Læsetid: 3 min.

Lawalsagen er kun toppen af isbjerget

17. oktober 1997

Vestre Landsret afslutter i dag sagen om drabet på Racheed Lawal. Anklager erkender, at der ikke er beviser, som direkte fælder den tiltalte

Den drabstiltalte AC benyttede sin ret til at komme med de sidste ord i sagen, inden retten i dag trækker sig tilbage for at afgøre, om det er bevist uden for enhver tvivl, at den 23-årige odenseaner med palæstinensisk baggrund er skyldig i at have dræbt den tidligere mesterbokser Racheed Lawal.
"Den skyldige er stadig på fri fod. Han går rundt som en fri mand i Odense," lød hans sidste bemærkninger til de tolv nævninger.
Siden sin anholdelse dagen efter drabet i november sidste år har han nægtet sig skyldig. Den 30-årige Lawal blev stukket ned med et enkelt knivstik i hjertet foran diskotek David Crockett i Århus, hvor Lawal var dørmand.
Den tiltalte AC er undervejs i efterforskningen af sagen kommet med oplysninger, der skulle kaste mistanke mod en jævnaldrende kammerat F, der også var med i den sorte BMW, som bragte fem unge palæstinensere fra Odense til Århus i november sidste år.
Politi og anklagemyndighed har imidlertid koncentreret sig om den 23-årige, mens hans fire kammerater blev løsladt efter en uges varetægtsfængsel.

Sår tvivl
Mange forhold i sagen peger på den 23-årige. Blandt andet har hans løsladte kammerater alle tidligere udpeget AC som gerningsmanden.
Forsvareren i sagen, Morten Wagner, hævder, at der er skabt en opinion i visse dele af pressen, som på forhånd har dømt AC skyldig i drab, og at de håndfaste beviser i sagen er tvivlsomme.
Morten Wagner gennemgik under sin afsluttende procedure igår beviserne ét for ét og konkluderede, at anklageren ikke har et enkeltstående bevis, der kan bære en dom for drab i sig selv.
Forsvareren pointerede, at kammeraternes udpegning af AC skete, mens de fire selv var sigtede i sagen, og at de derfor ikke har haft pligt til at tale sandt under afhøringerne.
De fire kammerater har efter tur trukket deres tidligere forklaringer tilbage i Vestre Landsret, hvor det til gengæld er strafbart at lyve, argumenterede Wagner.
Desuden fangede forsvareren tilsyneladende sin modpart på det forkerte ben, da han såede tvivl om værdien af anklagerens tungeste tekniske bevis, nogle blodpletter på AC's bukser.
Pletterne sidder på venstre bukseben, og Morten Wagner undrede sig over, hvordan pletterne skulle være havnet til den side i forbindelse med selve knivstikkeriet.
Hans klient er højrehåndet, sagde Morten Wagner, og henledte opmærksomheden på, at politiet først måneder efter drabet undersøgte de bukser, som AC's kammerat F havde på den nat, Racheed Lawal blev dræbt.
Anklageren, vicestatsadvokat Peter H. Adamsen, medgav, at sagen mod AC ikke indeholder et enkelt bevis, som direkte kan bære en drabsdom. Men summen af beviser peger alligevel utvetydigt på den 23-årige, mente anklageren.

Gammel kending
Den tiltalte, en lille mand med et karakteristisk arlignende mærke ned over højre øje, har siddet roligt på sin plads mellem tolk og forsvarer og fulgt sagens gang.
Selv ikke, da han af politiet blev eskorteret fra retsbygningen gennem byger af skældsord og trusler fra gruppen af ophidsede Lawal-bekendte og medløbere, har AC givet tegn på at være påvirket af begivenhederne.
Den 23-årige er kommet til Danmark fra Libanon i 1989 i selskab med sin mor og nogle af sine i alt ti søskende. Hans far blev dræbt under borgerkrigen seks år tidligere.
AC har i flere år været kendt af politiet i Odense. Han har været del af en kreds af unge, som i politiets terminologi har stået bag "grove drengestreger" i Odenses centrum. Men forseelserne blev alvorligere, og de seneste par år har AC og hans kammerater været mandsopdækket af to mand fra uropatruljen i Odense.
Hvis retten finder AC skyldig i drab, vil han efter endt afsoning blive udvist af landet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her