Læsetid: 2 min.

Til kamp for verdens små stakler

27. oktober 1997

Verdens fattigste børn kommer i fokus på en international konference om børnearbejde, der åbner i Oslo i dag

Politikere og græsrødder fra hele verden er i de næste fire dage samlet i Oslo for at diskutere børns rettigheder.
Den norske regering, FN's børnefond, UNICEF, og den internationale arbejdsorganisation, ILO, er gået sammen om at arrangere en international konference om børnearbejde.
Målet med konferencen er at blive enige om nogle nationale og internationale strategier, der skal udrydde børnearbejde.
Ifølge oplægget vil der blive lagt særlig vægt på bistandssamarbejde og andre former for internationalt samarbejde, der kan afskaffe skadeligt børnearbejde og rehabilitere tidligere børnearbejdere.
De fleste børnearbejdere lever i verdens fattigste regioner i Sydamerika, Afrika og Asien. UNICEF og ILO skønner, at i alt 80 millioner børn under 14 år har så hårdt og skadeligt arbejde, at de nedbrydes fysisk og psykisk allerede, før de bliver voksne.
For at give et billede af, hvad det er for et liv, disse fattige børn lever, har organisationen Red Barnet netop udgivet en bog, Børn til Salg, der henvender sig til skolebørn på de ældste klassetrin.
Bogen beskriver årsagerne, der får forældre til at sende deres børn i arbejde i stedet for i skole. Og den giver gennem en række interview børnenes egen beskrivelse af deres job, og hvad det gør ved dem.
En af bogens mest grusomme historier fortælles af den 14-årige Lipi, der arbejder i en bordelby i Bangladesh. Hendes mor er også prostitueret, og pigen har aldrig boet andre steder end i de små bambushytter, hvor forretningerne foregår.
Fordi hun er ung og ser godt ud, tjener hun godt på de syv-ti kunder, hun har hver dag. Hun er tæt på at have tjent morens gæld ind.
Fremtidsudsigterne er dog ikke lysere af den grund. Lipis mor citeres i bogen for at sige, at nu hvor pigen har mistet sin uskyld, så kan hun jo lige så godt fortsætte.
Børneprostitution er vel nok den mest afskyelige form for børnearbejde. Men ikke den mest udbredte. Langt de fleste børn arbejder i marker og i hjemmebaserede industrier. Mange har job på fabrikker, hoteller og i restauranter. Andre igen lever af småjob på gaden.

Verden forpligtes
Udgangspunktet for den internationale konference om børnearbejde i Oslo er ILO-konventionen om en mindstealder på 15 år for børns ansættelse samt FN's Børnekonvention, som alle verdens lande har ratificeret på nær USA og Somalia.
På konferencen skal der diskuteres tre strategier til afskaffelse af børnearbejde: grunduddannelse, social mobilisering og lovgivning.
UNICEF og ILO ser uddannelse som den mest effektive måde at bekæmpe børnearbejde på. Konferencen vil derfor slå fast, at alle børn skal have adgang til undervisning.
Derudover vil konferencen sætte arbejdstager- og arbejdsgiverorganisationer, frivillige organisationer og individuelle eksperter sammen for at diskutere, på hvilken måde det nationale og lokale samfund kan hjælpe børnearbejderne.
Og endelig skal det diskuteres, hvordan man skabe en lovgivning, der i højere grad sikrer, at børns rettigheder overholdes.
Efter tre dages arbejde skal der på torsdag vedtages en politisk dagsorden, der forpligter verdens lande til at kæmpe for afskaffelsen af børnearbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her