Læsetid: 5 min.

Kaptajn Solos kup knust i Zambia

29. oktober 1997

20 officerer og soldater arresteret. Præsidenten opfordrer omverdenen til at investere

Harare
Zambias præsident Frederich Chiluba knuste hurtigt et kup i går, men Zambia led afgørende skade på sit omdømme som et stabilt land. Med hyppige anklager om korruption, narkohandel og politisk intolerance ser Chilubas regering ikke ud til at være bedre end Kenneth Kaundas et-parti styre, som han afløste
Chiluba viste ingen tegn på tøven med at slå ned på hærens oprør i går: "Jeg kan med glæde meddele, at vore fjenders planer er forpurret," sagde han fem timer efter, at en gruppe under navnet Det Nationale Frelserråd meddelte, at den havde taget magten.
"Deres planer mislykkedes og min regering har fortsat kontrollen. Jeg ønsker at advare alle, der ønsker at komme hurtigt til tops, at de vil falde for sværdet."
Det så i går ud til, at den 54-årige Chiluba netop måtte ty til sværdet for at holde sig ved magten. Præsidentboligen var omringet af soldater i skyttegrave. Kampvogne rullede gennem hovedstaden Lusaka og mens Chiluba talte til nationen, krydsede lastbiler med soldater gennem byen. Butikkerne lukkede og trafikken var tynd. Der var dog ingen rapporter om tab af menneskeliv.

Landet er ruineret
20 officerer og soldater er blevet arresteret for kuppet, og regeringen meddelte, at den fortsætter med at "indfange" øvrige mistænkte.
Det vigtigste sammenstød med kupmagerne fandt tilsyneladende sted nær statsradiofonien, som oprørerne kortvarigt kontrollerede tidligt i går morges.
Anklagerne mod Chilubas regering vil sandsynligvis give genlyd over nationen længe efter kupforsøget: "Vi har afsat Chilubas regering på grund af dens kriminelle og korrupte metoder," sagde en af kupmagerne, der præsenterede sig som Kaptajn Solo. Han holdt den tidlige morgentale efter at have erobret radiofonien tidligt om morgenen. "Landet er ved at blive ruineret, det er ved at bryde fuldstændigt sammen, og der er kun en organisation, der kan standse de kriminelle handlinger - og det er hæren," konkluderede Solo.
Hærget af løbsk inflation, arbejdsløshed og konstant faldende levestandard vil mange zambianere sandsynligvis give kupmagerne ret, selv om de ikke er enige med deres handling.
Lige siden Chilubas Bevægelsen for Flerparti-demokrati (MMD blev stiftet i 1990, har den været plettet af opfattelsen af, at den blev finansieret af narkopenge. En udbredt vits i Lusaka har længe hævdet, at MMD i virkeligheden er forkortelsen for Mass Movement for Drugs, fordi ledende medlemmer af Chilubas regering har velkendte forbindelser til internationale narko-smuglere.
Vigtigst for den almindelige zambianer er imidlertid, at landets nye ledelse under Chiluba lever endnu mere luksuriøst end det forgående regime, selv om landets økonomi ikke er blevet bedre.

Sejr i Jesus navn
En triumferende Chiluba, tidligere prædikant og fagforeningsleder valgt ved landets første demokratiske valg i 1991, talte kortvarigt til nationen fra den samme radiostation, som kupmagerne havde brugt til at meddele hans fald. "Fjenden er slået. Sejren er vor i Jesu navn," sagde han.
Selv Chilubas kristelighed er kilde til kontrovers, efter han i 1995 gennemtvang en lov, der proklamerede Zambia som en kristen nation, der ikke officielt anerkender andre religioner. Det skete på trods af, at både muslimer og tilhængere af forfædredyrkelse har levet i landet i talrige generationer.
Chiluba bruge kuppet som anledning til at appellere til potentielle internationale investorer: "Kom ind, kom ombord," sagde han i radiotalen. "Kom og investér i Zambia. Vi er et stabilt land, og I vil høste frugterne af vores stabilitet."
Han vil muligvis erfare, at dagen for et kupforsøg ikke er den bedste til at invitere investorer.
Mange zambianske kritikere vil netop fremhæve, at der er Chilubas vanrøgt af økonomien og hans intolerante politiske manøvrer, der har eroderet landets stabilitet.

