Læsetid: 3 min.

Maskerne faldt

11. oktober 1997

RADIO OG TV
Enhver, der har gået i skole her i landet, er drypvis blevet indgivet den faste overbevisning, at med hensyn til åbenhed, ærlighed og redelighed kommer intet på siden af demokrati à la danoise. Og først og fremmest samarbejder man i folkestyrets navn. Det problematiske ved den form for illusion er, at når folk først får konkret kendskab til systemet, viser det sig, at det på ingen vis er specielt åbent eller ærligt. Fra Christiansborg til den ydmygste kommunalbestyrelse viser det sig tværtimod, at det politiske er en blanding af en kæmpemæssig anonym maskine, hvis tandhjul og dunkle kroge ingen har overblik over, og en barselsstue, hvor sladderen går lystigt og fladpandede rygter florerer.
Det er, hvad man i grove træk kunne få ud af Christian Schous samtale på DR2 torsdag aften med folketingsmedlemmet Jacob Haugaard. Og hvis man var skeptisk over for klovnens udlægning, behøvede man bare at slå over på DR1 eller TV 2 i løbet af samme aften for at konstatere, at sådan er det i realiteten.
Det, fjernsyn kan, og som ingen andre medier formår, er under exceptionelle omstændigheder at gengive virkeligheden, som den er. Og det var netop det, der skete i løbet af torsdagen og et stykke ud på morgenen fredag. Det startede ellers så godt med den myndige landsfader, der ville redde nationen fra at køre af sporet, og de dynamiske ledere af oppositionen, der havde set helt andre sporføringer i horisonten.
Men så gik der på en eller anden måde brok i det. Skyggeboksningen og mummespillet gik i opløsning, og pludselig viste de uredigerede reportager fra Folketinget præcist, hvordan det repræsentative demokrati fungerer i praksis: Som en blanding af Hjallerup marked, et internt familieopgør bag lukkede døre og et forsøg på at præsentere en pæn facade ved et skolebal på Århus Katedralskole eller en reception, hvor alle ved, at sølvbrudeparret har levet som hund og kat i 25 år.
Situationen var så usædvanlig, at TV 2's politiske redaktør, Kaare R. Skou, studieværten, Susanne Utzon, og DR's Anja Westphal, ikke anede deres levende råd. De fik sved på panden, trak læberne en ekstra gang op i rødt, iførte sig store hovedtelefoner og konstaterede, at de nødvendige stikord og den sædvanlige briefing manglede. Og det er just paradokset. I det øjeblik, den såkaldt demokratiske proces fremstår i al sin nøgenhed, lægger alle afstand til den. Det har aldrig været det, der var meningen. Politik er ikke det samme som at spille Sorteper. Eller også er det.

Det minder klummisten om hans tid på Regensen. Her var der valg til embeder én gang om året. Med list og bedrag indgik man alliancer og havde allerede besluttet, hvordan man løb fra aftalerne. Sagen, politikken, problemerne spillede en underordnet rolle. Det centrale var at skaffe sig embede og status. Resten handlede om svindel og bedrag. Det er formodentlig ikke tilfældigt, at Kaj Munk, Simon Spies, Jens Otto Krag, K. B. Andersen og Mogens Glistrup trådte deres politiske og ideologiske børnesko netop på Regensen. Hvis man skulle bruge den nyudnævnte vinder af Nobelprisen, Dario Fo, til noget lige nu, kunne det være at sætte navn på det skuespil, der udspillede sig i denne uge. Det kunne hedde: Da maskerne faldt. Eller: Klæd en politiker af; indenunder er der intet. Eller måske: Ved landsbyens gadekær som masochistisk farce.

Og så til helt anderledes alvorlige sager. Når det danske fodboldlandshold løber på banen i Athen i aften, må man håbe, at der er almindelig enighed om, at man skal vinde den kamp. Ellers taber man den. Under Richard Møller Nielsens ledelse ville den være tabt på forhånd. Bo Johansson er en anderledes fremadrettet sjæl, så der er håb. Og i øvrigt betaler enhver god dansker gerne tusind kroner ind næste år til ATP, bare landsholdet vinder eller spiller uafgjort og kvalificerer sig til VM i Frankrig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her