Læsetid: 2 min.

S-splittelse om udlændingepolitik

27. oktober 1997

MF'er ser intet behov for en strammere udlændingelov. Den retspolitiske koordinator er uenig med Thorkild Simonsen i, at 'for mange' får de facto-status

"Der er ingen grund til at stramme udlændingeloven. Antallet af asylansøgere er ved at nå et normalt leje igen. Det antal flygtninge, vi tager i øjeblikket, skal vi have råd til. Vi har strammet grundigt op de senere år."
Det siger Socialdemokratiets medlem af Folketingets retsudvalg Holger Graversen.
Partifællen Lissa Mathiasen vikarierer for den sygemeldte Dorte Bennedsen som retspolitisk koordinator. Hun afviser at svare på spørgsmålet om, hvorvidt der er behov for stramninger af udlændingeloven, eller om det forestående lovgivningsarbejde begrænser sig til den bebudede integrationslov:
"Så langt er vi ikke en gang kommet endnu. Det er absurd at udtale sig om nu," siger Lissa Mathiasen.
Hun regner med selv at blive medlem af den arbejdsgruppe - bestående af en håndfuld medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe - som gruppen i denne uge nedsætter til at følge arbejdet i regeringens udlændingeudvalg: "Mange udvalg berøres af arbejdet. Vi prøver at favne de områder, som man må formode bliver involveret," siger hun.

Skal ikke afskaffes
Til Politiken og Morgenavisen Jyllands-Posten sagde indenrigsminister Thorkild Simonsen i weekenden, at de facto-flygtningebegrebet ikke bliver afskaffet i denne omgang. Til gengæld skal det "have et nyt indhold", siger han til Jyllands-Posten, mens han over for Politiken bekræfter, at det er "i spil".
Jyllands-Posten påpeger, at 70 procent af de personer, der får asyl i Danmark, får det efter de facto-reglen. Efter udlændingelovens paragraf 7, stk. 2 gives de facto-status til personer, der er forfulgt af grunde, der ligner dem, som er defineret i Genève-konventionen - eller af andre tungtvejende grunde.
De 70 procent er "for mange", siger Thorkild Simonsen til Jyllands-Posten.
Lissa Mathiasen er uenig. Forelagt ministerens udtalelse mener hun ikke, at det er et selvstændigt problem, at 70 procent får de facto-status, mens kun 30 procent får konventionsstatus: "Det er det ikke for mig. Det afgørende er, hvad vi har forpligtet os til gennem internationale konventioner. Hvis det skal være anderledes, end det er i dag, hvor vi hjælper mennesker i nød, vil jeg få meget, meget svært ved at forholde mig til det," siger Lissa Mathiasen.
Med meldingerne fra Holger Graversen og Lissa Mathiasen er der et stykke vej over til socialdemokrater som retsudvalgsmedlem Per Kaalund, der er talsmand for en stram linje i udlændingepolitikken.
"Jeg ved ikke, hvorfor en del af pressen går til Per
Kaalund. Måske er det, fordi de ved, at han ikke er helt på linje med resten af retsudvalgsmedlemmerne," siger Holger Graversen.
Lissa Mathiasen tror dog, at "vandene vil mødes", når folketingsgruppen får diskuteret sagerne igennem.
Ritzaus Bureau havde i weekenden fat i dele af det socialdemokratiske bagland. Formanden for Socialdemokratiet i Frederiksborg Amt, Benny Hestbech, siger:
"Vi kan enten stramme op. Eller vi kan sidde med korslagte arme og lade V og K komme til magten med Pia Kjærsgaards stemmer. Det handler også om at bevare regeringsmagten og dermed den humane udlændingepolitik."
Lissa Mathiasen vil ikke kommentere synspunktet: "Det er diffust bare at kræve stramninger. Hvis jeg får at vide, hvad man tænker på,vil jeg forholde mig til det," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her