Læsetid: 2 min.

Prodi tvunget til at gå af

10. oktober 1997

Kommunister vælter den første italienske venstrefløjs regering siden 2. verdenskrig

Italiens første venstrefløjsregering siden Anden Verdenskrig blev i går tvunget til at gå af efter 17 måneder, da det viste sig umuligt at få støttepartiet Rifondazione Comunista til at sige ja til regeringens finanslovsforslag for 1998.
Bruddet stod klart, da Prodi efter et sidste forgæves forsøg på at komme kommunisternes krav i møde fik endnu et nej fra partiet, der sikrer regeringen flertal i parlamentets underhus, deputeretkammeret.
"Kommunisternes opførsel viser, at vores EU-partnere ikke kan stole på Italien," lød udenrigsminister Lamberto Dinis bitre kommentar.
Regeringens fald kommer bag på hele den politiske verden i Rom, der indtil få timer før det endelige sammenbrud så fortrøstningsfuldt på chancerne for at finde et kompromis.

Politisk banditvirksomhed
"Der er tale om politisk banditvirksomhed fra kommunisternes side. Efter at de tidligere har støttet langt skrappere økonomiske indgreb end denne finanslov, er der ingen rationel forklaring på deres handling. Det er kynisk og uansvarligt," siger vicepræsidenten for deputeretkammeret Pierluigi Petrini fra det moderate regeringsparti Rinnovamento Italiano til Information.
Kommunisternes nej var rettet mod regeringens planer om at hente besparelser på 20 mia. kroner i pensionssystemet, der tillader italienerne at gå på pension efter 35 års arbejde uanset alder.
Regeringen udarbejdede et kompromisforslag, i et forsøg på at komme kommunisterne i møde, men da det blev afvist, kaldte regeringschef Romano Prodi på sin chauffør og kørte til præsidentpaladset for at aflevere sit mandat til præsident Oscar Luigi Scalfaro.
Sandsynligheden taler nu for, at Italien får en teknokratregering med støtte fra et flertal hen over midten i parlamentet. Økonomi- og finansminister Carlo Azeglio Ciampi regnes som en mulig ministerpræsident.
Regeringens primære opgave bliver at gennemføre en finanslov, der sikrer italiensk medlemsskab i den fælles mønt fra starten i 1999.
Oppositionsleder Silvio Berlusconi fra højrepartiet Forza Italia udtalte sig i går positivt om en sådan regering.
"Den eneste seriøse løsning er en bred koalition. Det er den bedste måde at sikre, at Italien kommer med i euro-samarbejdet," sagde Silvio Berlusconi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her