Læsetid: 2 min.

Lone Kellermann - 16 år efter

20. oktober 1997

Nyt album med viseklassikere, som alle kan synge med på, fordi de allerede har hørt dem en million gange før

NY CD
Det er ikke hvert år, der kommer en ny cd fra Lone Kellermann. Det er faktisk 16 år siden, hun sidst præsenterede sig med et soloudspil - det var dengang, hun lagde navn til et rockband.
Ikke mange solister ville overleve en pause af den størrelse med navnet i behold. Men Kellermanns ansigt og stemme er fortsat kendt af de fleste. Ikke på grund af et par hits i 70'erne og nogle gode filmroller, men på grund af hendes personlighed, hendes originalitet, hendes ganske særlige gennemslagskraft. Hun har en direkte, folkelig form, og hun synger bedre og mere personligt end de fleste.
Hun har da også i de mellemliggende år så nogenlunde holdt skindet på næsen som skuespiller og bluessanger. Og de seneste år har hun turneret til de små steder med et viserepertoire - druk- og sømandssange, vise- og revy-klassikere, sange af Kaj Norman Andersen, John Mogensen, Epe, Poeten, Evert Taube osv. Sange, som de fleste kan synge med på, fordi de allerede har hørt dem en million gange før.
Det er med et udvalg fra dette repertoire, hun nu igen har vovet sig frem med en soloplade. Akkompagneret af Niels Sømand (Pedersen) på harmonika og Poul Ehlers på bas og cello giver hun "Ved kajen" og "Øresunds blå" og "Hvem kan sejle foruden vind" og mange andre.
I udvalget indgår tre viser af sømandsforfatteren Knud Andersen, som vist ikke har været indspillet før.
Visematerialet - hele arrangementet, alt det historiske og smånostalgiske - er meget langt fra Kellermanns ganske rå og ofte stærkt (kvinde-)politiske sange fra 70'erne.
Hun har råstyrke nok til især at give de mere stemningsprægede blandt sangene nyt liv. "Så længe skuden skal gå", "Du gamle måne" - originale og kraftfulde fraseringer, lydhøre indstuderinger, ikke kun sing along for de unge på 70.
På en måde føles det underligt, at hun stiller sig tilfreds med de gode gamle. Det er klart, at det er populært. Man kan komme ind en masse steder, hvor der hverken er mikrofoner eller højttalere eller plads til et rockband. Man har mulighed for en direkte kontakt med publikum. Men det kunne man vel strengt taget også have med et mere nutidigt, måske endda nyskrevet materiale.
Hvad hun laver er godt nok, men hvad kunne det ikke blive til, hvis hun igen gav sig lov til at bruge hele stemmen og hele talentet og i højere grad lod sig styre af sine fortsat meget skarpe holdninger til samtiden.

*Viser og sømandssange med Lone Kellermann og Niels Sømand. Elap Music. 41630CD.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her