Læsetid: 2 min.

Nyrup klar til lille Øst-udvidelse

23. oktober 1997

Danmark kan acceptere, at EU kun forhandler Østudvidelse med en udvalgt gruppe ansøgerlande

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen accepterer nu, at EU ikke vil forhandle medlemskab med alle østeuropæiske ansøgerlande samtidigt. En gruppe af lande vil med dansk accept ikke komme til forhandlingsbordet første gang.
Dermed konstaterede statsministeren for første gang offentligt, at den danske regerings strategi, den såkald-te samtidighedsmodel, efter alt at dømme ikke kan vin-
de tilslutning fra alle EU-lande.
"Vi ved, at der er store lande i EU, der ikke er enige med os. Derfor kan vi ikke se bort fra den mulighed, at resultatet ikke bliver det, vi gerne vil," sagde statsministeren onsdag fra Folketingets talerstol i et svar til Keld Albrechtsen, Enhedslisten.
Derfor åbnede statsministeren onsdag for en diskussion af, hvad en nødplan kunne indebære, hvis den skal have dansk accept.
Poul Nyrup Rasmussen siger nu, at det afgørende er, at de efterladte lande ikke bliver udelukket fra hurtig optagelse i EU, hvis de af en eller anden grund hurtigt reformerer deres økonomi og administration, de to forhold, EU først og fremmest bedømmer ansøgerlandene på.

Alle lande på en gang
"Modellen skal være indrettet sådan, at selv om nogle lande kommer ind i forhandlingslokalet et år senere end de andre, så kan man meget vel forestille sig, at de bliver hurtigere medlemmer end de, der allerede var i gang med forhandlingerne," sagde statsministeren.
Regeringens to topchefer Nyrup og udenrigsminister Niels Helveg Petersen har ind til nu fremhævet fordelene ved at sætte gang i forhandlingerne med alle ansøgerlandene på en gang. Særligt udenrigsministeren har understreget dette helt principielle synspunkt.
Det skete senest over for socialdemokratiets Europa-ordfører Ove Fich, der var klar til at opgive samtidighedsmodellen til fordel for en nødplan.
Nyrup Rasmussen fastholder på et meget principielt plan samtidighedsmodellen og tilfredsstiller dermed sin udenrigsminister. Det sker selv om det står helt klart, at den afgørende kamp fra dansk side ikke længere kommer til at stå om samtidighedsmodellen, men om de vilkår, EU vil tilbyde de lande, der i første omgang ikke kommer til forhandlingsbordet.
EU-topmødet i Luxembourg vil efter al sandsynlighed og med dansk accept sætte gang i forhandlinger med en udvalgt gruppe af ansøgere.
Det kan meget vel blive de fem lande, som EU-Kommissionen har præ-kvalificeret i en indstilling til EU-landenes topchefer fra i sommer. De fem udvalgte lande er Estland, Polen, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her