Læsetid: 4 min.

Når den globale aktieroulette ruller

29. oktober 1997

Mens USA og Europas økonomier kan vise sig at være robuste nok til at klare børskrisen, ser det straks værre ud for Sydøstasien og Latinamerika, hvor underliggende økonomiske problemer kan føre til kollaps

BOSTON
Et børskrak på Wall Street var der ikke tale om mandag, da det ledende børsindeks Dow Jones tog en nedtur på 7,2 pct. Nej, sagde kyndige analytikere med historisk indsigt. Dét, vi oplever, er en "naturlig korrektion" af et euforisk og overvurderet amerikansk aktiemarked, som har nået et mæthedspunkt.
Efter syv år med uafbrudt stigning i aktiekurserne måtte det før eller senere ende med et brag. Sådan er traditionen på det amerikanske børsmarked. Man manglede blot anledningen: Den blev serveret af krisen i Sydøstasien.
Disse beroligende toner lød gang på gang i løbet af mandagen fra børseksperter i New York, politikere i Washington og selv tv-værter. Ingen tabte fatningen, mens køb og salg på Wall Street- børsen blev suspenderet to gange mandag eftermiddag. Panik var et fyord. På 'gulvet' blev alle opkald på telefon og edb-anlæg svaret, selv om få ønskede at købe. Så kurserne raslede ned.
I går formiddags amerikansk tid satte New York-børsen sig vel tilrette i en rutschebane. Først gik indekset 180 points ned, så 200 points op. Blot i løbet af halvanden time. Og senere gik den 60 point ned. Til trods for en kakafoni af ih så kyndige udtalelser trykt i tonsvis af artikler og udbasuneret på tv-programmer kunne ingen 'eksperter' med tilnærmelsesvis sikkerhed forudsige fremtiden. I denne slags situationer er investorerne - små som store - på Herrens mark.
Når eksperter ikke kan forklare tumulterne, tyer de til det letteste svar: "Folk reagerer irrationelt, det er ren og skær psykologi." På den facon undgår de at så tvivl om systemets holdbarhed.

Robust økonomi
Men to omstændigheder antyder, at denne børskrise kan blive anderledes end den foregående.
*Verdens økonomier hænger langt mere sammen end under krakket i oktober 1987. Alene af den grund er der en større risiko for, at en forkølelse i Sydøstasien eller Latinamerika udvikler sig til en global influenza.
*I 1987 var USA's rente og budgetunderskud høj, inflationen lurede lige om hjørnet og Washington truede Japan med handelskrig og en lavere dollar. Ti år efter er disse problemer ikke tilstede. Den amerikanske økonomi synes tværtimod at være robust.
Hvorfor reagerede Wall Street så følsomt på krakket i Hong Kong fredag og mandag? Det er et spørgsmål, som vil blive diskuteret i lang tid fremover.
Umiddelbart synes forudsætningen for et krak i USA ikke at foreligge, idet aktier, som er overvurderede i forhold til virksomhedernes indtjeningsevne, på et eller andet tidspunkt må falde i værdi.
Denne betragtning har dog kun gyldighed, når alt andet er lige. En korrektion på 10 pct. kan altså forklares med et overvurderet aktiemarked, mens et krak - en nedtur på 20-25 pct. over en vis periode - kræver indflydelse fra andre faktorer. Derfor vil kursudsvingene blive fulgt nøje i de kommende dage, for hvis tabet på Wall Street akkumulerer og overstiger 10 pct., så må der ligge fundamentale økonomiske problemer til grund for børskrisen.
Disse underliggende faktorer kan være af forskellig natur.

Småinvestorer på stilke
I henhold til William Greider, forfatter til en bog om den globale økonomi, har millioner af små investorer i USA foruddiskonteret med gevinster fra aktiemarkedet, som måske ikke bliver realiseret. Som følge vil de sidde i gæld til op over ørene, hvilket lægger en dæmper på forbruget og breder sig som ringe i vandet til resten af den globale økonomi, siger Greider til Information.
Mandag sad disse relativt nyankomne småinvestorer på stilke i håb om, at krisen kun er midlertidig og børsindekset vil fortsætte sin himmelflugt eller i hvert falde stabilisere sig. Hvis krakket på Wall Street kommer, hersker der ingen tvivl om, at der vil gå panik i disse uerfarne investorer. Så gælder det om at sælge ud for at redde, hvad reddes kan. Heri består faren på hjemmebane.
På udebane ser situationen om muligt endnu værre ud. Hverken Sydøstasien eller Latinamerika byder på så robuste økonomier som i Nordamerika og i Europa. Her finder man tværtimod underliggende problemer, som netop kan føre til kollaps, hvis erhvervsinvestorer og valutahandlere ser deres bogholderi efter i sømmene og forsøger at tvinge deres møntkurser ned i værdi gennem spekulation.
Det er som bekendt sket i hele Sydøstasien, inklusiv Hong Kong, hvor rigdom er blevet bygget op mere på kredit end på værdien af de respektive landes produktive kapacitet. Siden 1990 har Japans banksystem befundet sig i krise på grund af uhonorerede lån, og samme problem oplever nationer som Thailand, Malaysia, Indonesien og Singapore nu i forbindelse med børskrak og valutakrise.

Den globale økonomi
I Latinamerika står banksektoren i samme situation. Oveni det skal lægges, at alle lande på kontinentet - undtagen Chile - endnu ikke har ført privatisering af deres statssektor og liberalisering af forskellige markeder ud i livet.
Det er en svaghed, som bliver straffet i en global økonomi, hvor store summer penge flytter fra et område til et andet på jagt efter profit. Især hvis der opstår en international finanskrise som følge af børsuroen.
Hvis et krak i Hong Kong, kan skabe panik på New York-børsen, så er der næppe langt til, at et alvorligt økonomisk tilbageslag i Sydøstasien og Latinamerika spreder sig til Europa og Nordamerika.
Det er kun en naturlig konsekvens af den øget globale integration.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her