Læsetid: 2 min.

Præsident anklaget for at hindre fred

16. oktober 1997

Guerillaer skal have indflydelse på forfatningen, og præsidenten skal gå af, mener colombianske politikere og intellektuelle bag ny fredsplan

Liberale partifæller har lagt et tungt pres på Colombias præsident Ernesto Samper. I et forslag til en fredsplan for det oprørshærgede land, foreslår de, at præsidenten træder tilbage til fordel for sin vicepræsident, Carlos Lemos.
Ernesto Samper tog skarp afstand til forslaget i colombiansk tv tirsdag. Han sagde, at han bliver på posten "indtil sidste minut af sidste time på den sidste dag" af sin fire-årige periode. Det vil sige indtil august næste år.
Fredsplanen er blevet til efter hemmelige forhandlinger mellem den tidligere handelsminister Juan Manuel Santos og marxistiske rebeller.
Forfatteren og Nobelprisvinderen Gabriel Garcia Marquez, der er stærk fortaler for planen, tog sammen med Santos til Spanien i tirsdags, hvor de præsenterede fredsinitiativet for den tidligere præsident Felipe Gonzales.
Ifølge Santos skulle Gonzales have givet sin opbakning til initiativet og kaldt det et skridt i den rigtige retning.

Nedlæg våbnene
Planen går ud på, at guerillaerne med det samme indstiller al væbnet oprør mod til gengæld at få store indrømmelser fra regeringen.
I et forsøg på at forhindre gennemførelsen af kommunalvalget den 26. oktober har guerillaerne gennem de seneste tre måneder myrdet mere end 30 kandidater, kidnappet omkring 200 og tvunget mere end 1200 personer til at trække deres kandidatur tilbage.
Til gengæld for en våbenstilstand skal regeringen sørge for, at militæret trækker en del af sine tropper tilbage fra dele af landet, og der skal nedsættes en grundlovgivende forsamling, hvor oprørerne får lov til at deltage i ændringen af forfatningen. De vil få indflydelse på fordeling af indkomst, jordbesiddelser og sociale goder.
Guerillaerne har tidligere krævet, at præsident Ernesto Samper træder tilbage, da de mener, at der er beviser for, at præsidenten finansierede sin valgkampagne i 1994 med narkopenge. Dette krav har handelsminister Santos imødekommet og foreslår, at posten gives til vicepræsident Carlos Lemos.

Samper isoleret
Som en stor overraskelse er den tidligere colombianske præsident, Alfonso Lopez Michelsen, blandt fredsplanens støtter. Han er en politisk sværvægter i det liberale parti og har fungeret som rådgiver og støtte til Ernesto Samper.
Lopez har ifølge Reuters udtalt sig om fredsinitiativet i et radiointerview i tirsdags.
"Præsidenter kan ikke væltes med mindre de kuppes, eller Kongressen kræver det. Det er ikke tilfældet her. Det handler derfor om at tale med ham (Samper, red.) og overbevise ham om, at han skal trække sig tilbage midlertidigt," siger Lopez.
Han mener, at hvis en våbenhvile kan opnåes ved at tale med Carlos Lemos, så er det den vej, man skal gå.
Flere steder fra skydes der i øjeblikket med skarpt mod præsident Samper. Et af Colombias førende nyhedsmagasiner, Semana, udkom i mandags med et særnummer, hvor 40 udlændinge kommenterede tilstanden i landet, der betegnes som Latinamerikas farligste.
Joseph Toft, tidligere chef for USAs narkopoliti i Colombia, beskriver landet som et "narkodemokrati". Om præsident Samper siger han:
"Han er en mand med et enormt ego, som er villig til at sælge sin sjæl til Fanden, hvis det hjælper ham til at nå sine personlige mål."
Ernesto Samper siger ifølge Reuters, at han har modtaget tusindvis af solidaritets-breve efter "de uansvarlige forsøg på at svække mig".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu