Læsetid: 2 min.

Jiangs kroning

25. oktober 1997

Et statsbesøg i USA har i årevis stået højt på præsident Jiang Zemins ønskeliste - besøget bliver hans endelige kroning som Kinas øverste leder

Når Jiang Zemin i morgen ankommer til USA, får den kinesiske leder et af sine hedeste ønsker opfyldt.
Et statsbesøg i USA med den røde løber rullet ud foran det Hvide Hus og udveksling af håndtryk med Bill Clinton under mediernes fulde bevågenhed skal fungere som den endelige kroning af manden, der officielt har været Kinas leder siden 1989. Jiang Zemin har længe siddet på de tre vigtigste poster i Kina som præsident, generalsekretær for Kommunistpartiet samt øverstbefalende for hæren, men først i år er han for alvor trådt ud af skyggen fra sin mangeårige mentor Deng Xiaoping, der døde i februar.

Ønsker succes
I juli scorede Jiang de første sikre point, da han stod i spidsen for den kinesiske delegation, der overværede Hong Kongs tilbagevenden til kinesisk territorium. Og i september lykkedes det ham på partikongressen i Beijing at udmanøvrere vigtige konkurrenter i partiet, så han i dag står klart styrket.
USA-besøget skal derfor bruges til at fastslå Jiangs nye image som Kinas ubestridte leder - og som en statsleder af internationalt format.
Hans optræden i den kommende uge vil først og fremmest være rettet mod det kinesiske publikum. "Amerikansk anerkendelse er vigtig for enhver kinesisk leder. Jiang Zemin er ingen undtagelse," som en unavngiven kinesisk akademiker siger til Reuter.
Højt på topmødets dagsordenen står Kinas voksende handelsoverskud i forhold til USA. Jiang Zemin har for at vise sin gode vilje sendt en handelsdelegation til USA, der bl.a. skal se på amerikanske Boeing-fly. Desuden har der op til besøget været forhandlinger mellem Kina og USA om amerikansk eksport af atomteknologi til Kina.
For at bane vej for en aftale antydede Kina i sidste uge, at man vil standse salg af atomteknologi og krydsermissiler til Iran. Samarbejdet med Iran har indtil nu været hovedårsagen til, at USA har nægtet at sælge teknologi til Kina, der er meget interesseret i den amerikanske teknologi til at udbygge sine atomkraftværker.
På handelsområdet vil Jiang også drøfte den årligt tilbagevendende strid om Kinas handelsstatus på det amerikanske marked, hvor Kina ønsker permanent status som mest begunstigede samhandelsparter.
Et emne, som Jiang til gengæld ikke vil være så interesseret i at diskutere, vil være menneskerettigheder.
USA har før besøget presset på, for at Kina skulle løslade en eller flere systemkritikere som en gestus over for de amerikanske værter, men indtil nu tyder det ikke på, at kineserne vil efterkomme ønsket. Menneskerettighedsgrupper har bl.a. presset på for en løsladelse af Kinas mest berømte systemkritiker Wei Jingsheng, der efter sigende er alvorligt syg.
Men Jiang Zemin har indtil nu ikke vist sig som en leder, der tør tillade kritiske røster på hjemmebane.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her