Fire sendestationer overtaget af SFOR-styrker som led i kampen mod "giftig nyhedsstrøm"
NATO optrappede onsdag konflikten med den nationalistiske bosnisk-serbiske ledelse og lod SFOR-styrker tage kontrol med fire tv-transmissions-stationer i Republika Srpska.
Det sker for at stoppe de gentagne verbale angreb mod SFOR og den internationale krigsforbryderdomstol i Haag, som det bosnisk-serbiske tv-selskab, SRT, udsender.
En korrespondent fra nyhedsbureauet Reuter beretter fra Pale, de bosniske serberes hovedstad, at 40 SFOR-militærkøretøjer deltog i aktionen mod den stedlige sendestation på Trebevic-bjerget. Hverken her eller de øvrige tre steder kom det til skudvekslinger.
Ifølge den amerikanske vice-forsvarsminister Walter Slocombe vil NATO-aktionen "effektivt stoppe den giftige strøm af materiale, der bliver udsendt fra de Pale-kontrollerede radio- og tv-stationer".
Pales vigtigste våben
Den aktuelle anledning til SFOR-operationen, hvori også deltog russiske styrker, var en udsendelse forleden på det bosnisk-serbiske tv, hvori klip fra en pressekonference med den canadiske chefanklager ved tribunalet i Haag, Louise Arbour, var manipuleret på en måde, som af NATO-kilder betegnes som "provokerende".
Men denne manipulation var tydeligvis kun en anledning for SFOR til at fratage Pale-ledelsen dens mest effektive våben: så godt som total kontrol over radio- og tv-medierne i Republika Srpska.
Kun en enkelt tv-transmissions-station nær Banja Luka har - siden SFOR-styrker tog kontrol over den i august - været loyal over for præsident Biljana Plavsic. Med overtagelsen af de fire sendestationer har Pale-tv nu ikke længere adgang til de æterbårne medier. Sendestationerne vil - siger NATO-kilder - blive overdraget Biljana Plavsic' administration, når det praktisk kan lade sig gøre.
NATO's fremtid på spil
Samtidig indledte NATO-forsvarsministre onsdag et to-dages "uformelt møde" i den hollandske by Maastricht - angiveligt med det formål at drøfte, hvad NATO skal stille op i Bosnien, når det nuværende mandat udløber i sommeren 1998.
Både Storbritannien, Frankrig og Rusland har ladet forstå, at man gerne ser mandatet forlænget i lyset af den spændte sikkerhedssituation i landet, men kun hvis amerikanerne også bliver.
I Washington er præsident Clinton presset af en skeptisk Kongres, der har bedt ham om at udspecifere "formål, varighed og strategi for tilbagetrækning" i tilfælde af en forlænget indsats.
Beslutningen om en forlængelse af NATO-mandatet ventes at blive truffet endeligt på et NATO-topmøde i december. Der er nu ca. 35.000 NATO-soldater i Bosnien, heriblandt ca. 800 danske.