Læsetid: 2 min.

Et nyt år truer

15. oktober 1997

Surf fra Tomás de Torquemeda til Roald Als i Ejgil Søholms behagelige selskab

Ny Bog
Så er 1998 over os i form af 8. årgang af Ejgil Søholms Litteraturkalender. Det må være et hestearbejde til en lav timeløn at finde og sammenstykke disse betragtninger, der som vanligt hænges op på levende og dødes hel- og halvrunde fødselsdage - og som "krydsklipper" oplysninger på utraditionel og finurlig vis. Som når vi for eksempel får sammenknyttet Hans Kirks og Karl Bjarnhofs 100-årsdage med en bemærkning om, at førstnævnte pillede heroismen af sidstnævnte ved at offentliggøre et fidelt brev fra Bjarnhof til DNSAP's stabskontor.
Her er kendte og mindre kendte - de gode, de onde og de grusomme. Til sidste kategori hører storinkvisitor Tómas de Torquemeda, som til forfatterens beklagelse led en naturlig død i året 1498. Hvornår døde Lewis Caroll, forfatteren til Alice i Eventyrland? Go ask Søholm - det gjorde han 400 år efter storinkvisitoren.
Amerikansk og russisk films store episke fortællere, D. W. Griffith og Sergej Eisenstein døde begge i 1948, men både En Nations Fødsel og Panserkrydseren Potemkin lever endnu.
Til opslagsværket Who is Who opgav Brendan Behan engang sine fritidsinteresser som svømning og druk. Havde han holdt lidt igen med det sidste, var han måske blevet 75 år i 1998. I 1997 hindrede manden med leen to danske forfattere med konservative rødder i at nå samme alder til næste år - Erik Aalbæk Jensen og Hans Jørgen Lembourn. "Talentet var ikke af samme karat og ej heller tålmodigheden til det seje episke langtræk. Den ene var jyde, den anden var københavner," noterer bibliotekar Søholm fra Århus, barnefødt på Mors.
Som altid er hans litteraturbegreb bredt, og vi får således også at vide, at tegneren Bo Bojesen fylder 75 næste år, og at hans arvtager, højre halfback og håndtegner Roald Als, bliver 50. Mangen en flaske god Barolo vil flyde på den fødselsdag.
Norman Mailer skrev De nøgne og de døde, og Joseph Heller skrev Punkt 22. To meget forskellige, men lige uafrystelige bøger om krigens galskab, men 75 bliver de begge til næste år.
Og sådan kan man blive ved, og man gør det. Samtidig med at man støder på navne uden umiddelbar genkendelsesværdi og bliver mindet om, hvor meget man ikke ved. Og man smiler skævt imens. Et uundværligt supplement til Mayland-kalenderen.

*Gyldendals Litteraturkalender 1998. Redigeret af Ejgil Søholm. 144 s, illustreret. 148 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her