Læsetid: 2 min.

Kohl taler dunder til CDU

14. oktober 1997

På partikongressen i Leipzig blev CDU's kommende valg-strategi fremlagt: Indre sikkerhed, arbejdsløshed og Europa

Den tyske forbundskansler Helmut Kohl talte mandag dunder til de 1001 partidelegerede på Den Kristeligt Demokratiske Unions (CDU) partikongres i Leipzig, hvor partiet er samlet for at diskutere CDU's - og Kohls - profil, før valgkampen til Forbundsdagsvalget næste efteråret for alvor går ind.
For der har sommeren igennem og op til partikongressen været stigende intern kritik af Kohl, især blandt de yngre fløje af CDU. Således har de såkaldte "Unge Vilde" CDU'ere, med formanden for CDU-Ungdom, Klaus Escher, i spidsen for nyligt opfordret til, at man efter Forbundsdagsvalget skiller posten som partichef fra kansler-embedet.
Et slet skjult angreb på Helmut Kohl, der sidder tungt og egenhændigt på begge poster. En kritik, Kohl afviste med den begrundelse, at både socialdemokraterne (SPD) og CDU tidligere har haft dårlige erfaringer med delt lederskab.
"Dem, der ikke længere ønsker at have mig som kandidat, bør sige det åbent," var Kohls respons til Klaus Escher.
Denne har sammen med CDU-delstatsformændene Peter Müller (Saarland) og Christian Wulff (Niedersachsen) beklaget de fejlslagne økonomiske reformforsøg og krævet, at også de yngre generationer kommer til fadet.

Indre sikkerhed
Nu handler partidagen ikke udelukkende om Kohl og hans genopstillelse som kanslerkandidat, der skulle bekræftes på kongressen. Den handler også om, hvilke konkrete emner Forbundsdagsvalget den 27. september næste år skal vindes med. CDU har fremlagt tre forslag: "Indre sikkerhed", arbejdsløshed og Europa.
Således hedder det i CDU-strategipapiret om "Indre sikkerhed", der skal diskuteres onsdag, at "situationen i Tyskland i særlig grad forlanger en beslutsom optræden imod den overrepræsenterede andel af udlændinge i den organiserede kriminalitet." En andel, der ifølge strategipapiret er på 62 procent.
Indre sikkerhed er primært valgt for at imødegå SPD's mest sandsynlige kanslerkandidat, Gerhard Schröder, der med dette emne længe har profileret sig som en lov og orden-mand og på bedste populistiske vis har søgt at vinde stemmer på befolkningens bekymring over stigende kriminalitet og almene fremmedangst. En strategi, der under delstatsvalget i Hamburg i sidste måned næsten skaffede det højreradikale Deutsche Volksunion en plads i delstatsparlamentet - og i øvrigt førte til SPD-borgmesteren Voscheraus fald.

Arbejdsløshed
Det andet emne, arbejdsløsheden - der på nuværende tidspunkt ligger og svinger omkring 4,6 millioner mennesker, det største antal siden trediverne - skal ifølge Kohl bekæmpes gennem opfindsomhed, en solid finanspolitik, forstået som besparelser, og vækst. På det sidste punkt har Kohl statistikkerne med sig, da disse spår en tysk økonomisk vækst på omkring to og en halv procent i år og tre procent næste år.
Europapolitikken skal også være valgtema. Ikke Euro'en, der dels er for upopulær for de D-mark elskende tyskere, dels formodes den allerede at være på skinner, når valgkampen går ind i sin sidste fase. I stedet ønsker CDU at fremhæve det historiske aspekt ved den europæiske integration:
Freden i Europa, et emne, der alt for ofte glemmes i den offentlige debats detalje-fokusering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her