyldt målsætningen om at få udlandsgælden ud af verden inden år 2005.
*For det andet viser det foreløbige nationalregnskab en kraftig stigning i det private forbrug. Den forventes af blive mere end fire procent for 1997 som helhed. Hvis denne stigning fik lov at fortsætte i 1998, ville det forværre betalingsbalancen.
Prognosen anslår, at regeringens forslag om øget opsparing i form af ekstraordinær indbetaling til ATP, samt en højere stempelafgift på tillægslån i ejerboliger har en umiddelbart forbrugsdæmpende effekt på omkring fem milliarder kroner.
Det vil sige, at stigningen i det private forbrug kommer ned på de mere moderate 2,5 procent i 1998.
*For det tredje er det offentlige forbrug også vokset stærkere end forventet, som følge af en stærkere stigning i den kommunale beskæftigelse end hidtil antaget.
På pressemødet understregede Marianne Jelved, at den nye prognose forudsætter,
at kommuneaftalerne bliver overholdt. I lyset af de kommunale budgetoverskridelser i år betyder det, at der er et meget beskedent spillerum for vækst i de kommunale udgifter i 1998.
*For det fjerde stiger beskæftigelsen med en hast, der giver risiko for flaskehalse - og deraf følgende lønstigninger og inflation. Den samlede beskæftigelse forventes således at stige til 2.626.000 personer i 1998. Det er det højeste antal nogensinde. Arbejdsløsheden forventes at falde til 210.000 personer, hvilket svare til 7,5 procent af arbejdsstyrken.
For at forebygge flaskehalse foreslår regeringen at øge den faglige og geografiske mobilitet.

Mål og midler
På pressemødet understregede Marianne Jelved, at regeringen fastholder målene med sit økonomiske indgreb: Det private forbrug skal dæmpes med godt fem mia. kr., inflationen skal ned, og overskuddet på betalingsbalancen skal næste år stabiliseres på mindst ti mia. kr. Derimod er regeringen klar til at forhandle midlerne:
"Ingen kan fra dette pressemøde konkludere, at det er 'take it or leave it'," sagde hun.
Jelved ville således ikke på forhånd afvise, at nogle uden for ministeriet kunne fremtrylle smartere løsninger, men understregede, at selv om embedsmændene i økonomiministeriet har tænkt sig grundigt om, har de ikke kunne hitte på en model, som fremmede den private opsparing lige så effektivt, lige så billigt og lige så administrativt enkel som den ekstraordinære indbetaling til ATP.

SF er forkert på den
Økonomiministeren mener, det er "direkte forkert", når SF hævder, at forslaget vender den tunge ende nedad.
Marianne Jelved afviste også, at spare flere milliarder kr. ekstra i det offentlige, som Venstre og de konservative foreslår:
"Staten kan ikke fyre folk i politi, forsvar eller i uddannelsessektoren. På alle disse områder er regeringen bundet af forlig. Og hvem ønsker at skære i kommunernes og amternes udgifter til sundhed, børnepasning, børne- og ungdomsuddannelser og ældreomsorg," sagde Marianne Jelved, som "vil sætte pris på", at Venstre og de konservative øremærker deres ønske om nedskæringer i den offentlige sektor.
Marianne Jelved erkendte, at det ser ud til at blive svært for regeringen at få flertal for forslaget, fordi oppositionen har afvist flere af indgrebets elementer - især ATP-opsparingen.
Alligevel er de radikale klar til et valg, understregede hun. Indgrebet haster, fordi stempelafgiften og ATP-opsparingen skal være vedtaget i oktober for at blive indregnet i skattekortene for 1998:
"Som gammel spejder, så hedder det: 'Vær beredt!'. Det må man jo altid være som mindretalsregering. Man kan blive væltet af en samlet opposition," sagde Marianne Jelved på gårsdagens pressemøde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her