Det nye tidsskrift for pædagoger VERA holder hvad det lover
TIDSSKRIFT
Debatskabende, men ikke et oplæg til debat.
Det er intentionen med det nyeste skud på stammen af pædagogiske tidsskrifter, der har fået det underlige navn VERA. VERA skal nok blive læst og specielt blandt målgruppen, de mange tusinde pædagoger, vil mange af artiklerne da højst sandsynligt også skabe debat, sådan som redaktionen gerne vil have det.
Temaet i premierenummeret af VERA har fået navnet I en god sags tjeneste og handler om værdier, der er grundlæggende i pædagogers arbejde. Hvordan håndterer de værdierne og hvordan sætter disse værdier ofte pædagogerne i nogle svære dilemmaer.
Der er tale om et tema, der stemmer overens med, at tidsskriftet er udgivet og etableret af pædagogernes landsforbund BUPL og SL. Henholdsvis børne og ungdoms pædagogerne- og socialpædagogernes fagforbund. En situation der dog ikke belaster indholdet af tidsskriftet synderligt. VERA bliver nemlig ikke organisationernes talerør i samme grad som eksempelvis BUPL's medlemsblad Børn og Unge er blevet det.
En god cocktail
Ambitionen med VERA er, "at give en systematisk belysning og analyse af pædagogens praksis, herunder formidling af udviklingsarbejder og forskningsresultater", som det hedder i pressemeddelelsen til tidsskriftet.
Det lykkes fint i det første nummer.
De ti artikler i tidsskriftet beskriver den gode sags tjeneste, det at arbejde som pædagog, på godt og ondt.
Samtidig sker det med en samling artikler, som både beskriver pædagogens arbejde i teori og praksis.
Redaktionen af VERA, der består af en spændende samling af folk fra den pædagogiske verden, lige fra dem der til dagligt sidder med hænderne solidt plantet i børnene til dem som kun har en teoretisk og filosofisk indgang til pædagogikkens verden, har indlagt to meget hensynsfulde afsnit i afslutningen af tidsskriftet.
I et ganske kort afsnit har man gengivet nogle citater fra forskellige udenlandske pædagogiske tidsskrifter.
Et andet godt afsnit handler om nye pædagogiske bøger. Her har redaktionen lavet et kort resume af de nye bøgers indhold.
Snak er ikke nok
Det første indlæg i VERA er en yderst velskrevet og meget spændende artikel om det vigtige i at man til stadighed diskuterer værdierne i pædagogikken.
Artiklen Ridderen af den gode sag er skrevet af filosoffen og direktøren for Danmarks Pædagogiske Institut, DPI Lars-Henrik Schmidt.
"Problemet er ikke at den pædagogiske viden er tavs, men at den plabrer løs," hedder det i konklusionen. Alt hvad der bliver sagt i den pædagogiske diskussion er nemlig ikke nødvendigvis værd at høre på.
Den pædagogiske viden er begrundet i praktisk relaterede situationer og kan ikke placeres i videnskabelige teorier, men det betyder ikke, at man ikke kan diskutere pædagogik.
Hvad er en diagnose
Et andet spændende og de batskabende indlæg i VERA er artiklen Om at diagnosticere i den gode sags tjeneste, der stiller spørgsmål ved det at skulle stille en diagnose.
En diagnose er menneskeskabt ud fra termer som kultur og tid.
Som eksempel fremhæver forfatteren Birgit Kirkebæk fra Danmarks Lærerhøjskole diagnosen blindhed, som er blevet opfattet vidt forskelligt i forskellige tider og kulturer.
Blindhed er blevet beskrevet både positivt og negativt.
Det at være blind er blevet opfattet som forårsaget af synd eller via en forbandelse. Som påført mennesker som straf eller hævn. Men blinde har også været forbundet med specielle næsten overnaturlige værdier og talenter, som musikalitet og profetetiske evner.
Birgit Kirkebæk konkluderer, at en diagnose kun kan bruges, hvis man formår at frigøre sig fra den fare der ligger i diagnosens sprogbrug.
Den vigtige samtale
En sidste artikel, der bør nævnes, er en meget interessant samtale med den gode samtales store strateg Tine Bryld, der i et kvart århundrede har styret rådgivningsprogrammet Tværs i DR.
Tine Bryld har mere end nogen anden formået at lytte og ikke virke fordømmende. Etiske problemer har nemlig aldrig kun en løsning. Det er ikke sort og hvidt. Derfor er det vigtigt, at man som pædagog kan være lyttende, men også tør vise hvor man er.
"Du skal have en dyb respekt for, at andres meninger er lige så gode som dine egne," siger hun i interviewet med Anna Poulsen, der giver et godt billede af ideerne bag Tine Brylds måde at snakke med de unge.
Som det fremgår er skribenterne og artiklerne i det første nummer VERA lige så forskellige som pædagogerne i Dagens Danmark.
Det første nummer af tidsskriftet bliver på den måde en fornuftig blanding af godt og ondt fra den verden som pædagogerne støtter sig til.
Om VERA formår at være debatskabende kan kun tiden vise, men umiddelbart er jeg ikke i tvivl.
Det bliver spændende at følge VERA i de næste numre og se om man kan følge den linie op som man har lagt. Intentioner er gode, men kun hvis de også bliver efterfulgt.
*VERA - et tidsskrift for pædagoger "I en god sags tjeneste" 96 s. 95 kr. Udkommer fire gange om året. Tidsskriftet VERA