Læsetid: 2 min.

Økonomer: Indgreb er fornuftigt

8. oktober 1997

Mange økonomer bakker op om indgrebet, men det skal følges op med flere stramninger, siger tidligere overvismand

"Det foreslåede indgreb er tilstrækkeligt i den nuværende situation", siger tidligere overvismand, Claus Vastrup.
Økonomerne er stort set enige om at regeringens foreslåede lyn-indgreb vil løse de nationaløkonomiske problemer - hvis det bliver vedtaget.
"Dels stiger skatten ikke formelt, og dels vil man kunne sige til dem, der skal betale, at de får pengene tilbage i form af pensioner. Dels er der her tale om penge, som staten ikke kan komme til at bruge på flere udgifter, og dels forringer forslaget ikke konkurrenceevnen ved at fordyre arbejdsgivernes omkostninger. Som en kortsigtet foranstaltning har jeg forståelse for indgrebet", siger Vastrup.
Dog er der en række hvis'er og men'er.
For det første må arbejdsmarkedets parter ikke sabotere den langsigtede stigning i de private pensionsopsparinger. Det kunne ske, hvis de beslutte sig for lavere stigninger i pensionen end de ellers ville, ved forårets overenskomstforhandlinger.
Og dels er der tale om midlertidige indgreb. Både ATP-opsparingen og afgiften på lån i egen bolig varer kun i et år.
Derfor er det nødvendigt at den næste finanslov, der fremlægges om ni måneder, har stramninger for de fem-seks milliarder, som kun bliver opsuget midlertidigt af indgrebet.
"Man kan ikke stramme op i et enkelt år, og så tro at vi nu er vel kørende. Så ville vi om et år være tilbage i den samme finanspolitik som har fremkaldt tendensen til et underskud på betalingsbalancen", siger Claus Vastrup til Information.
Kirsten Mordhorst, underdirektør i Nationalbanken, siger til Ritzau, at de samlede stramninger i regeringens plan må skønnes at være passende.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bakker også op om sammenhængen i regeringens indgreb. Indgrebet kaldes et kunststykke, idet det både griber ind over for forbruget, og forhindrer at dansk økonomi går i stå.
"Det vigtigste her og nu er at sikre en fortsat vækst i beskæftigelsen. Men det må heller ikke gå for stærkt. Med den tvungne opsparing sætter man privatforbruget en smule i stå, mens man på arbejdsmarkedssiden arbejder for at hindre flaskehalse som for eksempel lønstigninger," siger Henrik Hofman til Ritzaus Bureau.
Til gengæld er viceadministrerende direktør i Realkredit Danmark, Lars Rohde, ikke glad for den ekstra skat på belåning af værdien af egen bolig.
"Der er tale om en særskat på effektiv låneformidling", siger han.
Lars Rohde kan ikke afvise at der er en sammenhæng mellem belåning af friværdien i egen bolig og et stigende privatforbrug.
Men han mener heller ikke at det modsatte er tilfældet.
"En stor del af den øgede belåning i folks huse er gået til at nedbringe gammel gæld i for eksempel bankerne. Vi er skuffede over at man lægger en skat på den mest effektive kreditformidling, og tvinger folk over i for eksempel banklån eller kontokortfinansiering", siger Lars Rohde fra Realkredit Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her