Læsetid: 3 min.

Østrigsk brevbombe-hjerne anholdt

7. oktober 1997

Sandsynligvis flere involverede i østrigsk brevbombeterror

Zürich
Med anholdelsen af brevbombehjernen i Østrig torsdag står den brevbombeterror, der siden december 1993 har kostet fire mennesker livet og såret i alt 15 personer, nu foran sin fuldstændige opklaring.
Det var tilfældet, der spillede brevbombehjernen i hænderne på politiet, da han torsdag blev anholdt i byen Gralla cirka 180 kilometer sydvest for Wien.
To kvinder følte sig forfulgt af en bil og hidkaldte derfor politiet. Da de to betjente standsede den mistænkte bil, steg en mand ud, hvorefter der lød en eksplosion og manden forsøgte at flygte. Da han blev indhentet af betjentene, opdagede de, at begge hans hænder og den ene underarm var revet af. Det var en rørbombe, der var eksploderet i hænderne på ham.
Det førte til omfattende efterforskninger i lejligheden hos den sårede Franz Fuchs, en 48-årig teknisk tegner i Gralla i Steiermark. Her fandt politiet fem rør-bomber, nitroglycerin og en antændingsmekanisme magen til den, der blev anvendt, da fire medlemmer af folkegruppen Roma blev dræbt af en rørbombe i Oberwart i Burgenland i februar 1995.
Franz Fuchs har derpå tilstået, at han er medlem af den "bajuvariske befrielsesarmé", som i en række bekenderbreve har hævdet at stå bag brevbomberne. Brevene fra "bajuvarerne" har været fyldt med fremmedfjendske udtalelser og samtlige brevbombemodtagere har været enten udlændinge eller personer, der engagerede sig for bedre levevilkår for de fremmede i Østrig - for eksempel Wiens daværende overborgmester Helmut Zilk, som fik ødelagt sin ene hånd i den første brevbombeserie.

Personlige nederlag
Politiet arbejder nu med at finde ud af, om Franz Fuchs har været alene om brevbomberne, eller om han har haft medskyldige. Sandsynligheden taler for det sidste. Politiets teori er, at han er identisk med bekenderskrivelsernes 'Herzog Friedrich II, der Streitbare'.
Derudover forekommer der tre andre personer i bekenderskrivelserne.
Mens Franz Fuchs mangler den historiske viden, som disse skrivelser har røbet med mange detaljer fra tysknational modstand mod slavernes fremtrængen i middelalderen, er Franz Fuchs derimod i besiddelse af den usædvanlige tekniske viden, som har været en forudsætning for brevbombernes enorme præcision og farlighed.
Han har i sin ungdom studeret atomfysik, men led senere en række personlige nederlag.
En slovensk veninde forlod ham ikke blot, men tog også størsteparten af hans formue med. For fem år siden blev han arbejdsløs. Siden levede han stærkt isoleret.
For den socialdemokratiske indenrigsminister Karl Schlögl kommer anholdelsen af Franz Fruchs på et tidspunkt, da særkommandoen for brevbombeopklaringen i befolkningen havde fået betegnelsen "uheldskommandoen".
Schlögls forgænger Caspar Einem, der ved sin tiltræden gik for at være venstrefløjens nye håb, knækkede halsen på opklaringen og blev flyttet over i videnskabsministeriet.
For at føje spot til skade sendte terroristerne i december 1996 en brevbombe til Einems stedmoder.

Haider går i offensiv
Karl Schlögl derimod går for at være fra socialdemokratiets højrefløj, og han har skaffet sig et bedre forhold til politikorpset. Han har netop under henvisning til den uopklarede brevbombesag fået parlamentets godkendelse af telefonaflytning og skematisk efterforskning i terrorbekæmpelsen.
Den lov trådte i kraft samme dag, som Franz Fuchs blev taget af politiet!
Også den alleryderste højrefløj søger nu at drage fordel af udviklingen. Specielt af den omstændighed, at den anholdte Franz Fuchs tydeligvis er en højt intelligent særling uden specielle tilknytninger til det politiske liv i Østrig.
Det har fået Jörg Haiders pressesekretær til at forlange en offentlig undskyldning over for Haider fra alle de andre politiske partier.
Disse har gentagne gange betegnet Haider som den åndelige ophavsmand til brevbomberne, fordi han med sine kampagner mod illegale udlændinge har bidraget til at forgifte stemningen for alle udlændinge i Østrig og til at gøre fremmedfjendske handlinger til gentlemans-forbrydelser.
De andre partier henviser imidlertid til, at det absolut ikke er udelukket, at denne fremmedfjendske propaganda også kan have påvirket en psykisk uligevægtig person som Franz Fuchs. Desuden har heller ikke Jörg Haider holdt sig tilbage fra at komme med beskyldninger.
Kendt er hans udtalelse, "at brevbomberne i Østrig altid eksploderer, når venstrefløjen er ved at tabe et valg!"

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu