Læsetid: 2 min.

Mand bed kvinde

15. oktober 1997

Amerikansk presse i selvopgør efter bizar sexskandale

Iført dameundertøj bed Marv Albert sin elskerinde, der svarede igen ved at rive hans toupe af. Elskerinden lagde naturligvis sag an, og Albert blev straks fyret som sportskommentator.
I forrige uge var Marv Albert-sagen forside/primetime-stof i amerikanske medier, fra tv over ugeblade til seriøse dagblade.
Den massive dækning fra hele mediespektret var så iøjnefaldende, at dele af amerikansk presse er gået i selvransagelse:
"I 90'ernes mediesammenhæng er vi alle børn af O.J. Simpson," skriver Don Katz i Wired Magazine, "og blandt alt det frygtelige, vi arver fra ham, er den såkaldt seriøse presses fusion med (engang radikalt anderledes) tabloidpresse. Nu hænger de to sammen som ærtehalm. Hard Copy, Inside Edition, Entertainment Tonight, MSNBC, CNN, Court TV og ABC disker alle op med kadrer af eksperter, der taler om alt fra kvinders undertøj, crossdressing og det erotiske bids historie."

Alle i showbusiness
"Er vi allesammen i showbusiness?" spurgte Larry King, da han i mandags på CNN havde inviteret fire nyhedsstudieværter til direkte debat om dækningen af Marv Albert-sagen.
"Hvis publikum vil have stoffet, så skal de også have det," svarede Don Lewitt fra 60 minutes.
"Vi er nødt til at konkurrere om seere og vise de ting, der tiltrækker flest," svarede Brit Hume fra Fox tv.
Alene det, at nyhedsudsendelser sætter fokus på sig selv, antyder at målet for junk-journalistik i USA er ved at være fuldt. Daily News kører i hele oktober en debatserie i anledning af 50-året for Hutchins-rapporten, en slags amerikansk presseetisk grundlov, som John McManus kalder "det vigtigste studie i journalistik i det 20. århundrede,"

Frihed i fare
Huchins-rapporten udsprang af en uafhængig kommision, ledet af Chicago-professor Robert Maynard Hutchins, der i 1947 (for Time-redaktør Henry Luces penge) blev sat til at filosofere over nyhedsmedier. Som udgangspunkt lød spørgsmålet: "Er pressens frihed i fare?"
Hutchins-kommissionen udgav en rapport på 133 sider, der utvetydigt svarede ja. Rapporten konkluderede bl.a., at formålet med en fri presse er at tilgodese demokratiets interesser.
"Hvis pressen lader hånt om sine demokratiske friheder, mister den sin frihed," hedder det i rapporten.
Luce, der finansierede rapporten, var uenig i konklusionerne og skrev sit eget modsvar til Hutchins-rapporten i sit organ, Time Magazine
Fra 16. til 19. oktober afholdes konferencen Media & Democracy i New York. Oplægget til konferencen, der bl.a. har Hutchins-rapporten på dagsordnen, lyder:
"Amerikanske medier er ved at forvandle sig til en national forlystelsespark, ejet og styret af mediemoguler og globale selskaber. Det må høre op."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her