Læsetid: 3 min.

Mere varme end harme

22. oktober 1997

Peter A. G. Nielsen slår Gnags-turboen fra på sit første soloudspil siden 1979

NY CD
Den danske rockbranche har aldrig glimret ved sin historiske bevidsthed, men derfor er det alligevel overraskende, at Peter A. G. Nielsens pladeselskab ikke kan huske, hvornår hans første soloplade udkom. Ifølge den pressemeddelelse, der følger med hans andet solo-udspil, a.g. solo, er det 20 år siden. Den kom nu først i 1979, samme år som Burhøns, hed Normalt Er Han Ellers Cool, og er slet ikke så uudholdelig at genhøre.
Trods tids- og periodeforskellen kan den sagtens høres som en prolog til a.g. solo. I dag ville vi have kaldt pladen unplugged.
Selvfølgelig er den sociale indignation stadig både lidt for velmenende og lidt for tåkrummende, men herregud, sådan var tiden jo. De rigtige meninger gik larmende rundt i træskostøvler og lilla ble, men de bedste af sangene står sig - som sange. Ikke mindst "Nøgler Til Alle" om at al kærlighed har rod i den kærlighed, "du ikke tager imod". Og på "Tæt Tåge" lancerer Peter A. G. det credo, han har levet sit liv efter: "Rør rundt i dit vandhul, lad det ikke fryse til..."
Peter A. G. har, efter eget udsagn, braklagt sit livsprojekt Gnags. Blandt andet fordi gruppen ikke ville risikere at ende som Nostalgnags, spillende foran et fadølsbedøvet og -bøvet publikum, der i kor kagler "burhøns, burhøns," uanset, hvad der bliver spillet.

Eksklusiv producer
I stedet har han brugt tid på sig selv og en soloplade, der først og fremmest udmærker sig ved lyden og stemningen. Pladen er produceret af Thomas Helmig og må stå som hans endelige adgangstegn til den lille eksklusive klub af danske producere, der kan andet end bruge fingrene på et tastatur. Han får næsten Peter A. G. til at lyde som Smokey Robinson - næsten.
Gnags-turboen er slået fra og der hviler en uanstrengt palmetræssvajende, til tider eksotisk atmosfære over musikken, som er skåret over en helt personlig pop-læst. Elegant, underspillet og generøs med detaljerne er a.g. solo; både moden, modig og såmænd også fremadrettet, fordi den kerer sig så lidt om at være moderne at den netop ender med at være det.
Peter A. G. har længe haft den alder, hvor han ikke længere har særlig travlt med at mene noget bare for at indbyde til fortolkning. Han elsker at sende sproget opdagelse. Denne gang tager han konsekvensen og aftrykker ikke teksterne. Det eneste vi får, er lyden af ord, indspillet så de netop fremstår mere som klange og lydfacetter. Det kræver, at lytteren bruger sine ører og sin fantasi i stedet for sine fordomme.
Det er musik, lavet af en mand med sit på det tørre. Der er blevet mere varme end harme med årene, men derfor kan han stadig som menneske komme ud på dybt vand og tynd is.

Formskåren til radio
Åbningssangen, den højt-til-himlen-søgende "Vinden I Mit Blod" bygger på en simpel rundgang og en simpel erkendelse, verden er i mig, fordi jeg er i verden. Banalt, men så sandt, så sandt. Læg dertil at sangen er som formskåren til radiolytning uden at føje sig ind under øjeblikkets konformitet.
Og også "Det Sir Noget Om Længsel" har denne velsignet barnlige undren i sin beskrivelse af kærlighedens selvforsynende kredsløb, medens "Men Når Vi Ruller" på den ene led er en fjantet sang om kødelighed, men samtidig en sang om hvor let det er at ende som "en brokklovn fuld af omvendt kærlighed." Og så leger A. G. og Helmig veloplagt med arvesølvet fra Phil Spectors jule-rock på "Hun Ønsker Ingen Brillianter."
Stilistisk er der tale om lidt mere (ad)spredt fægtning, når A. G. prøver at ramme tidens takt. Sange som "Der Var Engang En Høne< iklæder sig techno-fjerdragt og prøver samtidig at slippe ud af den. Ingen af delene lykkes alt for godt, og den angiveligt branche-kritiske "Money & The Leflers" er lidt for nem. Her ville det have været sjovere at høre en sang om, hvordan det har været muligt at bevare sin integritet selv om man har solgt sit pladeselskab til storkapitalen.
For integriteten har Peter A. G. Nielsen i hvert fald i behold. Det beviser dette album, der netop udfolder sin storhed, når det insisterer mest på at småt er godt og hverdag kan være en fest.

*Peter A. G. Nielsen: a.g. solo. Producer: Thomas Helmig. BMG/Genlyd. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her