Chiluba vil stramme greb
Chiluba antydede at han vil bruge kuppet til at slå hårdt ned på sine kritikere. "De medskyldige i denne forbrydelse er nu blevet arresteret, og mange flere vil følge efter," advarede han.
Den politiske iagttager Herman Hanekom fra det sydafrikanske Afrikainstitut siger til Reuters, at "vi sandsynligvis vil opleve, at Chiluba strammer grebet om den politiske frihed, først og fremmest medierne."
Netop de kritiske medier har gennem de seneste år været en torn i Chilubas øje, og adskillige journalister er blevet arresteret.
Tidligere på året måtte han opgive at oprette et såkaldt medieråd, der havde bemyndigelse til at fængsle journalister, efter voldsomt pres fra udlandet.
Chiluba har imidlertid fået internationalt ros for at have ophævet valutarestriktioner, privatiseret og åbnet markedet - men en stram økonomisk krisepolitik har gjort livet vanskeligt for mange zambianere, og er ikke blevet fulgt af en tilsvarende politisk liberalisering.
Det er en udbredt opfattelse, at faldet i levestandard snarere skyldes regeringens korruption frem for den stramme økonomiske politik.

Tvivlsomme metoder
Zambias første præsident Kenneth Kaunda, der er Chilubas vigtigste politiske rival, mødtes mandag i Sydafrika med regeringspartiet ANC.
Kaunda stod i spidsen for landet fra selvstændigheden i 1964 til han i 1991 led et knusende nederlag til Chiluba i det første demokratiske valg.
Men det forhold, at Kaunda uden tøven accepterede sit nederlag har spillet en vigtig rolle for den politiske stabilitet i hele det sydlige Afrika, og var stærkt medvirkende til nabolandet Malawis despotiske leder Hastings Bandas fredelige afgang og hans magtafgivelse til demokraten Bakili Muluzi.
Kaunda står i dag i spidsen for Zambias opposition, og Chilubas behandling af ham er sigende for Chilubas opfattelse af demokrati. Da Chiluba sidste år ændrede landets forfatning for at hindre Kaundas opstilling til præsidentvalget, sikrede han sig ganske vist genvalg, men afslørede, at han var parat til temmelig tvivlsomme manøvrer for at udrydde oppositionen.
Forfatningsændringen indebar, at Kaunda ikke kunne stille op, fordi hans forældre er født uden for landet, og den førte til voldsomme interne gnidninger i MMD.
Chiluba lagde sig desuden ud med regionens stormagt, Sydafrika, ved at afvise præsident Nelson Mandelas opfordring til dialog med Kaunda.

Kaunda såret af skud
Forfatningsændringen førte også til stærk udenlandsk kritik og tabt bistandshjælp fra de vestlige donorer. En hemmelig Kaunda-tro gruppe stod bag en stribe mindre bombeanslag mod offentlige bygninger, og selv om den fysiske skade var minimal, så rystede det Zambias ry som et stabilt og fredeligt land.
Kaunda har højlydt protesteret mod utallige forsøg på at chikanere hans politiske arbejde. Han blev såret af skud fra en politibetjents riffel under et politisk møde i august.
Chiluba og politiet hævder, at det var et uheld, men Kaunda og hans tilhængere er overbevist om, at det var et attentatforsøg.
Tirsdagens kup er endnu et bevis på, at Zambias skinnende omdømme som et af Afrikas demokratiske og stabile lande er skrammet i et omfang, der næppe lader sig reparere.

*Andrew Meldrum er free-lance journalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her