Læsetid: 4 min.

Lussing i Andalusien

25. oktober 1997

Hvis rygtet taler sandt, tabte FC København torsdag til et hold, hvis økonomi er baseret på salg af smuglercigaretter - Men det er altså kun hvis ....

DERUDE
SEVILLA - Toget fra den andalusiske havneby Almeria slæber sig i bedste westernstil op over bjergene og ind i det flade lavland, hvor farten endelig accelereres. På behørig afstand passerer vi den berømte tinde Pico de Veleta ved Granada, hvor Europas højest beliggende vej snor sig op i 3.392 meters højde. Vejen op er cirka 40 km lang, turen tager på cykel fem udmattende timer, mens nedturen flyver forbi på tre kvarter. Det ved vi - layouteren og jeg - eftersom minderne fra ridtet stadig spænder i lårene.
Lige nu står cyklerne og rasler bag i toget. Andalusiens hovedstad Sevilla kalder. Byen, hvor det danske fodboldlandshold har høstet en række mindre mindeværdige resultater de senere år, får besøg af F.C. København, der nok kan få brug for lidt opbakning. Men for at afstikkeren til Sevilla ikke skal få alt for alvorlige konsekvenser for statistikken på cykelcomputeren, lyder billetten kun på Osuna, der tager imod i aften kl. 20.00. Heraf er der en passende dagsrute på 100 km, inden Sevilla og Estadio Benito Villamarin dukker op i synsfeltet.
Der er - heldigvis - langt fra den danske IC3-magelighed til det spanske bumletog. Togkiosken ligner et improviseret selvstændigt initiativ, hvor salgsmanden selv har smurt sandwich'ene, ligesom han også når at konsumere en betragtelig del af dåseøllerne. Og mens maven bliver fyldt forsvinder barriererne mellem rejsende af forskellige nationaliteter, og gennem et af livets små mysterier omdannes togturen til en dannelsesrejse.
"Enten skal I se Sevilla, og så skal I ikke se UEFA-Cup-fodbold. Eller også skal I se Betis og de hedder ikke Sevilla!" Ordene falder på klingende norsk, men manden bag dem er rendyrket spanier, der blot engang har taget sin studentereksamen i Oslo. Hans lille forelæsning skyldes, at danskerne har repeteret en udbredt misforståelse og kaldt F.C. Københavns modstandere i 2. runde af pokalvindernes UEFA-Cup for "Betis Sevilla". Det rette og eneste navn er Real Betis Balompie, i daglig tale blot Betis.

Denilson kommer
Betis er Sevillas nye fodboldstolthed. Den tidligere stolthed el Sevilla er rykket ned i næstbedste række. Holdet har de to tidligere Lyngby-spillere Miklos Molnar og Thomas Rytter i truppen, men kæmper med en gæld på milliarder af pesetas. Omvendt vælter Betis, der netop er rykket forbi el Sevilla op i den fornemste række, sig i penge, der strømmer lystigt ud af lommerne på den fodboldgale præsident Manuel Ruiz de Lopera. Han har i sine bestræbelser på at gøre Betis til et storhold investeret i Sao Paulos 19-årige stortalent Denilson. Manuel Ruiz de Loperas har en plan for den unge Denilsons liv - han er på kontrakt i Betis i 11 år, med mindre en eller anden klub køber ham fri. Det vil koste en kvart milliard danske kroner, siger rygtet.
Regnen slår ned over de åbne spor i den mørklagte banegård i Osuna. Byen bliver i brochurerne fremhævet som en stor attraktion. Mens vi cykler ind og ud mellem pytterne på de dårlige veje, på jagt efter et pensionat, slår en ram duft af gødning os i møde. Ingen af de tre mønttelefoner i byens centrum virker. Mens flippermaskinen i baren sender sine digitale fanfarer ud i natten, ligger vi på etagen oven over og fordøjer øl og skinke. I morgen kommer vi, Sevilla. I morgen.

Winston-rygtet
Layouteren er punkteret. Baghjulet ligger uden slange på en helle ved en af de mange motorveje, der fører til Sevillas centrum. En ung mand faldbyder cigaretpakker fra en karton. "Winston?" siger han lydløst med læberne, med retning mod bilfolket. Omsætningen er ikke stor, men hvis rygtet i Sevillas smalle stræder taler sandt, er der en nær sammenhæng mellem præsident Manuel Ruiz de Loperas store rigdomme og denne lidt forpjuskede mand. Winston-cigaretterne bliver købt toldfrit i spansk Marokko og på de canariske øer, og smuglet ind i Spanien gennem havnebyerne Cadiz, Malaga og Almeria. Manuel Ruiz skal være bagmanden, og smuglercigaretterne hjertet i hans milliardforretning - intet er dokumenteret, men sikkert er det, at Ruiz, ejer den bygning, der huser det spanske parlament i Madrid. Det giver fodboldmæcenen et nyttigt våben, hvis han er utilfreds med den førte politik - huslejestigninger... Den slags rygter gør ikke Sevilla mindre farverig.
Alle tror på sikker spansk sejr, men det vil være løgn at sige, at byen er på den anden ende på grund af besøget fra København, som flere - selvfølgelig - tror ligger i Tyskland. Som kampen nærmer sig vågner de lokale medier. Korrespondenten, der skal dække kampen for en dansk morgenavis, er vært ved en spansk frokost i solskinnet. På besynderligste vis er denne danske freelancer pludselig blevet eksperten, der skal fodre radiostationerne med Ultimas Noticias - sidste nyt! - fra den danske lejr. Hen over Rioja'en må han i mobiltelefonen fortælle de spanske lyttere. hvad danskerne mener om banen, samt afmystificere hvorfor der er hele to fysioterapeuter med holdet. Ikke at han egentlig kender svaret på nogen af delene, mem det spanske mediecirkus er ligeglad. Det er Ultimas Noticias alligevel ...
Danskerne taber 2-0. De godt 40 tilrejsende FCK-fans forsøger forgæves at opildne deres helte, men Betis er altid lidt hurtigere end deres benovede gæster. Tilhængerne har siddet 40 timer i bus, nu venter 40 nye timer. "Vi tæsker dem i Parken," lyder det fra flokken, inden den godt pakket ind i spansk politi gelejdes ud af stadion.
08.15 næste morgen. Toget mod Malaga, hvor lufthavnen venter, stryger ned over det vestandalusiske lavland. Fodboldbilletterne ligger krøllet sammen, men alligevel undgår de ikke den ellers søvnige konduktørs opmærksomhed.
"Betis," råber han, og viser os klublogoet i sit nøgleknippe. Pludselig stiger servicen, og han forklarer, hvordan vi lettest får cyklerne af toget. "Betis, Betis," messer han, og forsvinder ned gennem toget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her