Læsetid: 4 min.

Mere end bare lak og læder

7. oktober 1997

Gay & Lesbian Filmfestival for 11. gang - og make-up-kunsten i filmindustrien

På fredag lyder startskuddet til to - i øvrigt meget forskellige - filmfestivaler i København, Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival og Cinemaskerade '97.
Gay & Lesbian Film Festival, der de sidste tre år har været en del af Copenhagen Film Festival, går i år solo, primært fordi, må man formode, at Copenhagen Film Festival grundet interne stridigheder er aflyst.
På sin vis kan man sige, at en løsrivelse er glimrende, idet Gay & Lesbian altid har været den mest interessante del af den store forpremiere-orienterede festival, der trods sit engelsklydende navn ikke har ret meget internationalt over sig.
På den anden side kan det måske vise sig at være en smule uheldigt, da Gay & Lesbian heller ikke længere nyder godt af den opmærksomhed og synlighed, som var hele Copenhagen Film Festival til del. Desuden lægger Gay & Lesbian slet ikke skjul på, at det er en festival for homoseksuelle, af homoseksuelle, om homoseksuelle og sponsoreret af homoseksuelle - for nu at trække situationen lidt skarpt op. Som festival-programmets leder konstaterer, så er festivalen "tilbage i homomiljøet."

Skærpede problemer
Alene programmet, som er spækket med annoncer for hjælpemidler, barer og saunaklubber skal nok vise sig at kunne skræmme nogle af de mest nervøse heteroseksuelle væk fra festivalen, hvilket er synd, da homofilm, ofte viser sig at være meget positive oplevelser rent kunstnerisk og underholdningsmæssigt - og her mener jeg ikke kun store, strømlinede Hollywood-produktioner som Birdcage og Jeffrey, men også smallere som fx Two Girls in Love og Condom des Grauens. Det synes i hvert fald som om, homofilmskabere har en energi og en visuel flair, som er forsvundet mange steder i den "almindelige" filmbranche.
I forhold til heterofilms noget fjollede brug af homokarakterer i morsomme biroller, er det rart at se, hvorledes homofilm med homoseksuelle hovedpersoner har en mere selvfølgelig og naturlig tilgang til emnet, uden at det hele går op i lak, læder og hård sex - hvilket ifølge festivalens pressemeddelelse er en udbredt fordom, som kun et par stykker af de 13 film bekræfter.
Endvidere handler mange af filmene om ganske almindelige menneskers problemer med parforhold og kærlighed - problemer som vores stadig noget snævertsynede samfund taget i betragtning ofte bliver en del større og mere komplicerede for bøsser og lesbiske.
Det skal også tilføjes, at Gay & Lesbian kan pryde sig af at være den ældste københavnske filmfestival med hele 11 år på bagen - altså havde de eksisteret i otte år, før de blev en del af Copenhagen Film Festival. Desuden har festivalen ifølge sit eget program flere billetter at sælge af og viser flere film i år end sidste år. Under alle omstændigheder bliver det spændende at se, hvor mange mennesker, som ikke hører til homomiljøet, festivalen lokker til.
Årets udgave af Gay & Lesbian Film Festival løber fra den 10. til den 19. oktober og har hovedkvarter i Filmhuset med enkelte afstikkere til Palladium og Gloria. I alt vises 13 film med hovedvægten på bøssefilm og hovedsageligt fra USA. Jeg har ikke set nogen af filmene endnu, og derfor er det en smule svært at anbefale enkelte film, især da jeg heller ikke kender de respektive instruktører. Homofilmmiljøet er stadig forholdvis uopdyrket land for den brede filmoffentlighed i Danmark.
I stedet vil jeg opfordre til, at man, som heteroseksuel, kaster de værste fordomme overbord, henter sig et program og forsøger sig med en film i løbet af Gay & Lesbian Film Festival. For homoseksuelle synes festivalen kun at være en selvfølge.

Cinemaskerade '97
For et år til halvandet siden arrangerede Filmhuset med Nicolas Barbano i spidsen en animations filmfestival, som udover en lang række film, der på den ene eller anden måde brugte animation, bød på foredrag og workshops. Festivalen blev så vidt vides ikke den store succes, arrangørerne håbede på, selvom initiativet var forfriskende og festivalen velafviklet, og heldigvis vender de nu tilbage med en ny tematisk filmfestival.
Emnet er denne gang make-up-kunst, en del af filmindustrien, som splatter- og gyserfans har dyrket i mange år, men som nærmest er usynlig i den mere mainstream del af filmverdenen.
Der er make-up-artister med på alle film, men deres opgaver er selvfølgelig meget varierede i både omfang og synlighed på lærredet. Det drejer sig om alt fra afhuggede hoveder og afrevne lemmer over mere fredelige skudhuller og blå mærker til ældning og forvandling af skuespillere og almindelig make-up på de medvirkende.

30 film
Det tjener til Cinemaskeradens ros, at de udover de obligatoriske splatterfilm også sørger for at vise film af den mere fredelige slags, hvor make-up-artisternes arbejde netop er mere subtilt, men ikke mindre spektakulært. I løbet af festivalens ti dage bliver der vist op mod 30 film, og det er en skønsom blanding af film, drama, splatter, gyser og komedie af instruktører fra Jean Cocteau og Terry Gilliam over Robert Zemeckis og Ken Russell til John Carpenter og Richard Attenborough.
Udover filmene bliver også mulighed for at se nærmere på make-up-artisternes arbejde. Forskellige danske make-up-artister vil være at finde i Filmhusets galleri, hvor de omgivet af filmstills og udstillinger med make-up-arbejde vil give prøver på deres arbejde og tilføje interesserede festivalgæster skudhuller og ekstra hoveder.
Sidst men ikke mindst vil danske og udenlandske make-up-eksperter holde foredrag og fortælle om deres arbejde, og den 18. oktober lægger Filmhuset lokaler til et stort Holloween-make-up-maskebal, hvor de bedste udklædninger og make-up's bliver præmieret.

*Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival. 10.-19. oktober i Filmhuset, Gloria og Palladium, København. Program med spilleplan, omtaler af filmene og interviews med enkelte filmfolk kan findes rundt omkring i det københavnske biograf- og cafémiljø. Billetter kan købes i de tre biografer allerede nu.
*Cinemaskerade. 10.-19. oktober i Filmhuset. Nærmere oplysninger omkring de enkelte film og arrangementer kan findes i Filmhusets oktober-program, og i det program Cinemaskerade selv udgiver lige før festivalen starter. Filmhusets billetsalg kan kontaktes på tlf: 33 74 34 12.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu