Læsetid: 3 min.

Mossad-fiasko udløser diplomatisk stormløb

4. oktober 1997

Mislykket attentat mod Hamas-leder fører til diplomatisk strid med Canada og intern uro i Israel

JERUSALEM
Måske er det en af Mossads største fiaskoer. Alle oplysninger synes at bekræfte, at den navnkundige israelske efterretningstjeneste har forsøgt at myrde en fremtrædende palæstinensisk islamist, Khaled Meshal, som lever i eksil i Jordan.
Ikke alene mislykkedes operationen, men to af gerningsmændene befinder sig nu under lås og slå i Jordan.
For at begrænse skaden har Israel måttet betale en høj pris. I en formildende gestus har ministerpræsident Benjamin Netanyahu benådet grundlæggeren af den militante islamiske organisation Hamas, som var fængslet i Israel.
Onsdag blev den sygdomssvækkede Sheik Ahmed Yassin indlagt på et militærhospital i Amman.
"Det er et kolossalt tilbageslag. Jordan er vor bedste allierede i den arabiske verden, og vore sikkerhedstjenester har arbejdet sammen i årevis. Selv om operation var lykkedes, ville det ikke have gavnet vort land. Et sådant mord ville blot have styrket Hamas' kampvilje," mener Yoshi Melman, en fremtrædende israelsk efterretningsekspert.
Det er kommet frem, at de to anholdte gerningsmænd var i besiddelse af falske canadiske pas, hvilket man tager yderst alvorligt på den anden side af Atlanterhavet.

Ambassadør kaldt hjem
I forbundsparlamentet i Ottawa sagde premierminister Jean Chrétien onsdag, at det "er fuldkommen uacceptabelt (...) at en anden regering giver tilladelse til at benytte canadiske pas i forbindelse med en ulovlig aktion".
Torsdag hjemkaldte Canada sin ambassadør i Israel til konsultationer, og den israelske Ottawa-ambassaddør blev tilsagt til et møde i udenrigsministeriet.
I Amman har den canadiske ambassør kontaktet de to påståede landsmænd, som imidlertid har nægtet ethvert samarbejde og krævet, at deres identitet ikke bliver afsløret.
Ifølge jordanske kilder lød deres pas på navnene Shawn Kendall, 28 år, og Barry
Beads, 36 år.
Kilderne fortæller, at de to mænd indlogerede sig på Hotel Intercontinental i Amman den 19. september. Seks dage senere passede de Khaled Meshal, der er medlem af Hamas' politbureau, op uden for hans kontor.
En af dem bar en mystisk genstand indhyllet i et klæde. Han sprøjtede en giftig kemisk væske på den islamistiske leder, som dog nu er udskrevet fra hospitalet.
Angriberne flygtede fra stedet i en bil af mærket Hyundai, hvori der befandt sig tre personer. En anden bil ventede et stykke derfra. En af Khaled Meshals livvagter forsøgte forgæves at holde dem tilbage.
En politipatrulje kom til, og alle mændene blev pågrebet. Det lokale politi eftersøger nu to andre mænd med canadiske pas, hvoraf den ene - ifølge passet den 30-årige Guy Eris - muligvis allerede har forladt Jordan.

David Levy rasende
Israelsk radio oplyser, at tre medlemmer af kommandogruppen har søgt tilflugt på den israelske ambassade i Amman.
Det mislykkede attentat har vakt uro i Israelsk regering, efter at det er kommet frem, at Netanyahu gav grønt lys for aktionen uden at indkalde sine sikkerhedsrådgivere.
Udenrigsminister David Levy skal være rasede over ikke at være spurgt til råds i et anliggende, der bringer forholdet til Jordan i fare.
"Hvis det viser sig, at vores efterretningstjeneste er indblandet, kan man spørge, om risikoen er blevet vurderet ordentligt," siger Joseph Alpher, tidligere direktør for Jaffa Institute for Strategic Studies i Tel Aviv.
Flere medlemmer af Knesset har forlangt nedsat en undersøgelseskommission.
Der er i givet fald tale om det største tilbageslag for Mossad siden den mislykkede operation i Lillehammer i 1973. Her blev seks israelske agenter forhørt af norsk politi, efter at de havde myrdet en marokkansk tjener, som de forvekslede med PLO's militære chef, Ali Hassan Salameh.
Siden årets begyndelse er flere israelske soldater blevet dræbt i Libanon, og for en måned siden blev en kommandoenhed næsten udslettet i et bagholdsangreb.

© 1997 Libération & Information.
Oversat af Birgit Ibsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu