Læsetid: 3 min.

Kunst og kærlighed i Lagos

29. oktober 1997

Smukt fortalt storbyroman af den afrikanske forfatter Ben Okri

Ny bog
I Ben Okris nye roman Farlig kærlighed er hans motiv en ghetto i verdensbyen Lagos, og billedkunstneren Omovo er hans medium. Den unge Omovo forsøger igen og igen at indfange det myldrende, gyngende, kaotiske liv i sammenstuvede boligkvarterer, omkring busstoppesteder og i private huse, som hele tiden invaderes af gadens dramaer.
Mens han maler sætter han billederne på remse: "Metal. Varm vej. Kobbersol, svedende bilister. Flittige gadehandlere. Politifolk der tager mod bestikkelse. Lys på malet metal. Gule og sorte taxaer. Forruder lyset falder i. Vejrbidte ansigter. Stridbare ansigter. Lidende ansigter. By og sol i en million farver. Mit folks ansigter. Blændværk i solskinnet over den grønne lagune. Benzinos. Tiggere. Soldater overalt ... Ingen fugle i luften".
Om aftenen glider solnedgangens ildfarver over i lyshavet fra olieraffinaderiernes gasflammer, for vi er i Nigeria i det andet årti efter uafhængigheden. De multinationale firmaer tapper landets rigdomme og kaster passende lunser til militærregimets mænd. Efterdønninger af 60'ernes blodige borgerkrig rumler i baggrunden.
Omovo og hans elskede Ifeyiwa lever midt i "forvirring, ragen til sig, en tid med korruption, fattigdom, ghettodrømme, en tid med spild og tab". De er del af "en generation forrådt af sine forældre".
Omovos venner drømmer sig til USA eller resignerer. Ifeyiwa begræder at hun endte op i Lagos: "Hun ønskede et øjeblik at hun var blevet boende hjemme i sin landsby, at hun aldrig havde lært at læse, aldrig havde gået i skole, set film eller lyttet til popmusik, aldrig var blevet konfronteret med de ønsker og længsler samfundet alligevel ikke gav hende mulighed for at realisere".

Hyldest til stort og små
Omovo er søn af en falleret småhandlende. Hans afdøde mor var en magtfuld kvinde, som blev ædt op af slummens elendighed. Hun bukkede under og blev vanvittig, da hendes mand tog kone nummer to. Omovo bor sammen med sin far og hans anden kone i et faldefærdigt hus i ghettoen. Hans to brødre er blevet smidt ud, og han passer uden entusiasme et kontorjob på en kemisk virksomhed. Han efterstræber Ifeyiwa, som er gift med en aldrende nabo, og deres smukke kærlighedshistorie er klangbund for faderens mere prosaiske men ligeså tragiske ægteskabsforløb.
Ifeyiwa stråler. Hun er "et mirakel i ghettoens nat". Stedmoderen Blackie er midaldrende og senet men snedig, og hun har adgang til okkulte kræfter.
På sin vis er fremstillingen af Okris helt, Omovo, et klassisk kunstnerportræt. Han er enegænger, overfølsom, oprørsk overfor myndigheder og martres af tvivl om sit talent. Det særlige ved Okris ordkunst er, at hovedpersonens omskiftelige sindsstemninger fremstilles som sansninger af omverdenen snarere end som analyser af indre sjælelige tumulter. Storbyen er hovedpersonen i Okris roman. Den besjæles og dens kaotiske liv samler sig til mønstre og tæt atmosfære.
Omovo er flaneur. Han gennemkrydser byen, skaber flygtige forbindelser til dens mennesker og næres af døgnets skiftende livsytringer. Ingen afrikansk roman har skabt et byrum, der er så koncentreret og klaustrofobisk, men også levende og muntert.
I en efterskrift til romanen fortæller Okri, at Farlig kærlighed er hans andet forsøg på at behandle samfundet i 1970'ernes Nigeria på en måde, der er en "hyldest til såvel de små som de store ting i livet, det ydre som det indre". Det første var ungdomsværket The Landscapes Within fra 1981. Hans triumf er, at det lykkes at forbinde den sociale og sanselige omverden med den individuelle psykologi i et kunstværk, der nedbryder grænserne mellem mellem ordkunst, musik og billedkunst. Ben Okri bor i England, hvor han er højt anerkendt, men han lever af temaer fra sit mishandlede hjemland. For læsere, der har fulgt hans forfatterskab i Henning Juul Madsens gode oversættelser, og for oplevelseshungrende, der ikke har penge til en flyvebillet til Nigeria, er Farlig kærlighed en gave.

*Ben Okri: Farlig kærlighed. Oversat af Henning Juul Madsen. Tiderne Skifter. 412 s., 325 kr. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her