Læsetid: 3 min.

En kold tyrker

22. oktober 1997

Hanif Kureishis noveller fra det seneste tiår om medløbere og skæve randeksistenser
i Yuppie-London

NY BOG
"Jeg måtte forstærke min brandert med... øl og Tequila, og for at give det hele et ekstra pift tog jeg i dagens anledning en lille bane nede i kælderen."
"Jimmy skrålede: 'De huggede kraftedeme min sprut og drak det, de fandt mit speed og åd det, og de stjal mine penge og brugte dem. Jeg vil ikke ha' de svin i min kælder. De er nogle røvhuller.'"
To citater fra to noveller af to forfattere - en dansker og en englænder/pakistaner - og en fælles verden? Har Jan Sonnergaards og Kureishis noveller noget til fælles? Ja, mon ikke.
Et skarpt billede af en moderne storby-ungdom med et overvældende misbrug af sprut og stoffer, et temmelig nedkølet følelsesliv og et desperat firserpræget ønske om materiel og menneskelig succes. Kureishis sprog er en tand mere frodigt blomstrende, Sonnergaards en kende mere isnende præcist. Begge er de dog en sand fornøjelse at læse. Moderne nordeuropæisk storbyliv har stadig mange uudforskede mærkværdigheder for forfattere, der vil tage samtiden alvorligt.
Kureishi gør det fortsat, men nogle af hans seneste noveller er mere stiliserede og almene i anslaget end tidligere.

Klassisk Kureishi
Flere af de ti noveller i Kærlighed i en kold tid afsøger gamle temaer og miljøer. "Med din tunge nede i min hals", oprindeligt fra 1987, er en fiktiv parallel til Kureishis selvbiografiske essay "The Rainbow Sign" fra 1986 om hans refleksioner over det multietniske menneske og oplevelsen af racisme.
Det er en historie om 'tabertøsen' Nina fra London, splittet mellem et forældrepar, der er skilt - og mellem deres to kulturer, moderens lavere engelsk middelklasse og faderens pakistansk overklasse. Med en tilværelse som narkoluder i bagagen havner hun midlertidigt hos sin far blandt Karachis jet set, og forskellige former for dobbeltmoral endevendes så humoristisk og grumt som i Kureishis andre tidlige værker.
Flere af novellerne har hovedpersoner fra film- og medieverdenen, der er blevet identitetsløse i de hurtige firsere.
I titelhistorien "I en kold tid" indrømmer Roy om dengang, at "jo mere han tjente, desto højere beundrede han sit eget liv". Nu har han "ikke længere nogen anelse om, hvilke sociale eller politiske forpligtelser han havde, eller nogen videre idé om, hvor sådanne pligter skulle komme fra". Derfor har Roy heller ingen problemer med at prostituere sig, men indhentes af sin fortid, da en gammel ven og bums blander sig i et forretningsmøde med en rig producer.
Oplevelsen af manglende identitet og tomhed, da firsertoget sagtnede farten, får flere af personerne til at spejle sig i andre mennesker frem for at prøve med selvrefleksion. Kærligheden skal indfanges gennem en intim fotoserie af de elskende i "Billede af os", men projektet får den modsatte virkning.

Fornyelse
En enkelt novelle, "Min søn fanatikeren", afviser muslimsk fundamentalisme ligesom det skete i romanen Det sorte Album fra 1995. Men ellers ser Kureishi ud til at gå andre veje i de sidste fire noveller. Stilisering, almengørelse, tidløshed, kafkaske rum eller symbolisme á la Capek (f.eks. i "Fluerne") er nye træk hos Kureishi. Man mærker indflydelse fra andre forfattere - eksplicit i et noget tørt forsøg på en gendigtning af Tjekhovs "Duellen".
Temaerne er delvist de samme: kærlighed og begær i en moderne, socialt krævende verden. Men formen er ny, tonen mørkere, mindre humoristisk og passer til nye temaer som alder og forgængelighed.
Det er altså en noget uens samling noveller Mich Vraa har oversat til godt dansk. De peger på, at Kureishi arbejder med at transformere sit grundstof til andre fiktionsformer. Når det selvbiografiske er så fyldt med sprængstof som hos Kureishi, rækker det langt, men det kan vel også blive en klods om benet. Derfor er det spændende at se ham prøve andre udtryk - også selvom resultatet er svingende.

*Hanif Kureishi: Kærlighed i en kold tid. Noveller. Oversat af Mich Vraa. 240 s. 275 kr. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her