Læsetid: 2 min.

Ministre i samråd om slavearbejde

18. oktober 1997

Arbejdsministeren og socialministeren skal forklare kommuners konkurrence på arbejde udført af aktiverede sociale klienter

Aktiverede bistandsklienter, der indirekte arbejder for private firmaer gennem kommunale projekter er på dagsordenen i Folketingets Socialudvalg på onsdag.
Enhedslisten har kaldt arbejdsminister Jytte Andersen (S) og socialminister Karen Jespersen (S) i samråd, fordi partiet frygter, at danske kommuner omgår reglerne i arbejdsmarkedsreformen, der blev vedtaget før sommerferien.
Reformen kræver, at kontanthjælpsmodtagere efter tre måneders ledighed arbejder for fortsat at få hjælpen. Men de må kun udføre arbejde, der ellers ikke ville blive lavet.
Det sidste lever kommunerne ikke op til, mener Jette Gottlieb (Enh.L.).
"Jeg vil kalde det for statsautoriseret skuebrækkeri, fordi de aktiverede udfører reelt arbejde. Det betyder, at jo flere aktiverede man har i en bestemt kommunal funktion, jo sværere vil det være for de kommunalt ansatte at hævde deres arbejdsmarked som et relevant arbejdsmarked, siger Jette Gottlieb til Information.
Og de kommunalt ansatte er bekymrede, forsikrer byrådsmedlem og næstformand i SiD Hillerød, Tue Thorsen.
Han mener, at aktiveringen kan karakteriseres som "slavearbejde", fordi de sociale klienter ikke har faglige rettigheder som resten af danskerne på arbejdsmarkedet. Kontanthjælpsmodtagerne har ikke ret til overenskomst, tillidsmænd eller sikkerhedsrepræsentanter. Og først efter nytår, når en ny aktiveringslov træder i kraft, kan klienterne klage over indholdet i et tilbudt job.
Tue Thorsen har rejst en faglig sag mod Hillerød kommune, fordi han mener, at klienter på et beskæftigelsesprojekt laver pakkearbejde, der ellers ville blive udført af hans medlemmer. Efter to mislykkede møder med kommunen er sagen nu sendt videre til fagling mægling i SiD-forbundet.
Men pakkearbejdet er kun en del af Thorsens anklage mod Hillerød kommune.
"Kommunen går med planer om, at lade kontanthjælpsmodtagere lave gartnerarbejde - bekæmpe bjørneklo og rense åer op. Samtidig har den skåret kraftigt ned på gartnerafdelingen de sidste ti år - der er 16 mand færre i dag end i 1986, og fem af dem røg ud sidste år. De folk risikerer at blive aktiveret i det job, de blev fyret fra. Det er utrolig groft," siger Tue Thorsen, SiD i Hillerød.
I SiD hovedforbundet er forretningsfører Kaj Lynge i gang med at undersøge, hvor udbredt det er, at bistandsklienters aktivering kolliderer med det rigtige arbejdsmarked. Han har adskillige sjællandske kommuner i søgelyset for at overtræde aktiveringsloven.
"Det er jo ikke bare Hillerød. Det i gang mange steder, både på Sjælland, øerne og i Jylland. Hvis problemet er så omsiggribende, som jeg har en formodning om, så vil vi stoppe kommunerne gennem de fagretlige kanaler. Vi har ikke noget imod, at kommunerne beskæftiger folk. Det skal bare være foreneligt med den øvrige lovgivning i landet, siger Kaj Lynge.
Sammen med Tue Thorsen og andre SiD-folk vil Kaj Lynge møde op ved samrådet i Socialudvalget på onsdag.
Her vil SiD fremlægge en række sager, der skal belyse problemet med, at kommuner konkurrerer på at lade sociale klienter udføre arbejde for private virksomheder
At det finder sted, bekræfter lederen af Greve kommunes erhvervsafdeling, Guri Ternstrøm.
"Der er et område, hvor vi har været konkurrenceforvridende, fordi er der andre offentlige institutioner med, så har vi selvfølgelig gerne villet tage det arbejde. Skulle vi komme til at hugge en arbejdsopgave fra en anden revalideringsinstitution, så var det ikke det værste," siger hun til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her