Læsetid: 4 min.

Konkurrenceforvridning bevarer danske job

21. oktober 1997

Selvom kommunale beskæftigelses-projekter kan virke konkurrence-forvridende, så bevarer de arbejde, der ellers ville ende i Hong Kong og Polen

Kommunale revaliderings- og beskæftigelsesprojekter forvrider konkurrencen i forhold til private virksomheder, siger to virksomhedsledere i emballeringsbranchen til Information.
Forvridningen opstår, når projekterne udfører eksempelvis pakkearbejde for private virksomheder. Det kan projekterne gøre meget billigt, fordi arbejdskraften er bistandsklienter, der arbejder for deres kontanthjælp.
De får foruden hjælpen et timetillæg på fem kroner, hvis de er under 25 år og ti kroner, hvis de er over.
Virksomhedslederne er dog ikke særligt bekymrede over konkurrenceforvridningen. Arbejdspladser af den type forsvinder alligevel ud af landet, mener de.
Torben Larsson, der er direktør i Pil-Pak A/S i Kastrup har flere gange mistet ordrer til et kommunalt beskæftigelsesprojekt. Han er sur over aktiviteten, men trækker alligevel på skuldrene.
"Det er da konkurrenceforvridende, så det basker. Men det er det jo også, når varerne kommer fra Polen eller Hong Kong. Dem kan jeg heller ikke konkurrere med, når det gælder håndens arbejde. Det, jeg ikke kan lide, er, at det ikke er en kommunal opgave at lave pakkearbejde - det konkrete stykke arbejde kan du bare ikke få mere for. Så flyttes det til udlandet," siger Torben Larsson.

Smertegrænsen
Hos Flex Pak Industri A/S i Ballerup kan direktør Karsten Poulsen også godt acceptere kommunernes fribytteri - så længe pakkearbejdet begrænser sig til det manuelle.
"Set fra min virksomhed er det i orden, så længe projekterne holder sig fra at rationalisere. Hvis man begynder at ville være konkurrencedygtige, anskaffer maskiner og rationaliserer driften inden for det område, så går man imod ideen i aktiveringen. Og så er min smertegrænse nået. Klienterne skal arbejde for at få hjælp, og det er i orden. Det sørger man så for ved at give dem nogle manuelle arbejdsopgaver. Med den samfundstruktur vi iøvrigt har i Danmark, så kan vi ikke konkurrere med det, hvis det skal foregå til en normal timeløn. Derfor ser jeg ikke det store problem - vi kan alligevel ikke påtage os opgaven, siger direktør Karsten Poulsen.
Han har selv købt arbejde på de kommunale projekter og forstår delvist fagbevægelsens kritik af, at klienterne arbejder uden for det regelsæt, der ellers beskytter lønmodtagerne.

Overenskomstberøvet
På landsplan er SiD for øjeblikket i gang med at undersøge de kommunale projekter. Forretningsfører i SiD Kaj Lynge har på godt en uge fået kendskab til fem kommuner, hvor han mener, at der på projekterne bliver udført arbejde, som virksomheder ellers ville tage sig af. Ifølge Informations oplysninger er kommunerne Maribo, Hillerød, Farum, Roskilde og Ballerup i søgelyset.
"For øjeblikket er vi ved at skabe os et overblik over kommunerne, der har det problem. Når vi har overblikket, vil vi fortælle kommunerne, at det her må stoppe. Ellers må vi gå ad de fagretlige kanaler," siger Kaj Lynge til Information.
Han er fortørnet over det spil, bistandsklienterne indgår i som billig arbejdskraft.
"Det er jo ikke kommunerne, der sætter prisen på det arbejde, der skal udføres. Det er i mange tilfælde den, der skal have udført opgaven, der ringer rundt til de forskellige institutioner. Men hvis man tager arbejde, der er overenskomstdækket andre steder, så hedder det overenskomstmæssig løn. Vi har ikke noget imod, at kommunerne beskæftiger folk, men de skal leve op til lovens krav. Dem er de løbet fra," siger Kaj Lynge.

Ikke velmotiverede
Men direktør Karsten Poulsen, Flex Pak A/S, tror ikke på, at arbejdet ville blive udført, hvis ikke projekterne fandtes. Det manuelle arbejde kan sjældent betale sig for virksomheden.
"For nogle år siden har jeg fået lavet ordrer og kommet på et projekt med jævne mellemrum. Klienterne er der ikke særlig længe, og de er ikke specielt velmotiverede. Vi måtte trække en ordre tilbage og lave den selv, fordi kvaliteten ikke var i orden. Folk på det projekt var - og jeg er ked af at sige det - dem, der ikke kommer i arbejde, sådan som tiderne er nu. Så kan man spørge, om man også skal berøve dem retten til en overenskomst, men problemet er, at hvis projekterne ikke var der, så ville de sidde derhjemme. Der ville ikke være plads til dem under de normale overenskomster," siger Karsten Poulsen.

DA imod forvridning
Hos Dansk Arbejdsgiverforening er man principielt kraftigt imod, at projekter udvikler sig til reelle produktionssteder, der med kommunale kroner i ryggen forvrider konkurrencen på markedet. Men arbejdskraftchef i DA, Tina Voldby, påpeger, at det ofte er svært at bevise, at projekter virker konkurrenceforvridende.
"Vi vil på ethvert tidspunkt rådgive virksomhedsledere til at rejse en sag, hvis han mener, der er tale om konkurrenceforvridning. Men det er vores erfaring, at den slags er meget svært at bevise," siger Tina Voldby, da Information forelægger hende Larssons kommentar.
Hun oplyser, at DA endnu ikke har planer om, at foretage sig noget over for kommunerne, og foreningen har ikke registreret en generel opblomstring af produktionsprojekter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her