Læsetid: 3 min.

Muslimerne vandt Srebrenica tilbage

10. oktober 1997

Byen, der blev scene for Bosnien-krigens værste massakre, har igen muslimsk-domineret byråd
- i teorien

Srebrenica blev for to år siden verdensberømt på samme måde som Guernica, Lidice og My Lai blev det: Som scene for en besættelsesmagts massakre mod ubevæbnede civile.
5.-7.000 muslimske mænd og store drenge blev ført bort og henrettet, efter at byen havde overgivet sig. Deres familier blev tvunget i busser og kørt væk af den bosnisk-serbiske hær, som forinden havde bemægtiget sig kontrollen med byen på trods af, at den var udråbt til FN-beskyttet "sikker zone" og på trods af udstationeringen af hollandske FN-styrker.
Torsdag vandt muslimerne byen tilbage - ialtfald i teorien. Nyhedsbureauet Reuter citerer "vestlige embedsmænd" i Sarajevo for oplysningen om, at muslimske partier vandt flertal i Srebrenica ved lokalvalget den 14. september.
Valgets arrangør, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), har ganske vist ikke offentliggjort det officielle valgresultat endnu. Men vestlige kilder oplyser, at den muslimske Koalition for et Forenet og Demokratisk Bosnien-Hercegovina - den liste, der er ledet af Bosniens præsident Alija Izetbegovic - alene har taget 24 ud af byrådets 46 sæder. En uafhængig muslimsk kandidat har fået en plads.
De serbiske stemmer er delt mellem den krigsforbrydersigtede Radovan Karadzic' Serbiske Demokratiske Parti og den serbiske fascistleder Vojislav Seseljs Serbiske Radikale Parti.

Borgmester i eksil?
Valgsejren for Izetbegovic' koalition er sket udelukkende ved hjælp af valglovens bestemmelse om, at flygtninge kan vælge at stemme i den kreds, de boede i før den etniske udrensning. Det giver nu et praktisk og politisk problem: Srebrenica får en muslimsk borgmester på trods af den kendsgerning, at der ikke er en eneste muslim tilbage i byen.
"Det virkeligt spændende ved Bosniens lokalvalg er ikke resultatet. Det er, hvad der vil ske i de byer, hvor de fordrevne får flertal i byrådet, mens en anden etnisk gruppe har den totale kontrol", som Hrair Balian, leder af lobbyorganisationen International Crisis Groups Bosnien-projekt, sagde til Information allerede i september.
"Når man ser, hvor stor ihærdighed f.eks. serberne lægger for dagen for at hindre mindre grupper muslimer i at vende tilbage til deres hjem, kan man forestille sig modstanden mod at blive ledet af et muslimsk bystyre", tilføjede han.

Truer med sanktioner
OSCE mener, at lokalvalgets resultat vil være med til at modvirke den etniske opsplitning af Bosnien. Et muslimsk-ledet byråd i en serbisk enklave vil bane vejen for, at flere muslimer vil turde vende tilbage til deres hjem, lyder argumentationen.
Og OSCE vil - ifølge talsmanden David Foley - lægge et hårdt pres mod de, der modarbejder valgets resultat. Når OSCE en af de nærmeste dage har offentliggjort det officielle valgresultat, har byrådene en måned til at konstituere sig og vælge borgmester. Forhindres dette eller bliver byrådets beslutninger modarbejdet vil OSCE ikke vige tilbage fra økonomiske sanktioner, hedder det.
Men kritikere sætter spørgsmålstegn ved, om det internationale samfund - der hidtil ikke har været ivrige for at komme tilbagevendende flygtninge til hjælp, når de er blevet angrebet - har vilje og mandskab til at sørge for, at at de nyvalgte byråd kommer til at fungere. Der bliver snarere tale om eksil-byråd uden nogen videre praktisk indflydelse, hedder det.
Srebrenica er den eneste by i det område, der er kontrolleret af bosniske serbere, hvor muslimer har vundet flertal. Prijedor i det nordøstlige Bosnien var tæt på, men her kan stridende serbiske partier bevare et knebent flertal, hvis de kan blive enige indbyrdes.
I den strategiske nøgleby Brcko, hvor muslimerne udgjorde flertallet før krigen, men nu beboes af serbere, er resultatet af valget endnu ikke offentliggjort. Det skulle være sket den 8. oktober, men offentliggørelsen blev udsat - ifølge OSCE på grund af "en stor mængde klager over uregelmæssigheder". Resultatet af valget ventes at give serberne en lille overvægt.
I Drvar i det nordvestlige Bosnien er det de fordrevne serbere, der har opnået et solidt flertal på over 75 pct. af stemmerne på trods af, at byen nu ligger i den kroatisk-bosniske føderation og er domineret af kroater. Her har kroatiske myndigheder og beboere voldsomt modsat sig serbiske flygtninges tilbagevenden.

Nationalisternes sejr
Ellers er valget præget af, at de nationalistiske partier blandt alle tre etniske grupper har vundet. Der er dog undtagelser - bl.a. i Republika Srpskas største by, Banja Luka, hvor partier, der støtter den mere moderate præsident, Biljana Plavsic, har fået 45 ud af byrådets 70 pladser. Det ultranationalistiske SDS har kun fået syv pladser.
I industribyen Tuzla i den muslimsk-kroatiske Føderation lykkedes det den socialdemokratiske borgmester, Selim Beslagic, og hans ikke-nationalistiske Fællesliste at bevare et spinkelt flertal - 16 ud af 30 pladser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her